Αντιδράσεις για τη ΜΠΕ οριοθέτησης – διευθέτησης Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας
Αυτοδιοίκηση

Αντιδράσεις για τη ΜΠΕ οριοθέτησης – διευθέτησης Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας

Για «καταστροφική συνεδρίαση» της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης σχετικά με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Οριοθέτησης και Διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας κάνουν λόγο η Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας και η Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Πολιτών «Δαμασάρι SOS».

Σε ανακοίνωσή τους, οι δύο φορείς αναφέρονται σε «ανορθόδοξες» διαδικασίες, αλλά και «αντιδημοκρατική» στάση του δημάρχου Ραφήνας Πικερμίου, Βαγγέλη Μπουρνούς, ενώ καταθέτουν και τους λόγους για τους οποίου απορρίπτουν τη μελέτη, την οποία χαρακτηρίζουν «πρόχειρη», τονίζοντας ότι «θα εξαφανίσει» το φυσικό περιβάλλον του ρέματος, προσφέροντας ελλιπή αντιπλημμυρική προστασία.

Ακολουθεί η ανακοίνωση των δύο φορέων:

Μετ’ εμποδίων πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής «Διαβούλευσης» για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Οριοθέτησης και Διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας την Πέμπτη 9/11. Με ανορθόδοξες και αντιδημοκρατικές διαδικασίες από πλευράς προεδρείου και ελλιπέστατες απαντήσεις και διαστρεβλώσεις του περιεχομένου των ερωτήσεων από πλευράς μελετητών, η Επιτροπή κατέληξε σε μια «θετικο-αρνητική» γνωμοδότηση! Το αποτέλεσμα ήταν 9 ψήφοι υπέρ, 4 κατά και 8 υπέρ, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα ληφθούν υπόψη οι προτάσεις του κ. Ταρναρά (μέλος της Επιτροπής ο οποίος ψήφισε κατά της Μελέτης, με προτάσεις για την αποτροπή της τσιμεντοποίησης – σαρζανετοποίησης του ρέματος, άρα σαφώς αντίθετα με τη φιλοσοφία της Μελέτης).

Το ανορθόδοξο; Αντί να ξεκινήσει η συνεδρίαση με τις εισηγήσεις των μελετητών και ν’ ακολουθήσουν ερωτήσεις, ώστε να ενημερωθούν καλύτερα τα μέλη της Επιτροπής για τη Μελέτη 600 σελίδων που είχαν λάβει παραμονή της συνεδρίασης, οι μελετητές τοποθετήθηκαν μετά τις τοποθετήσεις των μελών της Επιτροπής!

Η αντιδημοκρατικότητα; Ο δήμαρχος Β. Μπουρνούς, ο οποίος προέδρευε, (α) αποφάσισε αυθαίρετα και επέβαλε τη διαδικασία της διαβούλευσης, (β) διέκοπτε διαρκώς τους διαβουλευόμενους με έντονο ύφος, δημιουργώντας αφόρητες συνθήκες πίεσης, (γ) έπαιρνε τοn λόγο μετά από κάθε ομιλητή για να τον σχολιάσει ή επικρίνει, (δ) απαγόρευσε σε Πανελλαδικό Σύλλογο υπέρ των Ρεμάτων να τοποθετηθεί, (ε) προσπάθησε ανεπιτυχώς να αποβάλλει(!) από την αίθουσα κάτοικο που διαμαρτυρήθηκε επανειλημμένα για τα παραπάνω και για το μπούλινγκ σε βάρος όλων.

Η εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου για μια Μελέτη 600 σελίδων ήταν έξι σελίδες (στην πραγματικότητα μία, αφού το υπόλοιπο ήταν αντιγραφή μιας συνοπτικής περιγραφής του έργου) και περιλάμβανε θετική γνωμοδότηση με λίγες παρατηρήσεις σχετικά με κάποιες γέφυρες και ορισμένες αλλαγές ρυμοτομικού!

Σχετικά με τις επιπτώσεις στο περιβάλλον της περιοχής μας καμία παρατήρηση δεν υπήρξε! Ο Δήμος μας, λοιπόν, συμφωνεί με τους μελετητές ότι:

1) Η ολοκληρωτική αποψίλωση παραρεμάτιας χλωρίδας κατά μήκος 15 χιλιομέτρων (η ίδια η Μελέτη παραδέχεται ότι θα κοπούν περίπου 1.500 δέντρα!) και οι επιπτώσεις στην πανίδα που αναγκαστικά θα εξαφανιστεί μαζί, δεν επιφέρουν σημαντικές επιπτώσεις ούτε στο κλίμα της περιοχής μας, ούτε στην ατμόσφαιρα της περιοχής μας, που είναι ήδη εξαιρετικά επιβαρυμένη από τα καυσαέρια του λιμανιού και του αεροδρομίου!

2) Η κάλυψη 15 χιλιομέτρων ρέματος με τσιμέντα και συρματοκιβώτια (στα πρανή και στον πυθμένα) δεν επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις ούτε στον υπόγειο υδροφορέα, ούτε στους ρύπους που θα καταλήγουν αφιλτράριστοι πλέον (λόγω αποψίλωσης της χλωρίδας) στις θάλασσες που κολυμπάμε.

Σχετικά με το αν τα εκατομμύρια που θα κοστίσει αυτό το έργο θ’ απαλλάξουν τη Ραφήνα από τον κίνδυνο πλημμύρας, ο Δήμος μας είναι σύμφωνος με τη Μελέτη. Ο εγκιβωτισμός του ρέματος λοιπόν, χωρίς την απαραίτητη διάνοιξη του πλάτους του ρέματος στα καταπατημένα σημεία, σύμφωνα με τον Δήμο μας θ’ απαλλάξει την πόλη της Ραφήνας από τις πλημμύρες. Η ίδια η Μελέτη βέβαια παραδέχεται ότι ο εγκιβωτισμός αυξάνει τις ταχύτητες του νερού και τη μεταφορά φερτών υλικών μέσα στην κοίτη και ότι χωρίς ένα φράγμα στην περιοχή των Σπάτων (που όμως είναι έργο Β’ φάσης και δεν δεσμεύεται στην κατασκευή του), η αντιπλημμυρική θωράκιση δεν ολοκληρώνεται!

Όπως το 2002, η εκτροπή τμήματος του Ποδονίφτη προς το Μεγάλο Ρέμα οδήγησε στην πλημμύρα της Ραφήνας το 2013, έτσι και σήμερα, άλλη μια πρόχειρη μελέτη που θα εξαφανίσει το φυσικό περιβάλλον του ρέματος, με ελλιπή αντιπλημμυρική προστασία, βρίσκεται προ των πυλών, με τη συμφωνία για άλλη μια φορά του Δήμου μας.

Και η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν τραγική φάρσα.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet