Εγκατάσταση των πρώτων καφέ κάδων για τη συλλογή βιοαποβλήτων στον Δήμο Κηφισιάς
Κοινωνία

Εγκατάσταση των πρώτων καφέ κάδων για τη συλλογή βιοαποβλήτων στον Δήμο Κηφισιάς

Ο Δήμος Κηφισιάς ετοιμάζεται να αναπτύξει δίκτυο χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων (καφέ κάδων), με στόχο την μείωση των απορριμμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος, όπως ενημερώνει η δημοτική αρχή.

Με αφορμή, το προαναφερθέν, ο δήμαρχος Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος, σημειώνει τα εξής:

Ο Δήμος Κηφισιάς είναι η κηπούπολη των Βορείων Προαστίων. Ένας «πράσινος» Δήμος απαιτείται να έχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης  των απορριμμάτων του.

Με τη βοήθεια της Περιφέρειας Αττικής, τα απορρίμματα των καφέ κάδων θα συλλέγονται από το ειδικό απορριμματοφόρο. Ο Δήμος Κηφισιάς χορηγεί δωρεάν καφέ κάδους και βιοδιασπώμενες σακούλες στους ενδιαφερόμενους πολίτες κι επιχειρήσεις. Διαθέτουμε υψηλή κουλτούρα ανακύκλωσης, αλλά και περιβαλλοντικών δράσεων. Μπορούμε να πετύχουμε κι αυτόν τον στόχο όλοι μαζί.

Ετοιμαζόμαστε για την ανάπτυξη του νέου δικτύου καφέ κάδων για τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων (φλούδες, λαχανικά, γκαζόν, φύλλα κ.ά.), με στόχο την μείωση των απορριμμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος. Ξεκινούμε τη συλλογή τους από τις λαϊκές αγορές και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και προχωρούμε στη συλλογή απορριμμάτων τροφών και κήπων από τα σπίτια.

Τα βιοαπόβλητα αποτελούν πρώτη ύλη για κάτι καινούργιο. Το κομπόστ που παράγεται είναι το καλύτερο φυσικό λίπασμα.

Με τη βοήθεια της Περιφέρειας Αττικής, τα απορρίμματα των καφέ κάδων θα συλλέγονται από το ειδικό απορριμματοφόρο. Ο Δήμος Κηφισιάς χορηγεί δωρεάν καφέ κάδους και βιοδιασπώμενες σακούλες στους ενδιαφερόμενους πολίτες κι επιχειρήσεις. Διαθέτουμε υψηλή κουλτούρα ανακύκλωσης, αλλά και περιβαλλοντικών δράσεων.

Μπορούμε να πετύχουμε κι αυτό το στόχο όλοι μαζί.

Η σύγχρονη τάση στην Ε.Ε. όπως αυτή αποτυπώνεται με την οδηγία 851/2018 αφορά στην μετατροπή της σε βιώσιμη διαχείριση υλικών μέσω της ανάκτησής τους και τελικής τους μετάβασης στην κυκλική οικονομία.

Ο Δήμος μας πρέπει μέχρι τέλους του 2023 να έχει κατορθώσει να εφαρμόσει την ολιστική διαχείριση των βιοαποβλήτων, είτε μέσω της διαλογής τους στην πηγή (οικιακή κομποστοποίηση), είτε μέσω της συλλογής τους ως ξεχωριστό ρεύμα ανακύκλωσης.

Η επιτυχής διαχείριση αυτής της πρόκλησης θα αποφέρει σημαντικά οφέλη τόσο για το περιβάλλον όσο και για τους πολίτες του Δήμου μας! Ο Δήμος μας καλείται σήμερα ετησίως να καταβάλει περίπου τρία εκατομμύρια ευρώ μόνο για την ταφή των περίπου 50.000 τόνων των απορριμμάτων του. Το τέλος αυτό, σύμφωνα με τις επερχόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις πρόκειται να αυξηθεί.

Η εφαρμογή της αρχής «ΠΛΗΡΩΝΩ ΟΣΟ ΠΕΤΑΩ» (Pay As You Throw – PAYT) είναι πλέον μία πραγματικότητα. Η βλάβη που προκαλείται στο περιβάλλον γίνεται ολοένα και πιο αισθητή μέσω της κλιματικής αλλαγής. Είναι χρέος και ευθύνη όλων μας να σταματήσουμε το κακό που καταφθάνει.

Σας καλούμε να συνεργαστούμε -Δήμος και πολίτες- με αίσθημα ευθύνης, συνέπεια και ολοκληρωμένη γνώση, ώστε να μπορέσουμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενεές ένα υγιές και ανθρώπινο περιβάλλον.

Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πρασίνου, Ανακύκλωσης κι Εθελοντισμού, Γ. Σκορδίλης, ενημερώνει τους πολίτες περί των ερωτηματολογίων για τη δήλωση συμμετοχής στο πρόγραμμα χωριστής συλλογής των βιοαποβλήτων.

Εγκατάσταση των πρώτων καφέ κάδων στην πόλη

Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο Δήμος Κηφισιάς, στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής του πολιτικής, προχώρησε στην εγκατάσταση και λειτουργία των πρώτων καφέ κάδων για τη συλλογή οργανικών απορριμμάτων (βιοαπόβλητα) στη λαϊκή αγορά επί της οδού Μπακογιάννη, την Τετάρτη 3/2/2021, όπως ενημερώνει η δημοτική αρχή.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στους κάδους αυτούς θα εναποτίθενται τα βιοαπόβλητα από τη Λαϊκή Αγορά κατά την ημέρα λειτουργίας της.

«Σταδιακά οργανώνεται στον Δήμο μας η τοποθέτηση καφέ κάδων και στις υπόλοιπες οδούς των λαϊκών αγορών. Τη Δευτέρα θα τοποθετηθούν οι καφέ κάδοι στην Λαϊκή Αγορά της Νέας Ερυθραίας», επισημαίνει η διοίκηση.

Ο δήμαρχος Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος, μαζί με την αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα Αθηνών, Λουκία Κεφαλογιάννη και τους αντιδημάρχους Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Ζέτη Κασιμάτη και Γιώργο Σκορδίλη, αντίστοιχα, ενημέρωσαν και παρότρυναν τους παραγωγούς και τους εμπόρους στη λαϊκή αγορά επί της οδού Μπακογιάννη να χρησιμοποιούν τους καφέ κάδους, ρίχνοντας εκεί τα υπολείμματα φυτικών προϊόντων.

Στη δράση και ο γενικός γραμματέας της ΠΟΣΠΛΑ, Κώστας Σφύρλας, καθώς και ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου παραγωγών Γ’ Λαϊκής Αγοράς Αθηνών, Γιάννης Παπαδάκης, η πρόεδρος του ΝΠΔΔ «Δ. Βικέλας», Λίλα Παπαδημητρίου και οι εργαζόμενοι του Δήμου Γεωργία Μπαντελά και Πέτρος Παππάς.

Η χωριστή συλλογή οργανικών απορριμμάτων έχει σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη, καθώς το υλικό που συλλέγεται, μετατρέπεται κατόπιν επεξεργασίας σε κομπόστ (λίπασμα), σημειώνει η δημοτική αρχή.

Τι κομποστοποιείται

  • Φρούτα, λαχανικά, φλούδες, κοτσάνια.
  • Κρέας, ψάρι, θαλασσινά (με τα κόκκαλα) πάντα μαγειρεμένα.
  • Αυγά (με τα τσόφλια).
  • Ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια.
  • Δημητριακά, αλεύρι, ψωμί, κέικ, γλυκά.
  • Υπολείμματα και φίλτρα από καφέ/τσάι.
  • Γαλακτοκομικά (τυρί, παχύρρευστες κρέμες, γιαούρτι).
  • Ξηροί καρποί και περιβλήματα.
  • Κουκούτσια ελιάς.
  • Λίγα φύλλα, γκαζόν.
  • Χαρτί κουζίνας, χαρτοσακούλες, εφημερίδες (ΟΧΙ χρωματιστά, γυαλιστερά ή πλαστικοποιημένα χαρτιά).

Τι δεν κομποστοποιείται

  • Νωπά κρέατα και ψάρια.
  • Ξύλινα αντικείμενα και πριονίδι.
  • Στάχτη.
  • Γυαλιστερά, πλαστικοποιημένα ή χρωματιστά χαρτιά, (π.χ.
    περιοδικά).
  • Μαγειρικά λάδια, λίπη.
  • Τροφές και περιττώματα ζώων.
  • Συσκευασίες κάθε είδους (μεταλλικές, πλαστικές, χάρτινες κ.α. μπαίνουν στον μπλε κάδο).
  • Απόβλητα υγειονομικού τύπου (πάνες, χαρτιά υγείας κ.λπ.).

Σύντομα θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Κηφισιάς η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτημάτων πολιτών και επιχειρήσεων, προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα κομποστοποίησης του Δήμου και να παραλάβουν τον εξοπλισμό (δωρεάν καφέ κάδους και βιοδιασπώμενες σακούλες), καταλήγει η δημοτική αρχή.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet