Συμπόσιο για τους Μικρασιάτες πρόσφυγες
Πολιτισμός

Συμπόσιο για τους Μικρασιάτες πρόσφυγες

Ο δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης προσκαλεί τους δημότες σε επιστημονικό συμπόσιο με θέμα «Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες στην πνευματική ζωή της νεότερης Ελλάδας» που διοργανώνει το Κέντρο Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας.

Το Συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Μαρτίου 2014 στο Κέντρο Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας Excelixi A.E. της Τράπεζας Πειραιώς.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη και το πρόγραμμα έχει ανακοινωθεί ως εξής:

10:00 –10:30 Προσέλευση

10:30 –11:00 Προσφωνήσεις – χαιρετισμοί .
Νίκος Γ. Χιωτάκης, δήμαρχος Κηφισιάς και πρόεδρος ΚΕΜΜΕ.
Κωνσταντίνος ∆εσποτόπουλος, ακαδημαϊκός.

11:00 – 12:45 Α’ Συνεδρία – Προεδρείο: Αικατερίνη Μουστάκη, Βλάσης Αγτζίδης.

Κώστας Γεωργουσόπουλος, δρ. Θεατρολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, φιλόλογος, κριτικός: Η πνευματική κληρονομιά της Μικράς Ασίας στο νεοελληνικό πολιτισμό.

Έρη Σταυροπούλου, καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών: Οι πρόσφυγες και η λογοτεχνία.

Σπύρος Μοσχονάς, ιστορικός Τέχνης: «Εμένα το γραφτό μου ήτανε να γεννηθώ στηνΑνατολή»: Mικρασιάτες εικαστικοί καλλιτέχνες και η συμβολή τους στη νεοελληνική τέχνη.

Νίκος Ζίας, ομότιμος καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης Πανεπιστημίου Αθηνών: Φώτης Κόντογλου. Η νοσταλγία της Ανατολής ως πηγή δημιουργίας.

Μάνος Στεφανίδης, επικουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών: ∆ιαμαντής ∆ιαμαντόπουλος: Ένας παραμυθάς της Ανατολής αφηγείται τη σκοτεινή ιστορία του σώματος

12:45 – 13:15 Συζήτηση

13:15 – 14:45 Μεσημβρινή διακοπή

14:45 – 17:00 Β’ Συνεδρία – Προεδρείο: Λίνα Σόρογκα, Παναγιώτης Καρακούλης.

Xρυσόθεμις Σταματοπούλου-Βασιλάκου, καθηγητής Θεατρολογίας-Ιστορίας του Θεάτρου Πανεπιστημίου Αθηνών: Μικρασιάτες συγγραφείς και θεατράνθρωποι: Η συμβολή τους στο νεοελληνικό θέατρο.

Σταύρος Θ. Ανεστίδης, ιστορικός, διευθυντής Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών: Η συμβολή των Μικρασιατικών Χρονικών στη μελέτη των εκπαιδευτικών πραγμάτων στη Σμύρνη.

Γιώργος Κούζας, λαογράφος: Μικρασιατική Ηχώ: ∆ιαθλάσεις της ιστορίας και του πολιτισμού των Μικρασιατών. Μια αρχειακή και μια εθνογραφική προσέγγιση.

Ανδρέας Μπαλτάς, καθηγητής Φυσικής Αγωγής – πολιτικός επιστήμων: Η συμβολή των Μικρασιατών προσφύγων στην ανάπτυξη του νεότερου ελληνικού αθλητισμού.

Χρίστος Βασιλόπουλος, δημοσιογράφος: Η περιπετειώδης υποδοχή των προσφύγων στην Ελλάδα. Ο ρόλος του Τύπου.

Λάμπρος Λιάβας, καθηγητής Μουσικολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών: Η μουσική παράδοση των προσφύγων. Τραγουδούν οι γυναίκες του Χορευτικού Ομίλου του ΚΕΜΜΕ Νέας Ερυθραίας.

17:00 – 17:30 Συζήτηση

17:30 – 17:45 Κλείσιμο συμποσίου – λήξη εργασιών.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet