Νέοι απολιτίκ; – Τι λένε για το φαινόμενο της αποχής από τις εκλογές πρόσκοποι των Βορείων
Κοινωνία

Νέοι απολιτίκ; – Τι λένε για το φαινόμενο της αποχής από τις εκλογές πρόσκοποι των Βορείων

«Παρά το lockdown που έχει επιβληθεί εδώ και μήνες, με σκοπό την ανάσχεση της εξάπλωσης του Covid-19, οι πρόσκοποι έχουν καταφέρει να τροποποιήσουν τις δραστηριότητές τους, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογία», όπως αναφέρει ο 3ο Σύστημα Προσκόπων Αγίας Παρασκευής.

Στη συνέχεια της σχετικής ανακοίνωσης, η διοίκηση του Συστήματος σημειώνει:

Μια όμορφη προσκοπική δράση, πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονικά προ μερικών ημερών, όπου 17 ανιχνευτές (παιδιά Λυκείου) από το 1ο Σύστημα Δασοπροσκόπων Πεντέλης και 3ο Σύστημα Προσκόπων Αγίας Παρασκευής διοργάνωσαν ένα φόρουμ συζήτησης για το οξύ πρόβλημα της πολιτικής απάθειας των νέων.

Στο πλαίσιο της δράσης, οι ανιχνευτές αντάλλαξαν σκέψεις, προβληματισμούς και προτάσεις, ενώ είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με την επίκουρη καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, κ. Φιλίππα Χατζησταύρου, η οποία μοιράστηκε απλόχερα τις επιστημονικές της γνώσεις. Αποτέλεσμα του φόρουμ αποτελεί το παρακάτω πόρισμα, το οποίο συντάχθηκε από τους ίδιους τους ανιχνευτές: Είναι γεγονός, ότι παρόλο που δικαίωμα ψήφου κατέχουν πολίτες ηλικίας 17 και άνω, η κυβέρνηση και η κοινωνία δεν εμπιστεύονται πραγματικά τους νέους όσον αφορά τη λήψη πολιτικών αποφάσεων.

Η ρίζα του προβλήματος αυτού, εντοπίζεται στην αδυναμία των εκπαιδευτικών φορέων να ενημερώσουν επαρκώς τους νέους, πάνω στη λειτουργία της δημοκρατίας, ενώ πολλές φορές φταίει το ότι οι παρόντες κάτοχοι της εξουσίας, θεωρούν πως η ανοιχτόμυαλη οπτική των νέων θέτει σε κίνδυνο την οργάνωση της κοινωνίας.

Το φαινόμενο αυτό, οδηγεί συχνά τους νέους πολίτες στη στάση του «απολιτίκ», δηλαδή της πολιτικής απάθειας, ενώ επίσης τους αποτρέπει από το να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στη διαρκώς παρακμάζουσα άσκηση του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό αποχής στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2019, ανέρχεται στο 44,22%. Αξίζει να σημειώσουμε πως το ποσοστό αυτό καταγράφεται ως το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό αποχής στη μεταπολίτευση.

Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει ένα νέο είδος διαμαρτυρίας, μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, όπου άνθρωποι όλων των ηλικιών, εκφράζουν την απαξίωσή και δυσαρκέσκειά τους μέσα από σατιρικές φωτογραφίες και βίντεο.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet