Δ. Παπαστεργίου: Η κλιματική αλλαγή απαιτεί άμεση δράση
Θεσμικοί Φορείς

Δ. Παπαστεργίου: Η κλιματική αλλαγή απαιτεί άμεση δράση

Ολοκληρώθηκε το υβριδικό διαδικτυακό συνέδριο που συνδιοργάνωσαν η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και η Ελληνογερμανική Συνέλευση με θέμα «Κλιματική Αλλαγή και Πολιτική Προστασία-Προκλήσεις και Προτάσεις για την τοπική Αυτοδιοίκηση», όπως ενημερώνει η Ένωση.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η ΚΕΔΕ και η Ελληνογερμανική Συνέλευση διατηρούν πολύ στενή συνεργασία με ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας, για την αντιμετώπιση πολλών κοινών ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες και των δύο χωρών, τα οποία καλούνται να διαχειριστούν οι Δήμοι.

«Υψηλού πολιτικού κύρους παρουσίες, στο συνέδριο»

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, ευχαρίστησε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, εντεταλμένο για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, Norbert Barthle, τον κοινοβουλευτικό υφυπουργό Εσωτερικών Δόμησης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Γερμανίας, Stephan Mayer, αλλά και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, για τη συμμετοχή τους στο συνέδριο.

Εξέφρασε, την ικανοποίησή του για τη στενή σχέση συνεργασίας που υπάρχει εδώ και χρόνια μεταξύ της ελληνικής Αυτοδιοίκησης και της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, η οποία έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα επωφελής για τους Δήμους και τους πολίτες,

«Ανάγκη για επανασχεδιασμό των σχεδίων Πολιτικής Προστασίας σε κάθε κράτος της Ευρώπης»

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στο συνέδριο τονίστηκε ο μεγάλος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ευρωπαϊκές χώρες, λόγω των επαναλαμβανόμενων φυσικών καταστροφών που προκαλούνται εξαιτίας των επιπτώσεων που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, γεγονός που καθιστά αναγκαίο να υπάρξει ένα σύγχρονο σχέδιο πρόληψης κι αντιμετώπισης πολιτικής προστασίας, προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες κάθε κράτους, ώστε οι πολίτες κάθε πόλης και χωριού να αισθάνονται ασφαλείς για τη ζωή και την περιουσία τους.

Έγινε εκτενής αναφορά στην πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με τον καθηγητή του ΕΚΠΑ Ευθύμιο Λέκκα, για την δημιουργία ενός ειδικού μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων. Ο μηχανισμός αυτός, στελεχωμένος από ειδικούς επιστήμονες,  θα  σπεύδει επί τόπου σε κάθε σημείο της πατρίδας μας που έχει πληγεί από κάποια φυσική καταστροφή για να συνδράμει τους Δήμους, ώστε να αντιμετωπίζουν άμεσα κι αποτελεσματικά κάθε δυσκολία που θα προκύπτει, επισημαίνει η ΚΕΔΕ.

Ο προέδρος της ΚΕΔΕ επεσήμανε κατά την τοποθέτησή του ότι «ζούμε την εποχή που η κλιματική αλλαγή προκαλεί καταστροφές και δεν αφήνει αμφιβολία πως ό,τι, κάποτε, θεωρούσαμε ακραίο και σπάνιο, πλέον δεν θα πρέπει να θεωρείται ούτε ακραίο αλλά ούτε και σπάνιο.

»Στο Δημόσιο και στους Δήμους αρχίζει να γίνεται αντιληπτή αυτή η νέα πραγματικότητα, γι’ αυτό και δρομολογούνται αλλαγές στο σύστημα Πολιτικής Προστασίας της χώρας, όπως άλλωστε έχει ζητήσει εδώ και καιρό η Αυτοδιοίκηση, μαζί με τον θεσμικό εκσυγχρονισμό των αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους και Αυτοδιοίκησης.

»Πλέον φαίνεται ότι αλλάζουν τα πράγματα και η Πολιτική Προστασία από ξεχασμένη υποστελεχωμένη υπηρεσία αρχίζει και αποκτά τον πρωτεύοντα ρόλο που πρέπει να έχει. Η μεταβολή των καιρικών φαινομένων σε ακραία, απαιτεί δράση. Πρέπει αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να αναστρέψουμε τις αλλαγές στο περιβάλλον με αλλαγές πολιτικής. Στον τομέα της ενέργειας, αξιοποιώντας τις Ανανεώσιμες Πηγές. Στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, προωθώντας την ανακύκλωση, τη  θερμική επεξεργασία των απορριμμάτων και την παραγωγή ενέργειας από βιώσιμες πηγές.

»Οφείλουμε να επενδύσουμε στην πρόληψη κι όχι στην εκ των υστέρων διαχείριση, προλαμβάνοντας καταστάσεις. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν απαιτείται η δημιουργία σύγχρονων δομών και μηχανισμών άμεσης ανακούφισης των πληγέντων, μετά από κάποια φυσική καταστροφή.

»Για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται: Εξοπλισμός των Δήμων με σύγχρονα μέσα και υλικοτεχνική υποδομή. Σύγχρονο κι ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο.  Χρειάζεται απλοποίηση της νομοθεσίας για τον καθαρισμό ρεμάτων και ποταμών. Χρειάζεται αλλαγή της νομοθεσίας για τον καθαρισμό οικοπέδων. Απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη απλοποίηση για την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες.

»Ευτυχώς γίνονται πολλά βήματα στην σωστή κατεύθυνση πλέον στην πατρίδα μας αλλά ακόμη έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε.

»Η σημερινή μας ημερίδα με την Ελληνογερμανική Συνέλευση μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει αφού έχουμε πολλά να ωφεληθούμε από την νοοτροπία και την αποτελεσματικότητα του γερμανικού μηχανισμού».

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας για την αντιμετώπιση προβλημάτων από την κλιματική αλλαγή και την ρητή δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τερματισμό χρήσης λιγνίτη έως το 2028, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά 60% έως το 2030 και την απαγόρευση χρήσης ορισμένων πλαστικών μιας χρήσης μέχρι τον Ιούλιο του 2021.

Επίσης, τόνισε ότι αναδιοργανώνεται η Πολιτική Προστασία και ενισχύονται τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την στήριξη Δήμων και Περιφερειών.

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στη θεσμοθέτηση πρακτικών για την άμεση οικονομική ανακούφιση πληγέντων με την συνεργασία των Υπουργείων Εσωτερικών, Ενέργειας, Οικονομικών και των φορέων που θα καταβάλουν κάθε φορά τις αποζημιώσεις. Τέλος τόνισε ότι πρέπει να αναπτυχθεί και να καλλιεργηθεί και η λογική της ασφάλισης περιουσιών για φυσικές καταστροφές.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ, αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ και πρόεδρος του ΣΠΑΠ, Βλάσσης Σιώμος, επικεντρώθηκε στο θεσμικό επίπεδο, (με βάση τον νόμο 4662/2020), με τη συμπλήρωση και επίλυση επιμέρους ζητημάτων που έχουν εντοπιστεί, αλλά και όσων προέκυψαν από τη διαχείριση της πανδημίας, τα οποία στο πλαίσιο μιας πολυεπίπεδης διακυβέρνησης πρέπει να πάρουν χαρακτήρα ρύθμισης. Τόνισε επίσης την ανάγκη συμπλήρωσης του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, όπου παρουσιάζεται σύγχυση ή επικάλυψη αρμοδιοτήτων. Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι απαιτείται η διεύρυνση του ρόλου των Δήμων στον σχεδιασμό και την εφαρμογή της δημόσιας Πολιτικής Προστασίας, τη δημιουργία ισχυρών τοπικών δομών και μηχανισμών Πολιτικής Προστασίας και τη διασφάλιση της χρηματοδότησής τους, για την ενίσχυση της επιχειρησιακής τους ικανότητας για την άσκηση του ρόλου αυτού. Στο επιχειρησιακό επίπεδο με την εκπόνηση και εφαρμογή τριετούς Επιχειρηματικού Σχεδίου Συλλογικής Υποστήριξης των Φορέων του Συστήματος Διακυβέρνησης της δημόσιας Πολιτικής Προστασίας για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης.

Μιλώντας για την υπερθέρμανση του πλανήτη επεσήμανε ότι θα προκαλέσει ακόμα μεγάλες πιέσεις στη χώρα μας. Αναφέρθηκε μάλιστα σε μελέτη του ΟΗΕ, η οποία δείχνει πως η Ελλάδα, όπως και ολόκληρη η Μεσόγειος συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 18 «καυτά» σημεία του πλανήτη, τα οποία θα αντιμετωπίσουν τα μεγαλύτερα προβλήματα εξαιτίας της εντεινόμενης αλλαγής του κλίματος. Τόνισε ότι οι Περιφέρειες και οι Δήμοι πρέπει να αναλάβουν ένα σχέδιο δράσης με βάση τα περιφερειακά σχέδια που θα πρέπει να εξειδικεύονται περαιτέρω σε τοπικό επίπεδο και να καταλήγουν σε ιεραρχημένα έργα και δράσεις που θα ενισχύουν, θα συμπληρώνουν και θα θωρακίζουν τις τοπικές υποδομές από κάθε κατηγορία κινδύνου.

Αφού ευχαρίστησε τα στελέχη της ΚΕΔΕ για την πολύτιμη βοήθειά τους εδώ και μήνες κατέληξε ότι «η σημερινή ημερίδα που συνδιοργανώσαμε και προετοιμάσαμε με την Ελληνογερμανική Συνέλευση μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει αφού έχουμε πολλά να ωφεληθούμε από την νοοτροπία και την αποτελεσματικότητα του γερμανικού μηχανισμού».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet