«Φωτιές» στο Δ.Σ. Βριλησσίων για την καταστροφική πυρκαγιά της 12ης Αυγούστου
Σχεδόν πέντε ώρες ανάλωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Βριλησσίων τη Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024 στη μείζονος σημασίας συζήτηση για την καταστροφική πυρκαγιά της 12ης Αυγούστου, που άφησε βαριά πλήγματα και στον συγκεκριμένο Δήμο. Μία συζήτηση η οποία ωστόσο χαρακτηρίστηκε σε αρκετά σημεία από προσωπικές αντιπαραθέσεις, υψηλούς τόνους, απειλές για διακοπή της συνεδρίασης από πλευράς του προέδρου του Σώματος και, δυστυχώς, ελάχιστες αναφορές -κι αυτές γενικές- για το πώς θα μπορούσε να αποτραπεί μια ανάλογη καταστροφή στο άμεσο μέλλον…
Οι αντιπαραθέσεις
Οι κυριότερες αντιπαραθέσεις ήταν αυτές του δημάρχου Γιάννη Πισιμίση με την επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Βριλήσσια – Πορεία Ευθύνης Βούλα Αρσένη-Λάμπρου, καθώς και με τον δημοτικό σύμβουλο Πεντέλης και επί χρόνια πρόεδρο του ΣΠΑΠ (Σύνδεσμος για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού) Βλάσση Σιώμο.
Στην πρώτη περίπτωση αφορμή της έντασης ήταν μια αποστροφή του λόγου της κ. Λάμπρου, ότι «ο κ. Πισιμίσης έκαψε τα Βριλήσσια», την οποία ανασκεύασε στη συνέχεια, λέγοντας ότι εννοούσε ότι η πόλη υπέστη καταστροφές από την πυρκαγιά λόγω των σοβαρών παραλείψεων της κυβέρνησης την οποία εκπροσωπεί ο δήμαρχος. Πάντως, η αλήθεια είναι ότι από τη στιγμή που η κ. Λάμπρου έλαβε τον λόγο είχε συνεχείς διακοπές και ειρωνικά σχόλια από πλευράς δημάρχου, γεγονός που και η ίδια κατήγγειλε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.
Στη δεύτερη περίπτωση, το κλίμα ήταν φορτισμένο εξ αρχής, καθώς οι σχέσεις Πισιμίση και Σιώμου είναι εξαιρετικά άσχημες λόγω και των πρόσφατων τριβών κατά τις αρχαιρεσίες στον ΣΠΑΠ. Πέρα από εκεί, ο κ. Σιώμος χαρακτήρισε ως ψέματα τα όσα ανέφερε ο δήμαρχος για προβλήματα στις υποδομές και τη λειτουργία του Συνδέσμου, ενώ στο… τραπέζι άρχισαν να πέφτουν και κατηγορίες για «παράνομες μισθοδοσίες μελών του Δ.Σ. του ΣΠΑΠ» και «ρουσφετολογικές προσλήψεις», που βέβαια… εκτροχίασαν τη συζήτηση από το πραγματικό αντικείμενό της.
Ο απολογισμός του δημάρχου
Επί της ουσίας (όση ουσία μπόρεσε να εξαχθεί από την εν λόγω συζήτηση), ο δήμαρχος έκανε εκτενή αναφορά στα μέτρα πυροπροστασίας που είχαν ληφθεί από πλευράς Δήμου πριν το ξέσπασμα της πυρκαγιάς, αφήνοντας πολλές αιχμές για την κατάσταση της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας που παρέλαβε από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Ο κ. Πισιμίσης έδωσε μεγάλη έμφαση στους καθαρισμούς που είχαν προηγηθεί στα όρια του Δήμου, θεωρώντας ότι ήταν ένας από τους κύριους παράγοντες που συνέβαλαν ώστε να μην προκληθεί μεγαλύτερη καταστροφή στα Βριλήσσια. Αναφερόμενος στο δάσος Θεοκλήτου υποστήριξε ότι επηρεάστηκε από την πυρκαγιά μόλις το 8,5% της έκτασής του, ενώ εκτεταμένες ήταν οι επισημάνσεις του για την εκτός σχεδίου περιοχή Κρασσά, η οποία και υπέστη αρκετές πληγές. Μάλιστα, κάποιοι εκ των κατοίκων αυτού του χώρου των Άνω Βριλησσίων εξέφρασαν τα παράπονά τους για τον τρόπο με τον οποίο τους αντιμετωπίζουν διαχρονικά οι δημοτικές διοικήσεις, σαν να είναι κάτοικοι άλλου Δήμου…
Από εκεί και πέρα, ο δήμαρχος ανακοίνωσε και τα μέτρα που θα ληφθούν για την ανακούφιση των πληγέντων πολιτών, ανάμεσα στα οποία η αναστολή καταβολής δημοτικών τελών και τελών ύδρευσης για ένα εξάμηνο στους πληγέντες της περιοχής Κρασσά, αλλά και ευνοϊκές ρυθμίσεις για την υπερκατανάλωση νερού από πολίτες κατά τη διάρκεια αντιμετώπισης του πύρινου μετώπου.
Τέλος, ο δήμαρχος εξέφρασε τα παράπονά του προς την κεντρική διοίκηση, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα καθυστερημένα αντανακλαστικά στο θέμα του καθαρισμού της περιοχής Κρασσά (η σχετική πρόσκληση για ένταξη στο εν λόγω πρόγραμμα ήταν εξαιρετικά καθυστερημένη), αλλά και στη διαχρονική στέρηση ανθρώπινων και οικονομικών πόρων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Τα «βέλη» από την αντιπολίτευση
Αν και η αντιπολίτευση έδειξε διάθεση περισσότερο στο να «δει» την επόμενη μέρα και, κυρίως, να διασφαλιστεί ότι θα αποκατασταθούν οι καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον και θα στηριχθούν ουσιαστικά οι πληγέντες πολίτες, υπήρξαν και αιχμές για τους χειρισμούς της δημοτικής αρχής.
Έτσι, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας (Βριλήσσια Δήμος Δημιουργίας) Κωνσταντίνος Βαφειάδης χρέωσε τον κ. Πισιμίση με «αγωνιώδη προσπάθεια να διαχειριστεί επικοινωνιακά την καταστροφή», ενώ θεώρησε ως ατυχή επιλογή από πλευράς δημάρχου, «που στέλνει λάθος μηνύματα», να συνδυάσει το πολεοδομικό καθεστώς στην περιοχή Κρασσά (είναι εκτός σχεδίου από το 1960, εντάχθηκε στο ΓΠΣ το 2022, αλλά απομένουν πολλά βήματα ακόμη για να φθάσουμε στην πράξη εφαρμογής) με την έκταση των ζημιών που υπέστη.
Από την πλευρά της, η κ. Λάμπρου χαρακτήρισε την εισήγηση του δημάρχου ως «αποποιητική ευθυνών», τον κατηγόρησε για καθυστερήσεις στον καθαρισμό των οικοπέδων, ενώ ζήτησε συγκεκριμένα μέτρα στήριξης για τους πληγέντες, πέραν όσων πρότεινε η δημοτική αρχή.
Ο κ. Γιάννης Τσούτσιας (Δράση για μια Άλλη Πόλη) αναφέρθηκε στη «χρεοκοπία του ελληνικού κράτους, με συνειδητή απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη», εγκαλώντας ουσιαστικά τον δήμαρχο για τη συμμετοχή του στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στην Πεντέλη, όπου οι δήμαρχοι -όπως τόνισε- δεν τόλμησαν να θέσουν τα πραγματικά μεγάλα προβλήματα του κρατικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, μετατρεπόμενοι σε χειροκροτητές του πρωθυπουργού. Ο ίδιος έδωσε μεγάλη έμφαση στη δημιουργία ενός «τοπικού» μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, που θα στηρίζεται στην πλήρη ενεργοποίηση των εθελοντών, ακόμη και σε επίπεδο καθαρισμών.
Τέλος, από πλευράς Λαϊκής Συσπείρωσης, ο Βασίλης Αρχιμανδρίτης έθεσε, για άλλη μια φορά, την πολιτική διάσταση του θέματος, κάνοντας λόγο διαχρονική εχθρική λειτουργία του αστικού κράτους κατά του λαού, μέσω και της δασικής πολιτικής που ασκείται. Μια πολιτική που χαρακτηρίζεται, όπως είπε, από την εμπορευματοποίηση της γης και της χρήσης της, στο όνομα κάποιας δήθεν πράσινης μετάβασης και των «green deals».
Νεότερη ενημέρωση - 28/8/2024
Για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αναφορικά με την πυρκαγιά της 12ης Αυγούστου οι παρατάξεις της μειοψηφίας, με ανακοινώσεις και αναρτήσεις τους, αναφέρουν:
Βριλήσσια – Πορεία Ευθύνης: Απογοητευτική η εικόνα μιας εικονικής πραγματικότητας
Σε ανάρτησή της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, η παράταξη Βριλήσσια – Πορεία Ευθύνης αναφέρει:
Ειδικό συμβούλιο λογοδοσίας για την διαχείριση των πυρκαγιών στην πόλη μας πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ 26/8. Δυστυχώς αυτό το συμβούλιο χαρακτηρίστηκε από ειρωνίες,γελακια και …. “ανάρμοστες” συμπεριφορές που στόχο είχαν να παρουσιάσουν ότι όλα γίνανε καλως, να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα αλλά κ να στοχοποιήσουν όσους έχουν διαφορετική άποψη από τον… Καίσαρα. Φυσικά δεν έλειψε η γνωστή στοχοποίηση στο πρόσωπο της επικεφαλής μας Β.Αρσενη-Λαμπρου, προσπαθώντας να της επισυνάψει ο δήμαρχος μέσω στημένων παρεμβολών ως κ ευθύνες !! επειδή κάηκαν τα Βριλήσσια, δυστυχώς επι δικης του θητείας (λόγω καμμίας στήριξης του πολιτικού συστήματος που εκπροσωπεί ο ίδιος) Χαρακτηριστικό το φαινόμενο κάποιων ευεργετηθεντων αχαριστων, της λογικής πέθανε ο βασιλιάς ζήτω ο Βασιλιάς, αλλά και κάποιων “προσκυνημένων” που η εικόνα τους μόνο αποστροφή προκαλεί για τον ξεπεσμό.
Κάτ’ άλλα δεν υπάρχει ίχνος σεβασμού, για κανένα όταν διαψεύδονται με επιχειρήματα τα αφηγήματα που ακούμε, προκειμένου να αποποιηθούν τυχόν ευθύνες.
Όλα καλως καμωμένα λοιπόν, αλλά ο κόσμος που ήρθε , έφυγε με την εντύπωση ότι τίποτα δεν θα γίνει, αυτοί τσακώνονται μεταξύ τους κλπ, αφού η ένταση που προκλήθηκε τεχνηέντως εκ μέρους του δημάρχου, στοχοποιώντας την κα Αρσένη, με γελακια κ απαξιωτικά σχόλια ως συνήθως,(το γεγονός ότι επικεφαλής παράταξης είναι γυναίκα φαίνεται να μην είναι στην φιλοσοφία του) , ουδόλως ταίριαζε στην φύση του χθεσινού συμβουλίου.
Η αποκορύφωση δε, ήρθε όταν ο Πρόεδρος της πολιτικής προστασίας της ΚΕΔΕ και πρώην πρόεδρος του ΣΠΑΠ πήρε το λόγο για να αποκαλύψει τα ψέματα που ειπώθηκαν αν όχι τις ανακρίβειες (επιεικής έκφραση), τον οποίο φυσικά και τον λοιδωρησαν μην σεβόμενοι τα 31 αυτοδιοικητικά χρόνια του ,αλλά και την εμπειρία του στο θέμα διαχείρισης των πυρκαγιών. Εκφράσεις όπως : “δεν θέλω να βλέπω τα μούτρα σου ,μου χαλας την αισθητική μου,” και διάφορα τέτοια, ήρθαν να επιβεβαιώσουν την ενόχληση και το πώς μεταλλάσσεται η φαινομενική πολιτισμένη ατμόσφαιρα, όταν κάποιος έχει διαφορετική άποψη και με επιχειρήματα (το ζούμε συχνά). Η λογοκρισία φυσικά για οτιδήποτε η παράταξη μας ενημερώνει τον κόσμο δημόσια,κάθε φορά είναι έντονη , δυστυχώς.
Απογοητευτική η εικόνα μιας εικονικής πραγματικότητας που δόθηκε από έναν νέο δημάρχο που ειλικρινά θα μπορούσε αν έλλειπε η αλλαζονια και το μόνιμα επικοινωνιακό μάρκετιγκ, να είναι σωστός και χρήσιμος για τους δημότες του κ όχι για το κόμμα του.
Περιμέναμε περισσότερη ευαισθητοποίηση και στήριξη στους συμπολίτες μας. Καταθέσαμε τις προτάσεις μας. (Πληρωμή επί διετίας ενοικίου, στήριξη με ψυχολογική υποστήριξη, στήριξη μέσω του κοινωνικού παντοπωλείου, άμεση τακτοποίηση της μελέτης και πράξης εφαρμογής για τον Κρασσά, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού πολιτικής προστασίας, ενίσχυση οχημάτων πυρόσβεσης, οργάνωση-εκπαιδευση εθελοντικης ομάδας, ενημέρωση -ευαισθητοποιηση)
Το θετικό είναι πως τουλάχιστον αποδέχτηκε την πρόταση μας για σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής από τους επικεφαλης , για την διαχείριση της έκτακτης επιχορήγησης των 750 χιλ ,αλλά και ότι θα υπάρξει ομάδα διαχείρισης κρίσης αποτελούμενη από όλους μας (παρατάξεις)για την μελλοντική αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων.
Ίδωμεν..
ΥΓ. Επειδή ακούσαμε και ότι η επικεφαλής μας μάλλον σε άλλο δήμο είναι σύμβουλος, διότι ενοχλεί να υπερασπίζεται την εμπειρία και όχι την απειρία και τις στημένες διαδικασίες για αναρρίχηση σε θέσεις από τις οποίες εξαρτάται και η δική μας ασφάλεια σε θέματα κρίσεων.
(Όλοι γνωρίζουμε το πώς ακυρώθηκαν από την κα Κοσμοπούλου δήμαρχο Πεντέλης οι εκλογές του ΣΠΑΠ, επειδή δεν ήταν της αρεσκείας τους, ο επί σειρά ετών αυτοδιοικητικός, έντιμος Πρόεδρος του ΣΠΑΠ , αποσύροντας την Πεντέλη από τον σύνδεσμο του Πεντελικού, και επαναφέρω τας τον δήμο !! όταν ήταν έτοιμοι για την εκλογή της αρεσκείας τους (3ψηφοι διαφορα). Τραγικά γεγονότα που όμως επηρέασαν στη δύσκολη στιγμή και τον δήμο μας, που είναι μέλος του συνδέσμου για την προστασία του Πεντελικού).
Η οπτική της Δράσης στο Συμβούλιο για την πυρκαγιά της 12ης Αυγούστου
Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί περίγραμμα της εισήγησης του Γιάννη Τσούτσια στο δημοτικό Συμβούλιο της 26ης Αυγούστου (διαδικασία λογοδοσίας), που είχε ως αποκλειστικό θέμα συζήτησης τις πυρκαγιές στα Βριλήσσια και την Β.Α. Αττική.
Η αποκατάσταση των πληγέντων της περιοχής «Κρασσά»
Κεντρικό ζήτημα της σημερινής συζήτησης είναι το τι έγινε εκείνη την ημέρα, αλλά και τι διαφορετικό θα μπορούσε να είχε γίνει και πώς αυτό που έγινε δεν θα επαναληφθεί. Σε ό,τι μας αφορά, ξεκινώντας από τις συνέπειες που προκάλεσε η φωτιά στην περιοχή «Κρασσά», η θέση μας είναι η εξής:
Τα αιτήματα των πληγέντων είναι και δίκαια και αυτονόητα. Επομένως, επειδή οι ανάγκες τους υπερβαίνουν πλέον τις αρμοδιότητες και τις δυνατότητες του Δήμου, πρέπει να δοθεί πλήρης πρόσβαση σε όσα αποφασιστούν κεντρικά από την κυβέρνηση ως αρωγή για τους ιδιοκτήτες των πυρόπληκτων ιδιοκτησιών, είτε αυτοί είναι πολεοδομικά νόμιμοι, είτε όχι. Πρέπει δηλαδή, και αυτό είναι κεντρικό ζήτημα, ο Δήμαρχος να εξηγήσει στους υπουργούς της κυβέρνησης, με τους οποίους συνομιλούσε στη σύσκεψη της Π. Πεντέλης, ότι είναι άλλο πράγμα οι πολεοδομικές παραβάσεις και άλλο η υποχρέωση του κράτους να αποκαταστήσει τους πυρόπληκτους. Και να ζητήσει η κρατική βοήθεια να δοθεί σε όλους όσους έχασαν τα σπίτια τους, ανεξάρτητα από πολεοδομικούς χαρακτηρισμούς. Διαφορετικά, η πυρκαγιά θα καταλήξει κριτήριο πολεοδομικών κατατάξεων.
Επιπλέον, ο Δήμος πρέπει να στηρίξει και να συνδράμει και με δικές του δυνάμεις τους δημότες του.
Η χειραγώγηση και ο ρόλος των δημάρχων
Συζητάμε εδώ, χωρίς να έχουμε συνειδητοποιήσει την βαρύτητά, το μέγεθος και τις πολυεπίπεδες συνέπειές της καταστροφής. Και το τι ακριβώς συνέβη. Επειδή τα ίδια τα γεγονότα, όλα όσα ζούμε, προσλαμβάνονται και αποτιμώνται, αφού πρώτα φιλτραριστούν σύμφωνα με το πολιτικό συμφέρον της κυβέρνησης, με τη μεσολάβηση των μηχανισμών χειραγώγησης που διαθέτει και έχει επιβάλει στην ελληνική κοινωνία. Είδατε μήπως σε κάποιο μεγάλο κανάλι συνέντευξη ενός ανθρώπου που έχασε το σπίτι του; Είδατε να παραμένει στην επικαιρότητα το ίδιο το ζήτημα της πυρκαγιάς; \
Αλλά όλα αυτά, η συντονισμένη επιχείρηση εξαπάτησης της κοινής γνώμης, δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς τη συμμετοχή των δημάρχων. Οι οποίοι, από την πρώτη στιγμή βγήκαν (ή τους ζητήθηκε να βγουν), στις τηλεοράσεις, για να καθησυχάσουν τον κόσμο και να απαλύνουν τον θυμό. Να πουν ότι εντάξει, υπάρχουν προβλήματα, αλλά ο μηχανισμός λειτουργεί! Σας ρώτησε κ. Πισιμίση ο παρουσιαστής στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ το μεσημέρι της 12ης Αυγούστου, «Επιχειρούν δυνάμεις; Μας λένε ότι καίγονται σπίτια και δεν υπάρχουν πυροσβεστικά»; Κι εσείς απαντήσατε, «Έχουν έρθει εναέρια μέσα, επιχειρούν, θα θέλαμε περισσότερα επίγεια μέσα». Όταν εσείς πρώτος από όλους γνωρίζατε, ότι τα εναέρια μέσα ήρθαν μιάμιση ώρα μετά την καταστροφή και ότι επίγεια μέσα δεν ήρθαν καθόλου.
Για φανταστείτε πόσο διαφορετικό θα ήταν για την υπό διαμόρφωση πολιτική ατμόσφαιρα, αν λέγατε την αλήθεια, ότι καιγόμαστε αβοήθητοι… Με αποκορύφωμα την ντροπιαστική για την αυτοδιοίκηση σύσκεψη της 29ης Αυγούστου στην Πεντέλη, όπου 8 δήμαρχοι, διαφορετικής μάλιστα κομματικής προέλευσης, (γι’ αυτό μιλάμε για πολιτικό σύστημα), έγιναν χειροκροτητές ενός κάποιου νέου Νέρωνα που γελούσε πάνω στα αποκαΐδια. Δεν βρέθηκε ούτε ένας να πει εγώ δεν πάω, να πει ότι τέτοιες συσκέψεις γίνονται στα υπουργεία με υπηρεσιακούς παράγοντες, πάνω σε σχέδια ανοιχτά, «όπως πρέπει», όχι με φιέστες, κάμερες, συνοδεία αστυνομικών. Δεν βρέθηκε ένας δήμαρχος να πει αυτό που όλη η κοινωνία κατάλαβε, ότι κατά την πορεία της πυρκαγιάς δεν υπήρχε κανένα σχέδιο, καμία πυροσβεστική, κανένας κρατικός μηχανισμός, οι άνθρωποι έμειναν αβοήθητοι. Να τους πει κατάμουτρα, ότι καιγόμαστε όχι τόσο λόγω ανεπαρκών μέσων αλλά γιατί δεν υπάρχει ένα σχέδιο αντιμετώπισης της φωτιάς.
Όσο λοιπόν, οι δήμαρχοι συνεχίζουν να στηρίζουν το θόλωμα της εικόνας, όσο δεν συγκροτείται ένα αξιόπιστο σχέδιο ανασύστασης των μέσων δασοπυρόσβεσής, στο πλαίσιο βεβαίως των δεδομένων οικονομικών περιορισμών, δεν τους αγνοούμε, (πόσοι πόροι διατίθενται, πώς αυτοί μπορούν να αξιοποιηθούν καλύτερα), όσο δεν γίνεται μια «κανονική» συζήτηση και δεν αποκαλύπτεται η κακοστημένη παράσταση της Πεντέλης, τότε και τον επόμενο Αύγουστο εδώ θα είμαστε και θα λέμε τα ίδια.
Η χρεοκοπία του ελληνικού κράτους
Εκείνο που πραγματικά συνέβη εκείνη την ημέρα, είναι συνέπεια της απόφασης που έχει ληφθεί, η χώρα να μένει απροστάτευτη από τις πυρκαγιές. Να αντιμετωπιστεί η κατάσταση με μπαλώματα και με κοροϊδία, χειρισμούς, παροχές και φιέστες. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ να προετοιμάσει τον κρατικό μηχανισμό να αντιμετωπίσει την πυρκαγιά. Τον κ. Μητσοτάκη δεν τον απασχολούν οι πυρκαγιές, αλλά το πώς θα «σπρώξει» εκατομμύρια ευρώ στους ιδιώτες.
Έτσι, στο βάθος των γεγονότων, επαναλαμβάνεται η εικόνα χρεοκοπίας του ελληνικού κράτους. Ό,τι διαπιστώνεται σε κάθε τομέα της δημόσιας ζωής. Γι’ αυτό και του χρόνου θα ξανακαούμε. Διότι η κυβέρνηση το μόνο που κάνει, εκτός από το να δίνει χρήματα στους ιδιώτες, είναι να ελπίζει ότι οι φωτιές θα είναι εύκολα ελέγξιμες. Ότι κάπως εύκολα θα ξεμπερδέψει. Αν το πράγμα ξεφύγει, θα ζητηθεί βοήθεια από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό. Και αν στο τέλος όλα στραβώσουν, τότε θα αρχίσουν τα «φταίνε τα μποφόρ», «φταίνε οι ρεματιές», «ήταν δύσβατα», «μαθαίνουμε», «του χρόνου θα πάμε καλύτερα». Αυτό είναι το μόνο πραγματικό σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αυτό το σχέδιο ξεδιπλώθηκε αυτές τις ημέρες. Οι φωτιές άλλωστε, μπαίνουν από συμφέροντα, μπαίνουν όταν δεν υπάρχει η κατάλληλη θεσμική θωράκιση του κράτους και η πολιτική βούληση, πως ό,τι κι αν καεί, θα αποκατασταθεί όπως ήταν. Ώστε να μην εμφανίζονται μετά στα καμένα, ανεμογεννήτριες, σπίτια ή δεν ξέρω τι άλλο.
Όσο η «μέθοδος» της πυρκαγιάς παραμένει αποτελεσματική για τα συμφέροντα, η χώρα θα συνεχίσει να καίγεται. Ακόμη κι αν δαπανήσουμε περισσότερα από τα 650 εκατ. ευρώ που δόθηκαν την τελευταία τριετία για επινοικιάσεις ενάεριων μέσων. Η χρεοκοπία και του «φύγετε όλοι» και ένα σχέδιο πολιτικής προστασίας Δεύτερη γενική διαπίστωση είναι και η χρεοκοπία του ειδικότερου κυβερνητικού σχεδίου αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Αυτού, κεντρικό στοιχείο του οποίου είναι η απομόνωση των εθελοντών και των πολιτών, το «φύγετε όλοι», το «όλα θα τα κάνει το κράτος». Ενώ στην πραγματικότητα όλα τα έκαναν οι εθελοντές. Είναι η χρεοκοπία της σύλληψης, «φύγετε να μην σας έχουμε στα πόδια μας», ενώ και πάλι αποδείχτηκε ότι οι πυροσβέστες από μόνοι τους ούτε τις μάνικες δεν αρκούσαν για να κρατήσουν.
Γι’ αυτό, στον αντίποδα αυτών, πρέπει να φτιάξουμε στα Βριλήσσια ένα δικό μας τοπικό σχέδιο πολιτικής προστασίας . Ένα σχέδιο που αντιθέτως, θα ενσωματώνει και θα αξιοποιεί τη διαθεσιμότητα των εθελοντών στην αντιμετώπισης της πυρκαγιάς. (Έχουμε αναφερθεί και επί προηγούμενης διοίκησης). Ένα σχέδιο που δεν θα υποκαθιστά τον ρόλο της πυροσβεστικής αλλά θα εστιάζει στα «ελαφρά» τοπικά μέσα, που διαθέτουν το πλεονέκτημα της αμεσότητας, της εγγύτητας, της συνεργατικότητας και της ευελιξίας. Και αυτό αποτελεί από την πλευρά μας, μια συγκεκριμένη απάντηση στο ερώτημα που θα όφειλε να «βασανίζει» τους πάντες, τι διαφορετικό θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει, με τα μέσα που διαθέτουμε, ώστε να περιορίσουμε την καταστροφή; Διότι πάντα τα μέσα που διαθέτουμε θα είναι λίγα και πάντα θα κάνουμε λάθη. Η δική μας απάντηση λοιπόν, σ’ αυτό το ερώτημα είναι να δούμε πρωτίστως το ζήτημα της Πολιτικής Προστασίας, όχι ως κονδύλια και οχήματα, αλλά ως έναν σχεδιασμό χαμηλών μέσων, τα οποία θα τυγχάνουν μεγάλης στήριξης και λαϊκής συμμετοχής.
Η Πολιτική Προστασία είναι πριν απ’ όλα στρατηγική, δεν είναι μόνο μέσα. Σχεδιασμός που οφείλει να διασφαλίζει την παρουσία και τη διασπορά των εθελοντών, με τέτοιο τρόπο όπου ο καθένας να ξέρει τι να κάνει, όχι επικουρικά, αλλά ως βασική παράμετρος προστασίας στη γειτονιά. Παρεμπιπτόντως, συμμετέχουμε ως συλλογικότητα 15 καλοκαίρια στην πυροφύλαξη του Θεόκλητου, και ένας άνθρωπος του Δήμου δεν έχει έρθει ποτέ να μας πει δυο λόγια, να αναβαθμίσει, να οργανώσει την παρουσία μας, να της δώσει πιο ουσιαστικό περιεχόμενο.
Για ένα σχέδιο αντιμετώπισης και αποφυγής της επόμενης πυρκαγιάς στα Βριλήσσια
Συμπερασματικά λοιπόν κ. Δήμαρχε, καλώς καθαρίσατε τον «Θεόκλητο», έστω χωρίς ιδιαίτερο σεβασμό προς το περιβάλλον, αλλά ο «Κρασσάς»; Πώς αφέθηκε ο «Κρασσάς»; Δεν θα μπορούσαμε με έναν οργανωμένο τρόπο να έχουμε φροντίσει από την άνοιξη τη συμμετοχή εθελοντών για τον καθαρισμό και του Κρασσά και του ρέματος Βριλησσού, όχι απλώς αναμένοντας τα κονδύλια του anti-nero, αλλά αξιοποιώντας τη λαϊκή διαθεσιμότητα; Και άραγε, έπρεπε να μάθουμε στην πράξη ότι οι πυρκαγιές εξαπλώνονται μέσα από τα ρέματα; Δεν θα έπρεπε να το γνωρίζουμε από πριν; Και τότε, δεν θα μπορούσαμε να έχουμε εγκαταστήσει ένα δίκτυο κρουνών και δεξαμενών μέσα στα ρέματα και όπου κρίνεται αναγκαίο; Και μέσα στα άλση και όπου αλλού χρειάζεται μέσα στην πόλη; Και δεν θα έπρεπε να έχουμε διαθέσιμη μια γεννήτρια στην κεντρική δεξαμενή της Βορείου Ηπείρου και ακόμη μια, στη δεξαμενή στο πυροφυλάκιο; Έναν πυροσβεστικό κρουνό με πυροσβεστική φωλιά στην Παύλου Μελά; Και δεκάδες δεξαμενές στον Κρασσά και τον Θεόκλητο; Τόσο μεγάλο κόστος έχουν αυτά;
Τελικά, υπάρχουν σχέδια πολιτικής προστασίας στον Δήμο; Υπάρχει κάπου, σε κάποιο γραφείο, ένας χάρτης, όπου να είναι σημειωμένα και ενημερωμένα, για παράδειγμα, τα σημεία όπου βρίσκονται επιχειρήσεις πώλησης ξυλείας ή με εύφλεκτα υλικά, αυτές δηλαδή που λαμπάδιασαν στις μέρες μας, ώστε να έχουμε προβλέψει κοντά τους δεξαμενές και τη συντεταγμένη παρουσία εθελοντών; Έτσι φτιάχνεται ένα σχέδιο αντιμετώπισης και αποφυγής της επόμενης πυρκαγιάς στα Βριλήσσια. Το οποίο οφείλετε να προετοιμάσετε και να το εισηγηθείτε, ώστε όταν οι δημότες μας ρωτούν με αγωνία, να μπορούμε να τους πούμε, όχι, σε ό,τι μας αφορά, δεν θα γίνουν και του χρόνου τα ίδια.
Λαϊκή Συσπείρωση Βριλησσίων: Αν δεν μιλήσεις για τη βάση του προβλήματος πώς θα δώσεις λύσεις;
Στη δική της ανάρτηση, η Λαϊκή Συσπείρωση Βριλησσίων τονίζει:
Χθες πραγματοποιήθηκε το δημοτικό συμβούλιο Βριλησσίων με θέμα τις καταστροφικές πυρκαγιές στα Βριλήσσια και στην βορειοανατολική Αττική. Ένα από το πλέον εμβληματικά δημοτικά συμβούλια κατέληξε αρένα, με φωνές, προσωπικές αψιμαχίες, κατηγορίες για ρουσφέτια, διορισμούς, αναθέσεις και άλλα αισχρά που ναι μεν χρήζουν απάντησης, αλλά βρίσκονται εκτός της ηθικής και του αξιακού μας κώδικα.
Με την παρουσία πλήθους κατοίκων, πραγματοποιήθηκε μια συζήτηση απωθητική, κουραστική η οποία σίγουρα δεν εκφράζει τις αγωνίες και τους προβληματισμούς των κατοίκων της πόλης, πρώτα και κύρια των πυρόπληκτων συμπολιτών μας. Είναι να αναρωτιέται κανείς αν ήταν χρήσιμη ή όχι.
Εύλογο είναι, 2 ώρες και 24 λεπτά μετά (ναι τόση ώρα χρειάστηκε ώστε να πάρω για πρώτη φορά τον λόγο, σε μια συζήτηση που μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε εγγράφως ολοκληρωμένη εισήγηση με ανάλυση, κριτική και συγκεκριμένες προτάσεις!) λίγοι να είχαν παραμείνει στην αίθουσα.
Κάναμε ιώβεια υπομονή, χωρίς να έχουμε διακόψει απολύτως κανέναν και καμία. Βράζαμε μέσα μας να ακούμε επαναλαμβανόμενα ότι οι διοίκηση έσωσε το δάσος Θεόκλητος, ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα, ότι ο δήμος λειτούργησε οργανωμένα, ότι έχουν ευθύνη όσοι δεν καθάρισαν τα οικόπεδά τους, ότι η κλιματική αλλαγή και η ξηρασία (ναι η ξηρασία τον Αύγουστο!) είναι υπεύθυνες.
Παρακολουθήσαμε μια απαράδεκτη συζήτηση ότι η περιοχή Κρασσά είναι εκτός σχεδίου, ότι οι προηγούμενες διοικήσεις δεν έχουν προχωρήσει τις ακριβοπληρωμένες μελέτες που βρίσκονται για χρόνια στα συρτάρια, ότι η Περιφέρεια έχει τη δική της ευθύνη τη στιγμή που συμπολίτες μας έχασαν τα σπίτια τους και όλοι εμείς χάσαμε την ανάσα μας, καθώς το ρέμα Βριλησσού κάηκε ολοκληρωτικά. Να ακούμε ότι χρειάζονται 100.000 ευρώ για να ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός και να μην ντρέπονται πρώην και νυν διοικούντες να κοιτάνε στα μάτια τους κατοίκους των Βριλησσίων. Πώς να μην ξεσπάσουν κάτοικοι της περιοχής που εδώ και 39 έτη ακούνε τις ίδιες αερολογίες. Πλέον μέσα στα αποκαΐδια της περιοχής, όταν πάλευαν μόνοι τους.
Ακούσαμε όμως και με, δήθεν, προοδευτικό μανδύα από άλλες παρατάξεις – οι οποίες τελικά ελάχιστα διαφέρουν από την διοίκηση – αναλύσεις για τον χαρακτήρα της τοπικής αυτοδιοίκησης που θα λύσει φαντασιακά τα προβλήματα μας αν ενισχυθεί και για την θεοποίηση της μοναδικότητας του ρόλου των εθελοντών, λες και όλοι εμείς θα είμαστε αυτοί που θα καλύψουμε την ανυπαρξία του κράτους. Το να συγχέεις την λαϊκή αλληλεγγύη και παρέμβαση με την υποκατάσταση της κρατικής ευθύνης δεν αποτελεί πρόοδο, αλλά βαθιά συντήρηση και στην πραγματικότητα κοροϊδία των εθελοντών. Κανένα συμπέρασμα δεν έχουν βγάλει ότι η τοπική Διοίκηση λειτουργεί ως μακρύ χέρι του κράτους; Ότι μεταφέρονται αρμοδιότητες στους Δήμους χωρίς κονδύλια, προσωπικό, οδηγώντας βασικές υπηρεσίες των δήμων στην ιδιωτικοποίησή τους; Πλέον και την ίδια τη διαχείριση των δασών;
Σε αυτό το πλαίσιο συζήτησης ελάχιστα ακούστηκαν ώστε να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα, να αναδειχθούν οι αιτίες της καταστροφής, να καταδικαστεί ο ένοχος του εγκλήματος, να γίνει διαλογική συζήτηση σχετικά με το διεκδικητικό πλαίσιο και να καταλήξουμε σε ουσιαστικές προτάσεις σχετικά με την φροντίδα των πυρόπληκτων συμπολιτών μας, με μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος ώστε να μην χαθούν ξανά περιουσίες, πράσινο και ζωές.
Η εισήγηση που καταθέσαμε και η τοποθέτησή μας αποτελεί όαση στην απολίτικη ζούγκλα που προσπαθούν να επικρατήσει στο δημοτικό συμβούλιο και γενικότερα στην κοινωνία μας.
ΟΧΙ, δεν είμαστε όλοι ίδιοι, και ΟΧΙ δεν έχουμε όλοι τις ίδιες ευθύνες. Η τοποθέτησή μας είχε αρχή, μέση και τέλος. Και είχε ένταση. Φυσικά είχε ένταση. Αναδεικνύουμε την αιτία της καταστροφής, την οποία κανείς δεν ακουμπάει. Αν δεν μιλήσεις για τη βάση του προβλήματος πώς θα δώσεις λύσεις; Έτσι κάηκε η περιοχή μας για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια.
Γραφικοί και ξύλινοι είναι όσοι πασχίζουν να μας πείσουν ότι ακολουθώντας την ίδια πολιτική και στάση θα δούμε άσπρη μέρα. Κανείς δεν είπε ότι ο μεγάλος ένοχος είναι η ίδια η λειτουργία, διαχρονικά, του εχθρικού για τον λαό αστικού κράτους. Είναι η υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής που καθορίζει και τη δασική πολιτική. Η πολιτική εμπορευματοποίησης της γης και της χρήσης της, των δασικών οικοσυστημάτων, των παράκτιων περιοχών, όλων των φυσικών πόρων, η πολιτική της «πράσινης μετάβασης» και των green deal, που οπλίζει και το χέρι των εμπρηστών. Έργα υποδομής για πυροπροστασία, αντιπλημμυρική και αντισεισμική θωράκιση δεν αποτελούν προτεραιότητες για το επιλεκτικά ανίκανο και εχθρικό κράτος, αλλά «κόστος δίχως όφελος» γι’ αυτό και δεν είναι «επιλέξιμες δαπάνες» για χρηματοδοτήσεις ούτε από την Ε.Ε..
Μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση μιλάει για αυτά.
Αυτή η πολιτική όμως, την οποία αντιπαλεύουμε κάθε μέρα, άφησε την περιοχή Κρασσά ακαθάριστη, απροστάτευτη να παλεύει να σωθεί με τις προσπάθειες της ηρωικής πολιτικής προστασίας, των ελάχιστων πυροσβεστών και των κατοίκων της περιοχής
Ευγενείς είμαστε, όχι κλακαδόροι της εξουσίας.
Σεμνοί είμαστε, δεν ωραιοποιούμε την πραγματικότητα. Αγωνιστικά αισιόδοξοι είμαστε και δεν μιλάμε γενικά για κλίμα συναίνεση και ομόνοιας.
Είμαστε ξεκάθαροι: καμία απολύτως συναίνεση με αυτούς που στηρίζουν την δασοκτόνα πολιτική και τη βαρβαρότητα σε όλα τα επίπεδα. Καμία συναίνεση με αυτούς που δεν ψελίζουν ποιος την ευθύνη ενός επιλεκτικά ανίκανου κράτους, την ώρα που μιλάνε διθυραμβικά για τα 5,8 δις ευρώ ματωμένα πλεονάσματα, τα οποία τελικά πάνε στις τσέπες των λίγων ομίλων και όχι στις ανάγκες των πολλών.
Συναίνεση θα δείξουμε στις αποφάσεις που θα προσφέρουν έμπρακτη βοήθεια στους πληγέντες, στην προστασία του δασικού μας πλούτου, στην ενίσχυση της δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης, στην άμεση και πλήρη αποκατάσταση όλων των υποδομών, στο ρεύμα και στο νερό, στην ολική αποκατάσταση του φυσικού και δασικού πλούτου που καταστράφηκε, στο να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης στα Βριλήσσια και γενικά στις πυρόπληκτες περιοχές, όπως έχουμε, μεταξύ άλλων, προτείνει.
Ο λαός μας δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη.
Απευθυνόμαστε στους Βριλησσιώτες και τις Βριλησσιώτισσες, δείχνοντας ποιες πρέπει να είναι οι διεκδικήσεις, οι στόχοι πάλης, μαζί με την προσπάθεια να δυναμώσει η αλληλεγγύη, η λαϊκή δράση για να σωθούν οι λαϊκές περιουσίες. Διεκδικήσεις που συγκρούονται με την πολιτική του κέρδους και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς της ΕΕ και όλων των κομμάτων της. Φωτίζοντας τη μόνη διέξοδο για τα λαϊκά συμφέροντα και τις ανάγκες, που δεν βρίσκεται σε μια άλλη, πιο «ικανή», αντιδεξιά κυβέρνηση, αλλά στην πάλη για την ανατροπή του αντιλαϊκού κράτους.
Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να σταθούμε πλάι στους συμπολίτες μας ώστε και αυτό το έγκλημα ούτε να ξεχαστεί ούτε να επαναληφθεί.
Σχετικά άρθρα
Μεγάλο χριστουγεννιάτικο bazaar για τα αδεσποτάκια του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης
Μεγάλο χριστουγεννιάτικο bazaar για τα αδέσποτα του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης διοργανώνει ο σύλλογος SAVE Stray Animals and Volunteers, Εθελοντές…
Χριστουγεννιάτικες ημέρες υιοθεσίας ζώων στο Ηράκλειο Αττικής
Δύο συνεχόμενα σαββατιάτικα πρωινά αφιερωμένα στην υιοθεσία των ζώων ετοιμάζει το Γραφείο Αστικής Πανίδας του Δήμου Ηρακλείου Αττικής. Ειδικότερα, το…
Δωρεάν τροφές για τα αδέσποτα ζώα από τον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης
Αναγνωρίζοντας την ευθύνη του απέναντι στα αδέσποτα ζώα, ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης ανακοίνωσε τη διάθεση τροφής για τη φροντίδα…
Τέσσερα σπιτάκια για αδέσποτες γάτες στο Νέο Ψυχικό
Συνεχίζεται το πρόγραμμα «Αρετή Δημητροπούλου» του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού, με την τοποθέτηση τεσσάρων σπιτιών για τις αδέσποτες γάτες, αυτή…
Γιορτή υιοθεσίας αδέσποτων ζώων στις 23/11 στον Δήμο Παπάγου – Χολαργού
Γιορτή υιοθεσίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς διοργανώνει ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού, σε συνεργασία με την Εθελοντική Δράση Ζωόφιλων Παπάγου –…
Συνάντηση Καιρίδη – Ψυχάλη για θέματα του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης
Τον δήμαρχο Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μάριο Ψυχάλη, επισκέφθηκε την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2024, στο δημαρχείο της Πεύκης ο βουλευτής Βορείου…
Περιοδεία της βουλευτή του ΚΚΕ Αφροδίτης Κτενά στα εμπορικά καταστήματα της Νέας Ιωνίας
Περιοδεία στα εμπορικά καταστήματα της αγοράς του κέντρου της Νέας Ιωνίας πραγματοποίησε η βουλευτής Βορείου Τομέα του ΚΚΕ Αφροδίτη Κτενά…
Δύο επίκαιρες ερωτήσεις από τη Μιλένα Αποστολάκη για την πυρκαγιά στο Πεντελικό όρος
Η καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου, η οποία έπληξε μεγάλο μέρος της Βορειοανατολικής Αττικής και ιδιαίτερα το Πεντελικό όρος, αποτέλεσε αντικείμενο δύο…
Ανοιχτές εκδηλώσεις με τον Δ. Καιρίδη στις 6 Οκτωβρίου
Πρόσκληση για δύο ανοιχτές εκδηλώσεις απευθύνει σε κάθε πολίτη ο Δημήτρης Καιρίδης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων & Εξωτερικής Πολιτικής και βουλευτής…
Δύο επερωτήσεις από τη Μιλένα Αποστολάκη για την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου στην Αττική
Η καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου, η οποία έπληξε μεγάλο της Βορειοανατολικής Αττικής, και ιδιαίτερα το Πεντελικό όρος, αποτέλεσε αντικείμενο δύο…
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
Νέο ΟΧΙ, παραμονή της 28ης Οκτωβρίου, από τα Μελίσσια στο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας – Βίντεο
Για δεύτερη φορά συγκεντρώθηκαν εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, επαγγελματικοί και κοινωνικοί φορείς και πολίτες έξω από το…
Κοινωνικό ανάχωμα στο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στα Μελίσσια – Βίντεο
Την καταγορηματική αντίθεσή τους στο επικείμενο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στα Μελίσσια εξέφρασαν η δημοτική αρχή του Δήμου…
Δεν κατεβαίνει για δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης στις εκλογές του 2023 ο Τάσος Μαυρίδης – Αποχαιρετισμός με συγκίνηση, αλλά και «καρφιά»
Την απόφασή του να μην συμμετάσχει στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023 ανακοίνωσε ο δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης Τάσος…
Η προσαγωγή, η σύλληψη, τα πολιτικά μηνύματα και η επόμενη μέρα – Συνέντευξη Τύπου Σωτήρη Λαπιέρη
Την περασμένη Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022 ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Πολιτών Χαλάνδρι Ενάντια, δημοτικός σύμβουλος Σωτήρης Λαπιέρης δέχθηκε απρόκλητη, όπως…
Ένα νοσοκομείο… ταξιδεύει την ελληνική ιατρική κουλτούρα στον κόσμο
Την ώρα που πληθαίνουν οι δυσάρεστες ειδήσεις γύρω μας, με τα νέα από το ουκρανικό μέτωπο να δημιουργούν ισχυρούς κλυδωνισμούς…
Προβλήματα και στην ακοή προκαλεί η νόσος COVID-19
Προβλήματα και στην ακοή προκαλεί η νόσος του COVID-19, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες που παρουσιάστηκαν στο 16th European Federation Audiology…
Διατροφή στις πανελλαδικές – Οδηγός για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα
Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη συγκέντρωση, απόδοση και ενέργεια, πόσο μάλλον την περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων. Μπορεί να…
Ένα νοσοκομείο… ταξιδεύει την ελληνική ιατρική κουλτούρα στον κόσμο
Την ώρα που πληθαίνουν οι δυσάρεστες ειδήσεις γύρω μας, με τα νέα από το ουκρανικό μέτωπο να δημιουργούν ισχυρούς κλυδωνισμούς…
Δημήτρης Κούβελας: Αντιμετώπιση ήπιων ανεπιθύμητων ενεργειών του εμβολίου κατά της COVID-19
Πολλοί άνθρωποι είναι ενθουσιασμένοι που δημιουργήθηκαν εμβόλια ως το πρώτο βήμα για τη διαχείριση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Δυστυχώς, υπήρξε και…
Μ. Αρτόπουλος: Μεγάλη μείωση περιστατικών μέσης ωτίτιδας στον γενικό πληθυσμό από τα προληπτικά μέτρα κατά της πανδημίας!
Μεγάλη μείωση των περιστατικών μέσης ωτίτιδας στον γενικό πληθυσμό (παιδιά και ενήλικες) έφεραν τα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση του…
Εγγραφείτε στο Newsletter
* Θα λαμβάνετε τα σημαντικότερα νέα της τελευταίας εβδομάδας.
ΑΚΟΥΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA