Δ. Παπαστεργίου: Η ενσωμάτωση λύσεων βασισμένων στη φύση αποτελεί ενδιαφέρουσα πτυχή για τους Δήμους
Θεσμικοί Φορείς

Δ. Παπαστεργίου: Η ενσωμάτωση λύσεων βασισμένων στη φύση αποτελεί ενδιαφέρουσα πτυχή για τους Δήμους

Στη κομβική σημασία που έχει πλέον για τις πόλεις η αξιοποίηση και ενσωμάτωση βιώσιμων, ευέλικτων και οικονομικά αποδοτικών λύσεων βασισμένων στη φύση για την αντιμετώπιση των σύγχρονων αστικών προκλήσεων αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, χαιρετίζοντας σήμερα, Τετάρτη 11 Μαΐου, τις εργασίες της διημερίδας που διοργάνωσε ο Δήμος Παύλου Μελά με θέμα την πορεία υλοποίησης του εμβληματικού έργου αξιοποίησης του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, έκτασης 340 στρεμμάτων με τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημείωσε ότι αποτελεί κορυφαίο σημείο της ιστορίας ενός τόπου να καταφέρει μία τόσο σημαντική και μεγάλη έκταση, όπως αυτή του πρώην στρατοπέδου “Παύλου Μελά”, να αξιοποιείται προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Αναφερόμενος ο κ. Παπαστεργίου στην πρωτοβουλία του Δήμου Παύλου Μελά για την ενσωμάτωση λύσεων που βασίζονται στη φύση, τις Nature-based Solutions (NBS), στην αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου, σημείωσε ότι σήμερα αυτό αποτελεί μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πτυχή και όχι μόνο λόγω της ενεργειακής κρίσης που διανύουμε.

«Ήρθε πλέον η ώρα κάθε σχεδιασμό, κάθε πρωτοβουλία και δράση μας να την εντάσσουμε σε ένα γενικότερο ενεργειακό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό, να έχουμε πάντα στο μυαλό μας και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που αφήνει» υπογράμμισε ο κ. Παπαστεργίου.

Στα αξιοσημείωτα, κατέγραψε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, τη συμβολή των υπηρεσιών του Δήμου Παύλου Μελά στον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός τόσου μεγάλου έργου, του Μητροπολιτικού Πάρκου.

«Προφανώς, είπε, ένα τόσο μεγάλο έργο δεν μπορεί να βασιστεί μόνο στους Δήμους θα χρειαστούμε και εξωτερικές βοήθειες. Αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχουν τέτοιες υπηρεσίες στους Δήμους μας. Γι’ αυτό και ως ΚΕΔΕ διεκδικούμε και τονίζουμε την ανάγκη να δυναμώσουμε τις υπηρεσίες μας για να υπάρχει θεσμική μνήμη. Να μπορέσουν δηλαδή οι μηχανικοί και όλες οι άλλες ειδικότητες που θα εμπλακούν σε ένα έργο όπως αυτό, να το συνεχίσουν. Πρέπει δηλαδή να υπάρχει συνέχεια στους Δήμους και σε επίπεδο δημοτικών αρχών, αλλά και σε επίπεδο υπηρεσιών για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε τέτοια έργα μακράς πνοής. Και φυσικά να υπάρχει συνέχεια και στην πράσινη – περιβαλλοντική εκδοχή του όλου έργου».

Στο ερώτημα, δε, τι πρέπει να κάνουν σήμερα οι Δήμοι, ο κ. Παπαστεργίου τόνισε πως οι Δήμοι πρέπει να έχουν ένα κεντρικό σχεδιασμό και όραμα, στο οποίο οφείλουν να εμπλέξουν με ουσιαστικό διάλογο την τοπική κοινωνία.

«Και από εκεί και πέρα χάρη στα προγράμματα που σήμερα υπάρχουν – αλίμονο αν πούμε σήμερα πως δεν έχουμε πηγές χρηματοδότησης για τέτοιου είδους έργα, “Αντώνης Τρίτσης”- Αναπλάσεις Α.Τ.06, αναπλάσεις στο Πράσινο Ταμείο, αναπλάσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης και νέο ΕΣΠΑ – να συνθέσουν το “παζλ” για την εικόνα των Δήμων και των πόλεων που θέλουν».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet