Οι 12 προτάσεις – λύσεις για την ανάπλαση του Πεντελικού που προτείνει ο ΣΠΑΠ στον πρωθυπουργό
Σύνδεσμοι-Φορείς

Οι 12 προτάσεις – λύσεις για την ανάπλαση του Πεντελικού που προτείνει ο ΣΠΑΠ στον πρωθυπουργό

Προτάσεις και λύσεις για τα 13 μέλη – δήμους του Συνδέσμου για την Ανάπλαση του Πεντελικού Όρους (ΣΠΑΠ), που αριθμούν περισσότερους από 600.000 κατοίκους της Αττικής, ανέπτυξε ο πρόεδρος του Συνδέσμου και δήμαρχος Κηφισιάς Βασίλης Ξυπολυτάς στο πλαίσιο της σύσκεψης στο Παλαιό Δημαρχείο Πεντέλης με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, υπουργών, του περιφερειάρχη Αττικής και δημάρχων των πληγεισών περιοχών από την πυρκαγιά.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο κ. Ξυπολυτάς είπε: «Το ερώτημα που θέτω σήμερα προς όλους, είναι αν θέλουμε να έχουμε έναν Σύνδεσμο, έναν φορέα ο οποίος θα έχει ουσιαστική παρέμβαση στο Πεντελικό. Ένα όρος που κάθε χρόνο δέχεται τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Με αποτέλεσμα οι δήμοι και εγώ ως διοίκηση αυτή την περίοδο του ΣΠΑΠ, να είμαστε πολύ συχνά ακάλυπτοι, απέναντι σε κάποια προβλήματα που ειπώθηκαν και τα βλέπουμε να συμβαίνουν κάθε χρόνο.

Παρότι φέτος είδαμε ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο που λειτούργησε το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, και τα drones αλλά και τα έμφορτα ελικόπτερα, που έσωσαν εκατοντάδες πυρκαγιές, βλέπουμε και πάλι ότι είχαμε μία τεράστια καταστροφή. Αν και γνωρίζω ότι η σημερινή σύσκεψη κυρίως είναι για τον απολογισμό των προβλημάτων και τον μετριασμό των συνεπειών της πυρκαγιάς, θα πρέπει να μιλήσουμε και για την επόμενη μέρα, γιατί θα έχουμε και πάλι πυρκαγιές, θα έχουμε σίγουρα πλημμύρες, θα έχουμε σίγουρα χιονοπτώσεις και όλες τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας που μας “κολλάνε στον τοίχο” και δείχνουμε πολλές φορές αδύναμοι και εμείς οι δήμοι, αλλά και το κεντρικό κράτος να δώσει λύσεις. Όπως όλοι γνωρίζετε ο ΣΠΑΠ δεν έχει πυροσβεστική αρμοδιότητα, αλλά αν στηριχθεί, έχει δυνατότητα παροχής της αναγκαίας υποδομής υποβοήθησης του Π.Σ. π.χ. υδατοδεξαμενές κ.ά.».

Στη συνέχεια ο κ. Ξυπολυτάς κατέθεσε στον πρωθυπουργό μια χρηματοδοτική πρόταση ενίσχυσης του ΣΠΑΠ, που δεν ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ και αφορά μια ολιστική παρέμβαση για την ανάπλαση του Πεντελικού όρους.

Οι ενέργειες αυτές αφορούν:

1. Εκσυγχρονισμός και προμήθεια μεγάλων δεξαμενών νερού για την τροφοδότηση εναερίων αλλά και επίγειων πυροσβεστικών μέσων με ψηφιακή αποτύπωση της πληρότητάς τους και με αυτόματη αναπλήρωση (όπου είναι εφικτό) με το τοπικό δίκτυο ύδρευσης (π.χ. τα ελικόπτερα σε μεγάλο ποσοστό ανεφοδιάζονταν από τη δεξαμενή στο δάσος Συγγρού). Η αυτόματη αναπλήρωση νερού θα αποδεσμεύσει δεκάδες υδροφόρες, οι οποίες πλέον θα επιχειρούν στο μέτωπο των πυρκαγιών, ανεφοδιάζοντας έγκαιρα τα οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος.

2. Διοικητική αναδιοργάνωση του ΣΠΑΠ, με την πρόσληψη τακτικού προσωπικού.

Χρηματοδότηση για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ – δασολόγοι, περιβαλλοντολόγοι, μηχανικοί (χειριστές – οδηγοί μηχανημάτων έργου).

3. Τοποθέτηση συστημάτων υδροβολείων και αυτόματων συστημάτων πυρόσβεσης σε επιλεγμένους χώρους, κυρίως σε σημεία μίξης οικιστικής και δασικής περιοχής.

4. Δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και διάνοιξη οδών

Δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, πλάτους από 50 έως 80 μέτρων (έναντι 10 μέτρων), περιμετρικά οικισμών που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιών. Διαπλάτυνση της Λεωφόρου Διονύσου έως και τον Μαραθώνα, δημιουργώντας μια αξιόπιστη αντιπυρική ζώνη και συνδέοντας με ασφάλεια τα βόρεια προάστια της Αττικής με την Βορειοανατολική Αττική (πάνω από 4 φορές έχει περάσει η φωτιά από την Λ. Διονύσου τις τελευταίες δεκαετίες).

Παράλληλη ολοκλήρωση με κατεπείγον χαρακτήρα του χωροταξικού σχεδιασμού και έργων σε εντός σχεδίου οικισμούς που είναι σε εκκρεμότητα σε συνεργασία με Περιφέρεια Αττικής (βλ. Διώνη Πικερμίου) και δημιουργία καθέτων οδών διαφυγής προς το περιφερειακό και εθνικό οδικό δίκτυο.

5. Ουσιαστική ενίσχυση των 16 Εθελοντικών οργανώσεων των Δήμων του ΣΠΑΠ (εθελοντικά πυροσβεστικά κλιμάκια και εθελοντικές οργανώσεις) με:

5.1. Συμπλήρωση του ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού τους.

5.2. Προμήθεια τριών νέων πυροσβεστικών οχημάτων σε κάθε μία, αντίστοιχα με αυτά του Π.Σ. και συγκεκριμένα.

5.2.1. Ένα μικρό 4 x 4, 500 έως 800 λίτρων νερού.

5.2.2. Ένα 4 x 4, 1.500 λίτρων νερού.

5.2.3. Ένα 4 x 4, 4.000 λίτρων νερού.

6. Ενίσχυση των 13 δήμων του ΣΠΑΠ:

6.1. Με 26 νέες υδροφόρες μεγάλης χωρητικότητας άνω των 10 τόνων νερού (2 σε κάθε δήμο).

6.2. Με 13 ανατρεπόμενα ημιφορτηγά με εξοπλισμό αρπάγης για τη δυνατότητα απομάκρυνσης ξηρής βλάστησης και λοιπών εργασιών καθαρισμού.(1 σε κάθε δήμο).

6.3. Με 13 φορητά μηχανήματα κλαδοτεμαχιστών (1 σε κάθε δήμο).

6.4. Με 13 εκχιονιστικά μηχανήματα. Ανάλογα με την ορεινότητα του κάθε δήμου, διαφορετικός τύπος εκχιονιστικών (1 σε κάθε Δήμο).

6.5. Με εξοπλισμό για τις περιπτώσεις πλημμυρικών φαινομένων (αντιπλημμυρικά φορητά φράγματα, φορητά αντλητικά συγκροτήματα, φουσκωτές λέμβους).

7. Έκτακτη χρηματοδότηση για τον καθαρισμό και διαχείριση δασικών εκτάσεων και περιαστικών δασών και αλσών. Διασύνδεση της χρηματοδότησης με τις αντιπυρικές ζώνες και ειδική μεριμνά για τα «γέρικα» περιαστικά δάση και αλσύλλια.

8. Υλοποίηση οργανωμένου προγράμματος αναδάσωσης.

Συνέχιση των προγραμμάτων αναδάσωσης του ΣΠΑΠ με συνεργαζόμενους φορείς και παράλληλη άμεση έναρξη του εθνικού σχεδίου Αναδάσωσης. Υλοποίηση προγράμματος με τη μεθοδολογία της Β. Εύβοιας (Απόληψις, Εθνικά μονοπάτια, Υδρολογικές/υδραυλικές μελέτες κ.λπ.). Προστασία των οικισμών που περιβάλλουν το Πεντελικό με βραδυφλεγή είδη (λεύκες, κουτσοπιές κ.τ.λ.) προκειμένου να εμπεδωθεί αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

9. Δημιουργία ολοκληρωμένου πληροφοριακού-επικοινωνιακού – επιχειρησιακού συστήματος που θα βασίζεται σε:

9.1. Κέντρο ελέγχου και συντονισμού.

9.2. Σύστημα θερμοοπτικών αισθητήρων.

9.3. Δίκτυο σύγχρονων πυροφυλακείων.

9.4. Drones. Με βάση ένα ολιστικό επιχειρησιακό σχέδιο θα αναπτυχθεί η εναέρια επιτήρηση και των 13 δήμων του Πεντελικού, για την αντιπυρική περίοδο, με πρόβλεψη δυνατότητας επιτήρησης όλο το χρόνο, όταν θα καθίσταται ανάγκη, ή θα υπάρχει πρόβλεψη για απειλή πολιτικής προστασίας (χιονόπτωση, πλημμυρικό φαινόμενο, κατολίσθηση κ.λπ.)

9.5. Σταθερές κάμερες επιτήρησης με δυνατότητα θερμικής και φασματογραφικης απεικόνισης σε στρατηγικά σημεία του Πεντελικού Όρους.

9.6. Ασύρματους βάσης για όλα τα οχήματα, φορητούς πομποδέκτες για το προσωπικό που επιχειρεί συνδεδεμένα με το επιχειρησιακό κέντρο και συμβατά με τις αρχές Πολιτικής Προστασίας.

9.7. Τηλεματικό σύστημα στο σύνολο του επίγειου στόλου συνδεδεμένο με το Επιχειρησιακό Κέντρο και της Δημόσιες Αρχές Πολιτικής Προστασίας.

10. Μελέτη για τη δημιουργία δικτύου πεζοπορικών διαδρομών και διαδρομών ποδηλάτου.

11. Δημιουργία Περιβαλλοντικού Κέντρου Ενημέρωσης (ΠΚΕ) πολιτών

Το ΠΚΕ θα λειτουργεί ως πόλος έλξης σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, οικογένειες αλλά και σε πολίτες που επιθυμούν να το επισκεφθούν. Κάθε ΠΚΕ καλείται να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες επί της ουσίας ενημέρωσης μαθητών και πολιτών στα θέματα που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος και την επίδραση της καθημερινότητάς μας σε αυτό, αγγίζοντας όλα τα σύγχρονα θέματα που απασχολούν την κοινωνία, όπως η ορθή διαχείριση των αποβλήτων, η κλιματική αλλαγή, η προστασία της βιοποικιλότητας.

12. Ολοκλήρωση μελετών και παρεμβάσεων έτους 2023.

Το προηγούμενο έτος, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής ανακοίνωσε μια δέσμη μέτρων για την θωράκιση του Πεντελικού Όρους απέναντι στην κλιματική αλλαγή, τα οποία πρέπει κατά προτεραιότητα να υλοποιηθούν.

12.1. Μελέτη διαχείρισης του δασικού οικοσυστήματος της Πεντέλης.

12.2. Υδρολογική μελέτη για τη διαχείριση των υδάτων στο Πεντελικό.

12.3. Μελέτη για την ανάλυση και εκτίμηση κινδύνων κλιματικής αλλαγής και φυσικών καταστροφών.

12.4. Μελέτη για τη δημιουργία δικτύου πεζοπορικών διαδρομών και διαδρομών ποδηλάτου

12.5. Προμελέτη για την πρότυπη αναδάσωση των 9.500 στρεμμάτων που κάηκαν στην Καλλιθέα Πεντέλης τον Ιούλιο του 2022.

12.6. Μελέτη ενίσχυσης χλωρίδας και πανίδας του Πεντελικού – βιοποικιλότητας.

12.7. Ολοκληρωμένο σύγχρονο σύστημα πυρασφάλειας του Πεντελικού.

12.8. Μελέτη για την παροχή υπηρεσιών περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

12.9. Δημιουργία GIS εφαρμογής.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet