Παρέμβαση Βλ. Σιώμου στο 10ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας
Αυτοδιοίκηση

Παρέμβαση Βλ. Σιώμου στο 10ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας

Ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ και γενικός γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ Βλάσσης Σιώμος συμμετείχε στην εκδήλωση της Γραμματείας Σχέσεων Κοινωνίας – Κόμματος με θέμα «Η Κοινωνία των Εθελοντών και η επίδραση της στην προστασία του περιβάλλοντος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γης» που διεξήχθη στο πλαίσιο των εργασιών του 10ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.

Τη θεματική αυτή ενότητα του Συνεδρίου συντόνισε η γραμματέας Σχέσεων Κοινωνίας – Κόμματος Ζωή Ράπτη πολιτευτής Ν.Δ., και συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, ο πρώην δήμαρχος Βύρωνα και πρώην πρόεδρος του ΣΠΑΥ, εκτελεστικός γραμματέας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Νίκος Χαρδαλιάς, ο πρώην δήμαρχος Πεύκης και πρόεδρος της Ένωσης Δημάρχων Παύλος Καμάρας, ο τέως περιφερειακός σύμβουλος Αττικής και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής των Οικολόγων Πρασίνων Κώστας Διάκος, ο πρόεδρος του ΣΠΑΤ Γιάννης Μανιάτης, η κα Αγγελική Καλλία διδάκτωρ Νομικής, δικηγόρος και η κα Δότα Δάντσιου, εκπρόσωπος της WWF.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) και γενικός γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) Βλάσσης Σιώμος στην παρέμβασή του, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Σε μια εποχή που μαστίζεται από την οικονομική ύφεση, την ανεργία, τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, ο ρόλος του εθελοντισμού είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίος και σημαντικός. Και καθίσταται ακόμη σημαντικότερος σε μία περίοδο κρίσης, βαθιάς κρίσης σαν αυτή που περνάει η χώρα μας. 

»Πρέπει όμως, να καταστεί σαφές ότι η ανάπτυξη και η ενδυνάμωση του εθελοντισμού, καθώς και η αναγνώριση της συμβολής του δεν θα πρέπει να ερμηνεύεται ως άλλοθι της πολιτείας προκειμένου αυτή να μην αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους πολίτες. Ούτε να συμβάλλει στη μετάθεση των ευθυνών της πολιτείας σε τρίτους.  Πολύ περισσότερο ο εθελοντισμός δεν θα πρέπει να μετατρέπει τους πολίτες σε παθητικούς δέκτες οι οποίοι θα πάψουν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους από το κράτος και τους επίσημους θεσμούς του. Ο εθελοντισμός στις μέρες μας δύναται να διαμορφώσει μια ελπιδοφόρα προοπτική για τη σύγχρονη κοινωνία με τρόπο που η μορφή και το περιεχόμενό του μπορούν να αποκτήσουν καινοτόμα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά τα οποία θα συμβάλλουν στην ενδυνάμωση και την αναμόρφωση της ελληνικής κοινωνίας.

»Ο τομέας της πολιτικής προστασίας, της πρόληψης, της αποκατάστασης φυσικών καταστροφών και η προστασία του περιβάλλοντος αποτελούν τους κυριότερους πυλώνες της εθελοντικής προσφοράς ως σήμερα. Η επιτυχία και η πρόοδος που έχουμε σημειώσει ως Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αξιοσημείωτη. Είναι ένα κεκτημένο ετών που οφείλουμε να το διαφυλάξουμε και να το αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο, διότι σίγουρα υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν.

»Για τον λόγο αυτό, η προστασία του περιβάλλοντος και η αξιοποίηση των φυσικών πόρων δεν αποτελεί μόνο ηθική υποχρέωσή μας απέναντι στις επόμενες γενιές, αλλά και μια σημαντική αναπτυξιακή ευκαιρία για τη χώρα, την οποία οφείλουμε να αξιοποιήσουμε.

»Δεν είναι καθόλου τυχαίο, που το κόμμα μας, η Νέα Δημοκρατία στο πρόγραμμά της, σε κάθε της διακήρυξη, δίνει ιδιαίτερο βάρος στην αποτελεσματική προστασία του φυσικού μας πλούτου, παράλληλα με την αξιοποίηση των παραγωγικών εφεδρειών που αναμφίβολα διαθέτουμε στον τομέα του περιβάλλοντος. Η Νέα Δημοκρατία οφείλει και σε αυτόν τον τομέα να κάνει βήματα μπροστά. Με εφαρμόσιμες πολιτικές κι ένα αποτελεσματικό και λειτουργικό πλαίσιο για να καταφέρουμε, στην πράξη, να αξιοποιήσουμε παραγωγικούς κλάδους, όπως η διαχείριση απορριμμάτων, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η διαχείριση υδάτων και λυμάτων και να προχωρήσουμε σε μεγάλες τομές στην πολιτική γης, τη χωροταξία και την απορρόφηση κοινοτικών πόρων, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε κινητικότητα σε μια οικονομία η οποία σήμερα έχει παραλύσει.

»Η προστασία του Περιβάλλοντος είναι ευθύνη όλων μας, μία ευθύνη που χρήζει συνεχούς προσπάθειας, διότι αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες που καθορίζουν την ποιότητα της ζωής μας, τόσο σήμερα όσο και μελλοντικά. Έχουμε χρέος απέναντι στις νέες γενιές να τους παραδώσουμε ένα περιβάλλον καλύτερο από αυτό που παραλάβαμε. Έχουμε ηθική υποχρέωση, να ενημερώνουμε και να ευαισθητοποιούμε παιδιά, μαθητές και πολίτες, σε νέες καινοτόμες περιβαλλοντολογικές δράσεις, ώστε να αναλάβουν άμεσα ενεργούς ρόλους, στην προστασία και ανάπλαση του περιβάλλοντος. Γιατί μόνον έτσι οι συμβολισμοί, όπως αυτός της Ημέρας της Γης θα φθάσει στο σημείο να έχει εκτός από συμβολισμό και απτό περιεχόμενο».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet