Επιστολή του Συλλόγου Κοντόπευκου-Παραδείσου-Πευκακίων για το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την προστασία του Υμηττού
Κοινωνία

Επιστολή του Συλλόγου Κοντόπευκου-Παραδείσου-Πευκακίων για το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την προστασία του Υμηττού

Επιστολή στον δήμαρχο και το Δ.Σ. Αγίας Παρασκευής απέστειλε ο Σύλλογος Κοντόπευκου – Παραδείσου – Πευκακίων σχετικά με το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την προστασία του Υμηττού, ζητώντας από τον Β. Ζορμπά να ενημερώσει για τις απόψεις του Δήμου για τις αλλαγές που έγιναν από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ο Σύλλογος Κοντόπευκου – Παραδείσου – Πευκακίων Αγίας Παρασκευής αναφέρει σχετικά:

«Ο Υμηττός για πολλά χρόνια δέχεται ρυθμίσεις που περιορίζουν τον δημόσιο και δασικό του χαρακτήρα. Ιδιώτες, εκκλησία, κρατικοί φορείς και ΟΤΑ δημιουργούν εγκαταστάσεις και δραστηριότητες που έχουν ως αποτέλεσμα την αλλοίωση της φυσιογνωμίας του ενώ οι εμπρησμοί οδηγούν στην αποψίλωσή του.

Με προεδρικό διάταγμα το 1978 επιχειρήθηκε η προστασία του και το 2011 τροποποιήθηκε μια και διαπιστώθηκε η ανεπάρκειά του. Στη συνέχεια και το προεδρικό διάταγμα του 2011, ακυρώθηκε μετά από προσφυγές Δήμων με πρόφαση την έλλειψη Μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Σήμερα (2/11) κατατέθηκε από το υπουργείο νέο προεδρικό διάταγμα που εξετάζεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας. 

Το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την προστασία του Υμηττού πέραν του γενικού ενδιαφέροντος, εμπεριέχει και ρυθμίσεις που αφορούν τον Δήμο μας. Προφανώς η δημοτική αρχή γνωρίζει τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις του προεδρικού διατάγματος που αφορούν την Αγία Παρασκευή και για τις οποίες ο δήμαρχος δεσμεύτηκε να μας ενημερώσει.

Όπως καταλαβαίνετε ως δημότες αλλά και ως Περιβαλλοντικός Σύλλογος μας ενδιαφέρουν οι αλλαγές που φέρνει το νέο προεδρικό διάταγμα».

Στην επιστολή του ο Σύλλογος Κοντόπευκου – Παραδείσου – Πευκακίων Αγίας Παρασκευής επισημαίνει:

«Όπως γνωρίζετε, σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την προστασία του Υμηττού έχει κατατεθεί για έλεγχο νομιμότητας στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Αρχικά ο στόχος ήταν μόνο η εκπόνηση στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ωστόσο το υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε τελικά σε πλήθος αλλαγών, ικανοποιώντας σε μεγάλο βαθμό τα αιτήματα, των Δήμων, των εκπαιδευτηρίων, νομιμοποίησης αυθαιρέτων και των επιχειρηματικών φορέων της γύρω από τον Υμηττό περιοχής.

Από δημοσιεύματα μαθαίνουμε -μεταξύ των άλλων- πως :

  1. 40 στρέμματα δάσους στην Αγία Παρασκευή, κοντά στο γήπεδο, στη Β’ Ζώνη προστασίας σήμερα, βγαίνουν εκτός προστατευτικών ορίων του διατάγματος, όπως επίσης και 20 στρέμματα του Στρατοπέδου Κυρίτση
  2. Επιτρέπεται στα ήδη υπάρχοντα εκπαιδευτήρια που βρίσκονται στη ζώνη προστασίας του Υμηττού να επεκταθούν για λόγους εκσυγχρονισμού έως 10% των κτηριακών εγκαταστάσεών τους
  3. Παρέχεται η δυνατότητα στα παλιά βιομηχανικά κελύφη (εγκαταλειμμένα κτήρια κ.λπ.) να επαναχρησιμοποιηθούν ως γεωργικές αποθήκες ή χώροι αθλητισμού, ακόμα και στην α’ ζώνη υψηλής απόλυτης προστασίας του όρους.
  4. Επιτρέπεται στο ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” και την ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή να υλοποιήσουν το σύνολο των σχεδίων επέκτασης των εγκαταστάσεών τους.

Αγαπητέ δήμαρχε, προφανώς ο Δήμος δεν αγνοεί τις αλλαγές αυτές. Επίσης γνωρίζει πως η προστασία του Υμηττού αποτελεί αίτημα και απαίτηση των εκατομμυρίων κατοίκων του Λεκανοπεδίου μεταξύ των οποίων και των κατοίκων του Δήμου μας. Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τις απόψεις του Δήμου επί όσων συγκεκριμένα αναφέρθησαν».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet