Λ. Μαγιάκης: Με αφορμή την πρόταση ενότητας του Δημήτρη Πολυχρονιάδη
Αυτοδιοικητικές εκλογές

Λ. Μαγιάκης: Με αφορμή την πρόταση ενότητας του Δημήτρη Πολυχρονιάδη

Η δεκαετία που πέρασε, πέραν των άλλων, είχε σοβαρό αντίκτυπο και προκάλεσε πολλά προβλήματα και αναταράξεις στους δήμους και την καθημερινότητα των τοπικών κοινωνιών.

Αν θέλουμε να συνοψίσουμε με δυο λόγια τις αιτίες αυτές θα ήταν πρώτα η υποχρηματοδότηση , η έλλειψη σε ανθρώπινους πόρους, ιδιαίτερα υψηλής εξειδίκευσης, με σταθερή και μόνιμη εργασία, το έλλειμμα δημοκρατίας, διαφάνειας και συμμετοχής.

Γράφει ο Λευτέρης Μαγιάκης*

Αυτό το θεσμικό πλαίσιο που ξεκίνησε να επιβάλλεται στους Δήμους από το 2010 και μετά δεν έχει αρθεί. Αντίθετα την τελευταία τετραετία ενισχύθηκε προς το χειρότερο.

Αλλά ούτε και πρόκειται να αλλάξει, τουλάχιστον στο ορατό μέλλον, μετά την εκλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και για όσο η χώρα μας θα είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει τα διάφορα «μεσοπρόθεσμα».

Το γενικότερο νεοφιλελεύθερης κοπής μοντέλο ανάπτυξης της χώρας,  που επιβάλλεται και στους Δήμους, περνάει μέσα από τις ιδιωτικοποιήσεις, την «αξιοποίηση» της δημοτικής περιουσίας, τις ΣΔΙΤ, την εμπορευματοποίηση του αστικού περιβάλλοντος, την περιβαλλοντική υποβάθμιση γενικότερα.

Ειδικότερα  στο Μαρούσι αυτό το βλέπουμε να εφαρμόζεται με τη μεταφορά του Καζίνο, την εμπορευματοποίηση του ΟΑΚΑ, τα κρυφά σχέδια για το Δάσος Συγγρού, την πρόσφατη «νομιμοποίηση» του ΜΩΛ και με τα 200.000 τμ νέων κτιρίων που χτίζονται και θα αποτελειώσουν ότι απέμεινε από ποιότητα ζωής στην πόλη.

Δεν θέλω να επεκταθώ και στους τομείς υγείας, παιδείας, κοινωνικής πρόνοιας, της διαχείρισης των απορριμμάτων όπου και εκεί ο προσανατολισμός είναι η σταδιακή απόδοση τους στο ιδιωτικό κεφάλαιο με επιβάρυνση των δημοτών με κάθε λογής χαράτσια.

Και βέβαια δεν ξεχνάμε τη νεολαία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τις δυσκολίες των ευάλωτων ομάδων που πλήττονται από την ακρίβεια ή και κινδυνεύουν να χάσουν στους πλειστηριασμούς την πρώτη τους κατοικία.

Όπως απέδειξε η ίδια η ζωή στο Μαρούσι αυτά τα ζητήματα μόνο μια αριστερή, ριζοσπαστική, πλουραλιστική, δημοκρατική παράταξη μπορεί να τα υπερασπισθεί τόσο μέσα στο δημοτικό συμβούλιο όσο και έξω από αυτό, μέσα στην κοινωνία.

Αλλά και πρόσωπα και δυνάμεις που έχουν καλή γείωση στα τοπικά προβλήματα, διάθεση να αγωνιστούν για την αντιμετώπισή τους, συνέπεια και στους συλλογικούς αγώνες των πολιτών ενάντια και στις πολιτικές που τα προκαλούν και τα οξύνουν και δέσμευση στις συλλογικές δημοκρατικές λειτουργίες.

Μια ενωτική αριστερή  πρόταση  θα πρέπει πρώτα από όλα να θέσει αυτά τα ζητήματα μπροστά στους δημότες. Να μην συμβιβαστεί με τη σημερινή μίζερη πραγματικότητα. Μόνο έτσι θα μπορέσει να είναι χρήσιμη στην κοινωνία.

Σε κάθε άλλη περίπτωση θα βλέπουμε το δέντρο και θα χάνουμε το δάσος.

Με αυτό το σκεπτικό η πρόταση του αγαπητού φίλου και συναγωνιστή Δ. Πολυχρονιάδη με βρίσκει σύμφωνο και εξ όσων γνωρίζω εκφράζει και την παράταξη ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ.

Επειδή ο χρόνος μέχρι τις 31 Αυγούστου που θα πρέπει να κατατεθούν τα ψηφοδέλτια για τις εκλογές της 8ης Οκτώβρη είναι πολύ μικρός οι σχετικές διαδικασίες είναι ανάγκη να ξεκινήσουν τώρα και μάλιστα δημόσια.

* Πρώην δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet