Δ.Σ. Λυκόβρυσης – Πεύκης: Η πίεση κατοίκων και αιρετών «έφερε» ομόφωνο ψήφισμα για την εταιρεία καφέ
Κοινωνία

Δ.Σ. Λυκόβρυσης – Πεύκης: Η πίεση κατοίκων και αιρετών «έφερε» ομόφωνο ψήφισμα για την εταιρεία καφέ

Μετά από μια «μαραθώνια» συνεδρίαση το βράδυ της Τετάρτης 25 Απριλίου 2018, το Δημοτικό Συμβούλιο Λυκόβρυσης – Πεύκης κατέληξε σε ομόφωνο ψήφισμα -το οποίο πρότειναν κάτοικοι της Λυκόβρυσης- για την ανάληψη δράσης προκειμένου να μπει ένα τέρμα στη λειτουργία της επιχείρησης καφεκοπτείου – χονδρικού εμπορίου KUDU E.E.

Στο ψήφισμα, αφού αναγνωρίζεται η «μαρτυρική» κατάσταση που βιώνουν καθημερινά οι κάτοικοι της περιοχής που ορίζουν οι οδοί Μακρυγιάννη, Πλάτωνος και Γρ. Λαμπράκη, από την έκλυση μικροσωματιδίων, αλλά και από τη βαριά οσμή του καβουρδισμένου καφέ, το Δημοτικό Συμβούλιο δεσμεύτηκε για τα εξής:

  1. Να αναθέσει σε εξειδικευμένο νομικό να διερευνήσει τρόπους για το σταμάτημα της λειτουργίας της επιχείρησης.
  2. Να ασκηθούν πιέσεις – παρεμβάσεις προς τις αρμόδιες διευθύνσεις της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
  3. Να συσταθεί Επιτροπή που θα απαρτίζεται από δημοτικούς συμβούλους, κατοίκους και εξειδικευμένα σε θέματα περιβάλλοντος μέλη, που θα μεριμνά για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν και θα ενημερώνει τακτικώς το Σώμα.
  4. Να ανατεθεί σε επίσημο επιστημονικό φορέα η διενέργεια μετρήσεων ρύπανσης στην περιοχή.

Παρά το ομόφωνο του ψηφίσματος, η συζήτηση δεν ήταν εύκολη υπόθεση για τη διοίκηση, που δέχθηκε «συγκεντρωμένα πυρά», τόσο από τους πολίτες που ήταν παρόντες στην αίθουσα συνεδριάσεων, όσο και από δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας, με προεξάρχοντες τον δημοτικό σύμβουλο της παράταξης Συμμαχία Πολιτών Κώστα Μπαλδεράνο και τους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους (και πρώην ισχυρά στελέχη της παρούσας διοίκησης) Χρήστο Σκαμάκη, Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη και Δημήτρη Κατραμάδο. Εξάλλου, σύμφωνα με τους κατοίκους, οι Χρ. Σκαμάκης και Μ. Πατούλη-Σταυράκη ήταν αυτοί που στάθηκαν κοντά τους και με πρωτοβουλία τους ήρθε το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Κάτι που, ωστόσο, το αρνήθηκε η διοίκηση, υποστηρίζοντας ότι κίνησε τις διαδικασίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος από την επομένη που έλαβε τη σχετική καταγγελία των κατοίκων, ενώ -όπως υποστήριξε- είχε προαναγγείλει την πρόθεσή της να φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αγωνιώδεις εκκλήσεις των κατοίκων

Στις τοποθετήσεις τους κατά την Ημέρα του Πολίτη, εκπρόσωποι της επιτροπής των περίπου 100 κατοίκων που είχαν υπογράψει την αρχική καταγγελία για τη λειτουργία της επιχείρησης καφεκοπτείου, αναφέρθηκαν σε όλες τις ενέργειες που έχουν κάνει για να σταματήσουν τη ρυπογόνο εταιρεία. Παράλληλα, κατηγόρησαν τη διοίκηση και προσωπικώς τον δήμαρχο ότι δεν έχουν κατανοήσει τη σοβαρότητα του θέματος, αντιμετωπίζοντάς το με γραφειοκρατικό τρόπο.

Όσοι μίλησαν εξέφρασαν την αγωνία τους για την υγεία των ίδιων και των παιδιών τους, ενώ περιέγραψαν την ασφυκτική κατάσταση που βιώνουν στα σπίτια τους, αναγκαζόμενοι να ζουν με ερμητικά κλειστά τα παράθυρά τους, αφού «οι έντονες οσμές από την επιχείρηση καφέ δεν αντέχονται». Όπως είπαν, επίσης, η Λυκόβρυση κινδυνεύει να μετατραπεί σε «φουγαρούπολη», ενώ ξεκαθάρισαν ότι είτε με την αρωγή του Δήμου, είτε χωρίς αυτήν, οι ίδιοι είναι αποφασισμένοι να βάλουν ένα τέρμα στη λειτουργία της εταιρείας που έχει καταστήσει «μαρτυρική» την καθημερινότητά τους.

«Δεν αδιαφορούμε, αλλά υπάρχει και νομοθεσία»
Τάσος Μαυρίδης
Κώστας Νικολιδάκης

Από πλευράς διοίκησης, τόσο ο δήμαρχος, Τάσος Μαυρίδης, όσο και αντιδήμαρχος Κώστας Νικολιδάκης, που χειρίζεται το όλο θέμα, αν και αναγνώρισαν τη σοβαρότητα του προβλήματος, αρνήθηκαν ότι άργησαν να αντιδράσουν, θεωρώντας σε αυτό το σημείο «άδικη» την κριτική εκ μέρους των κατοίκων.

Όπως εξήγησαν, η διοίκηση είναι υποχρεωμένη ν’ ακολουθεί τη διαδικασία που προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο, καθώς και η ίδια πιστεύει ότι τέτοιου είδους ζητήματα δεν επιλύονται με «γιουρούσια» και «κινήσεις εντυπωσιασμού». Απαντώντας δε στις κατηγορίες περί γραφειοκρατίας, ανέφεραν ότι η σύνταξη του σχετικού φακέλου, με τα έγγραφα προς τις αρμόδιες διευθύνσεις κ.λπ., ήταν απαραίτητη προκειμένου να δημιουργηθεί η βάση πάνω στην οποία θα μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα ο Δήμος στην κατεύθυνση επίλυσης του θέματος που έχει ανακύψει.

Σημαντικό θέμα ανέκυψε όταν ο κ. Νικολιδάκης, προσπαθώντας να αιτιολογήσει γιατί η όλη υπόθεση έχει και «ιδιωτικό χαρακτήρα» -φράση για την οποία είχε κατηγορηθεί προηγουμένως από τους κατοίκους- διάβασε γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου του Δήμου, στην οποία αναφερόταν ότι έννομο συμφέρον έχουν μόνο οι κάτοικοι που πλήττονται από τη λειτουργία της επιχείρησης και αυτοί πρέπει να βάλουν δικηγόρο για το ζήτημα. Γεγονός που προκάλεσε «θύελλα» αντιδράσεων από πλευράς μειοψηφίας, με τον κ. Χρήστο Σκαμάκη να χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» τη νομική σύμβουλο και τους κ.κ. Γιώργο Κωνσταντόπουλο (ανεξάρτητος) και Τάσο Μαυρίδη (σύμβουλος διοίκησης) [σ.σ.: αμφότεροι γνώστες της νομικής] να εκφράζουν τις ενστάσεις τους ως προς τη γνωμοδότηση, υποστηρίζοντας την αναγκαιότητα να μεριμνήσει ο Δήμος για τον δικηγόρο που θα χειριστεί την υπόθεση.

«Πυρ ομαδόν» από τη μειοψηφία

Τα «πυρά» που εξαπολύθηκαν από πλευράς μειοψηφίας ήταν πυκνά και συγκεντρωμένα προς τη διοίκηση, η οποία κατηγορήθηκε για μειωμένα αντανακλαστικά, γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, διαχειριστική λογική, αλλά και προσπάθεια απόκρυψης του θέματος από το Δημοτικό Συμβούλιο (σ.σ.: οι Μ. Πατούλη και Δ. Κατραμάδος επέκριναν τη διοίκηση για το γεγονός ότι ουδέποτε ενημερώθηκαν οι σύμβουλοι για τη σχετική καταγγελία των κατοίκων, αλλά και για την ομόφωνη απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Λυκόβρυσης επί του θέματος).

Μαρία Γώγου

Η επικεφαλής της Κοινωνίας Ενεργών Πολιτών, Μαρία Γώγου, υποστήριξε ότι «η διοίκηση προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από τις διαδικασίες», τονίζοντας ότι άλλος είναι ο ρόλος της Δημόσιας Διοίκησης και άλλος αυτός των αιρετών, οι οποίοι πρέπει να «μπαίνουν μπροστά» στα προβλήματα και όχι «να τρέχουν πίσω από αυτά».

Γιάννης Θεοδωρακόπουλος

Ο επικεφαλής της Συμμαχίας Πολιτών, Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, ζήτησε να μην μείνει το Σώμα μόνο σε «θεωρητικές κουβέντες», αλλά να περάσει στην ανάληψη ουσιαστικής δράσης, καλώντας τον Δήμο εάν δεν μπορεί να «τρέξει» τις διαδικασίες, να το πει, για ν’ αναλάβει δράση η μειοψηφία…

Παναγιώτης Ασβεστάς

Ο Παναγιώτης Ασβεστάς, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, εστίασε στην καθυστέρηση που επέδειξε η διοίκηση να επέμβει όταν «στηνόταν» η επιχείρηση στη Λυκόβρυση, προσθέτοντας πως πλέον είναι φανερό «ότι όλα θυσιάζονται στον βωμό της ανάπτυξης».

Δημήτρης Κωνστάντος

Τέλος, ο Δημήτρης Κωνστάντος, επικεφαλής της παράταξης Λυκόβρυση Πεύκη.-, σημείωσε ότι ήταν αναγκαίες οι κινήσεις της διοίκησης, για τη σύνταξη του σχετικού φακέλου, άσκησε κριτική στην έλλειψη εκπροσώπου του Τοπικού Συμβουλίου Λυκόβρυσης από τη συζήτηση, ενώ πρότεινε δυναμική παρουσία των δημοτικών συμβούλων και κατοίκων στη σημερινή (26/4/2018) συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, προκειμένου να εκθέσουν το όλο ζήτημα και να ζητήσουν λύση.

Το ιδιοκτησιακό της εταιρείας και η παρέμβαση του ΣΒΑΠ

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός της παρέμβασης του δημοτικού συμβούλου Κ. Μπαλδεράνου, που έθεσε τα ερωτήματα για το ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες της εταιρείας, εάν η επιχείρηση λειτουργούσε στον Δήμο Μεταμόρφωσης πριν «μετακομίσει» στη Λυκόβρυση και εάν κάποιος εκ των ιδιοκτητών της έχει επαγγελματική σχέση με Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ερωτήματα που ήρθαν να ενισχυθούν από τη Μ. Πατούλη-Σταυράκη και τον Δ. Κατραμάδο, που αναρωτήθηκαν εάν υπάρχουν «υπόγειες διαδρομές», ενώ στο θέμα παρενέβη και η επικεφαλής της Κοινωνίας Ενεργών Πολιτών, Μαρία Γώγου, που είπε ότι μια αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορεί να αποκαλύψει πώς ξεκίνησε η εταιρεία, πώς βρέθηκε στην περιοχή της Λυκόβρυσης και εάν κάποιος από τους ιδιοκτήτες της έχει σχέση και με «άλλα πράγματα», προσθέτοντας με νόημα πως «ό,τι είναι νόμιμο, δεν είναι και ηθικό».

Την ίδια φράση είχε χρησιμοποιήσει στην παρέμβασή του και ο επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Ανατροπής Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μανόλης Πάγκαλος, ο οποίος είχε χαρακτήρισει, επίσης, ως «προβληματική» τη συμμετοχή του κ. Παύλου Καμάρα (σ.σ.: περιφερειακός σύμβουλος Αττικής, γενικός διευθυντής του Συνδέσμου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη Πόλεων – ΣΒΑΠ και πρώην δήμαρχος Πεύκης) σε μια εκ των συναντήσεων του δημάρχου Λυκόβρυσης – Πεύκης με τους κατοίκους για το θέμα λειτουργίας της επιχείρησης καφέ.

Από πλευράς διοίκησης, για το θέμα της εμπλοκής ή όχι κάποιου εκ των ιδιοκτητών της εταιρείας με κάποιον ΟΤΑ, ο δήμαρχος ζήτησε εάν υπάρχουν στοιχεία να κατατεθούν. Όσο για την παρουσία του κ. Καμάρα στη συνάντηση, είπε ότι αυτή έγινε παρουσία κατοίκων και ότι ο ΣΒΑΠ ήταν αυτός που τοποθέτησε το ειδικό μηχάνημα καταγραφής ρύπων στην περιοχή, τα αποτελέσματα της οποίας έχουν αποσταλεί προς ανάλυστη στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet