Η βιοκλιματική εξακολουθεί ν’ ανεβάζει τις… θερμοκρασίες στο Δ.Σ. Αμαρουσίου
Ποιότητα Ζωής

Η βιοκλιματική εξακολουθεί ν’ ανεβάζει τις… θερμοκρασίες στο Δ.Σ. Αμαρουσίου

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την επιλογή του για ένταξη στο ΕΣΠΑ και με σημαντική καθυστέρηση στην υλοποίησή του (ήταν να παραδοθεί τον Νοέμβριο του 2015, αλλά τελικώς ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2017), το έργο «Βιοκλιματική αναβάθμιση γειτονιών του Δήμου Αμαρουσίου μέσω διαδρομής πεζών-ποδηλάτων» δεν φαίνεται να έχει γίνε αποδεκτό, πολιτικά τουλάχιστον, στον Δήμο. Η πολύωρη και «ηλεκτρισμένη» συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, την Τρίτη 6 Ιουνίου 2017, απέδειξε ότι ο τρόπος σχεδιασμού, υλοποίησης, παρακολούθησης και παράδοσης τέτοιων έργων, μέσα από νομοθετικά δαιδαλώδεις διαδρομές, δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιχειρούν να λύσουν.

Στην ατζέντα της προαναφερόμενης συνεδρίασης υπήρχαν τρία θέματα που αφορούσαν στο έργο. Τα δύο αφορούσαν πιο τεχνικά θέματα και, συγκεκριμένα, την έγκριση του 2ου ΠΚΤΜΝΕ και του 3ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών και την ένσταση της αναδόχου κοινοπραξίας για την προέγκριση του 3ου ΑΠΕ (αμφισβητεί κάποιες επιμέρους επιμετρήσεις της σχετικής επιτροπής και διεκδικεί επιπλέον 89.000 ευρώ), ενώ το τρίτο είχε να κάνει με γενικότερη ενημέρωση επί του θέματος, μετά από σχετικό αίτημα των παρατάξεων της μειοψηφίας.

Οι θέσεις των συλλόγων

Από πλευράς συλλόγων στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολυδρόσου, Παναγιώτης Πάντος και η γραμματέας του Συλλόγου Παραδείσου, Λένα Προεστάκη.

Ο κ. Πάντος αναφέρθηκε στις βασικές ελλείψεις που, όπως είπε, παρουσιάζει το έργο μετά την ολοκλήρωσή του, όπως για παράδειγμα ο ηλεκτροφωτισμός, ενώ ζήτησε από τον Δήμο να πιέσει τον εργολάβο προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και να διορθώσει τις κακοτεχνίες, τις οποίες και ανέφερε αναλυτικά (Δελτίο Τύπου του Συλλόγου για τη συγκεκριμένη συνδρίαση).

Από την πλευρά της, η κα Προεστάκη ήταν ιδιαίτερα επικριτική προς την πλευρά της δημοτικής Αρχής, μιλώντας για ένα έργο που «ξεκίνησε στραβά και κατέληξε στραβά», για το οποίο -όπως υποστήριξε- δεν υπήρξε καμία διαβούλευση. Πρόσθεσε δε ότι οι κάτοικοι ιδιαίτερα στην οδό Πηγάσου είναι αγανακτισμένοι, ενώ κάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους να επισκεφθούν το έργο και, αν μπορούν, να το περιηγηθούν με το ποδήλατο, για να δουν τις ατέλειές του.

«Βροχή» ερωτήσεων προς την Τεχνική Υπηρεσία

Αμέσως μετά τον λόγο πήρε η διευθύντρια των Τεχνικών Υπηρεσιών, Μάρα Σεραφετινίδου, η οποία ενημέρωσε για την ένσταση του αναδόχου και το θέμα του 3ου ανακεφαλαιωτικού πίνακα, για να δεχθεί «βροχή» ερωτημάτων από πλευράς των συμβούλων της μειοψηφίας, για ό,τι αφορά στο έργο από τη στιγμή που ξεκίνησε.

Σχετικά με το θέμα του επιπλέον ποσού που ζητά η ανάδοχος κοινοπραξία, η εισήγηση της Υπηρεσίας ήταν απορριπτική, καθώς -όπως σημείωσε η κα Σεραφετινίδου- έχουν απορριφθεί μία προς μία οι ενστάσεις που προβλήθηκαν.

Δεχόμενη σωρεία ερωτήσεων σχετικά με τη μελέτη του έργου και κατά πόσο αυτή ήταν ελλιπής ή όχι, η διευθύντρια υποστήριξε ότι η μελέτη προσπάθησε να αποτυπώσει την υφιστάμενη κατάσταση πριν την έναρξη του έργου, με ελάχιστες τροποποιήσεις, ενώ πρόσθεσε ότι αυτή είχε πάρει την έγκριση του ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας), αλλά είχε ψηφιστεί και από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ωστόσο, συμφώνησε ότι υπάρχουν κακοτεχνίες που πρέπει ν’ αποκατασταθούν από την πλευρά του αναδόχου στο 15μηνο που υπολείπεται μέχρι την οριστική παράδοση του έργου, παραδεχόμενη παράλληλα ότι η κοινοπραξία προχωρά με αργούς ρυθμούς σε αυτόν τον τομέα.

Λευτέρης Μαγιάκης: Είστε κατώτεροι των αναγκών της πόλης

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας έκανε λόγο για ένα «πολυδιαφημισμένο έργο» που θα μπορούσε ν’ αναβαθμίσει την πόλη, αλλά τελικώς παραδίδεται με περίπου 120 κακοτεχνίες, «κάποιες εξ αυτών ιδιαίτερα σοβαρές», όπως είπε.

Ο κ. Λευτέρης Μαγιάκης ανέφερε, επίσης, ότι το έργο όχι μόνο δεν εντάχθηκε αρμονικά στον κυκλοφοριακό σχεδιασμό της πόλης, αλλά τον επιβάρυνε περισσότερο και πως, εξαιτίας των καθυστερήσεων στην υλοποίησή του, χρεώθηκε ο πολίτης με επιπλέον χρήματα (σ.σ.: 650.000 που «πέρασαν» στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων). Μάλιστα, πρόβλεψε ότι η χρέωση για τους πολίτες θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς θα χρειαστούν συμπληρωματικές μελέτες για τη διόρθωση των κακοτεχνιών, αλλά και για την αποζημίωση του εργολάβου, καθώς -όπως πιστεύει ο ίδιος- θα κερδίσει δικαστικώς όσα διεκδικεί από τον Δήμο.

Τέλος, αναφέρθηκε στα «τεράστια προβλήματα με τη στάθμευση» που έχουν δημιουργηθεί για τους περίοικους, και έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι «η διοίκηση Πατούλη αποδεικνύεται κατώτερη των αναγκών της πόλης για την εκτέλεση τόσο σοβαρών έργων, κάτι που έχουμε δει και σε άλλες περιπτώσεις».

Το τελευταίο σχόλιο προκάλεσε την αντίδραση του δημάρχου Γιώργου Πατούλη, ο οποίος κάλεσε τον επικεφαλής της παράταξης Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι να «σοβαρευτεί» και να σταματήσει «να βγάζει χολή».

Κώστας Βλάχος: Εξαπατήσατε το Δημοτικό Συμβούλιο με τη μελέτη που φέρατε

Ο επικεφαλής της παράταξης Μαρούσι η Πόλη μας υποστήριξε ότι η μελέτη που εφαρμόστηκε για το έργο δεν αποτύπωσε την πραγματική κατάσταση των περιοχών, κατηγορώντας τη διοίκηση ότι εξαπάτησε το Δημοτικό Συμβούλιο, φέρνοντας άλλη μελέτη, η οποία και πήρε την έγκριση του Σώματος.

Ο κ. Κώστας Βλάχος τόνισε ότι το έργο έχει «τρομακτικές ελλείψεις», η κάλυψη των οποίων θα επιβαρύνει σημαντικά τον δημοτικό προϋπολογισμό.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η διοίκηση «αποδεικνύεται πρόχειρη στα μεγάλα έργα, τα οποία αδυνατεί να εκτελέσει σωστά», προσθέτοντας ότι «αν και ως παράταξη της μειοψηφίας, δείξαμε υπευθυνότητα και στηρίξαμε το έργο, από εδώ και στο εξής θα είμαστε πολύ επιφυλακτικοί απέναντί σας».

Θανάσης Φωτόπουλος: Είναι ένα έργο αχρείαστο για την πόλη
.

Για έργο ενταγμένο πλήρως στον στρατηγικό σχεδιασμό Ε.Ε. – κυβέρνησης – δημοτικής Αρχής για την ανάπτυξη των Δήμων έκανε λόγο στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Αμαρουσίου. Ο κ. Θανάσης Φωτόπουλος τόνισε ότι το Μαρούσι μετατρέπεται σε υπερτοπικό – μητροπολιτικό κέντρο, με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων και επιχειρήσεων, «μακριά από τα προεκλογικά ταξίματα της διοίκησης».

Ο δημοτικός σύμβουλος μίλησε για ένα έργο «αχρείαστο» για την πόλη, που εξυπηρετεί λογικές «δήθεν αναβάθμισης», οι οποίες βρίσκονται έξω από τις πραγματικές ανάγκες των γειτονιών της πόλης. Σύμφωνα με τον ίδιο, από τη στιγμή που το συγκεκριμένο έργο έγινε, χωρίς να συνοδεύεται από τα αναγκαία έργα υποδομής που έχουν οι περιοχές Παράδεισος – Πολύδροσο – Άγιος Θωμάς, «ήταν φυσικό να παρουσιάσει σημαντικά προβλήματα», ενώ κάλεσε τους κατοίκους ν’ αντισταθούν στο έργο, αλλά και να πιέσουν προς την κατεύθυνση της πίεσης της δημοτικής Αρχής να υλοποιήσει έργα που έχουν πραγματικά ανάγκη.

Δορύλαος Κλαπάκης: Μετατρέπετε το Μαρούσι σε τριτοκοσμική πόλη
.

Απόλυτα κατηγορηματικός κατά της υλοποίησης του έργου εμφανίστηκε, για άλλη μια φορά, ο επικεφαλής της παράταξης Για ένα Νέο Μαρούσι, λέγοντας ότι αυτό θ’ αποβεί «καταστροφικό» για τις περιοχές όπου έγινε.

Ο κ. Δορύλαος Κλαπάκης κατηγόρησε τη διοίκηση ότι την ενδιαφέρει μόνο η επανεκλογή της, γι’ αυτό και προχωρά σε έργα χωρίς μελέτες, ενάντια σε «κάθε επιταγή της επιστήμης», τα οποία «βαφτίζει βιοκλιματικά» για να παίρνει χρήματα και να εξυπηρετεί τους επιχειρηματίες.

«Μετατρέπετε το Μαρούσι σε τριτοκοσμική πόλη» είπε χαρακτηριστικά ο σύμβουλος.

Τάσος Σπυρόπουλος: «Έργο βιτρίνας», μακριά από τα προβλήματα των κατοίκων
.

Εκ μέρους της δημοτικής κίνησης Εκτός των Τειχών, ο κ. Τάσος Σπυρόπουλος ανέφερε ότι το έργο υλοποιήθηκε με ελλιπείς μελέτες, χωρίς επαρκή ενημέρωση και αγνοώντας τις προτάσεις των κατοίκων. Όπως υποστήριξε, το έργο δεν σκόπευε στα πραγματικά προβλήματα των περιοχών στις οποίες έγινε (π.χ. διανοίξεις δρόμων, ασφαλή πεζοδρόμια, δίκτυο ομβρίων κ.λπ.), αλλά στην εξυπηρέτηση ενός συγκεκριμένου μοντέλου ανάπτυξης, που προωθεί τις ιδιωτικοποιήσεις, την ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών και την πλήρη αποδιοργάνωση των εργασιακών σχέσεων στον Δήμο.

Τέλος, ο κ. Σπυρόπουλος κατηγόρησε τη δημοτική Αρχή για ανικανότητα στη διαχείριση των σημαντικών προβλημάτων της πόλης.

«Πυρών» συνέχεια…

Επί του θέματος τοποθετήθηκαν και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας, οι οποίοι σημείωσαν τα εξής:

Γιάννης Κορομπίλης (Μαρούσι η Πόλη μας): Τόνισε ότι το έργο χαρακτηρίστηκε ως βιοκλιματικό «μόνο και μόνο για να πάρουμε τα χρήματα από το ΕΣΠΑ», ενώ -όπως είπε- δεν έχουν συνδεθεί σε αυτό ούτε τα βιοκλιματικά στοιχεία. Ανέφερε, επίσης, ότι άμεσα θα χρειαστούν σημειακά γκρεμίσματα των διαδρομών, προκειμένου να κατασκευαστεί το δίκτυο ομβρίων κι αυτό λόγω του ότι δεν μπόρεσαν να συνεννοηθούν εγκαίρως οι δύο όμοροι Δήμοι (σ.σ.: Μαρούσι – Χαλάνδρι). Τέλος, σημείωσε ότι το μόνο που μένει πλέον είναι όλοι μαζί, από κοινού με τις υπηρεσίες, να εργαστούν ώστε το έργο ν’ αποκατασταθεί σε ικανοποιητικό επίπεδο, ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες των τριών περιοχών.

Μαίρη Διακολιού (ανεξάρτητη): Έκανε λόγο για έργο που τελείωσε «όπως όπως, για να μην χαθεί η χρηματοδότηση», εκφράζοντας ταυτόχρονα την άποψη ότι οι υπολειπόμενοι 15 μήνες δεν φθάνουν για να αποκατασταθούν τα πράγματα που, ούτως ή άλλως, δεν είχαν προβλεφθεί στις αρχικές μελέτες. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η μελετήτρια του έργου έκανε τους σχεδιασμούς από το γραφείο της, χωρίς ποτέ να επισκεφθεί τις περιοχές όπου αυτό θα υλοποιείτο, ώστε να διαπιστώσει την πραγματικότητα. Τέλος, εγκάλεσε τη διοίκηση για μη συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, πριν στείλει τη μελέτη για έγκριση στο ΚΑΠΕ.

Δήμαρχος: Ούτε φαντάζεστε τι έχουμε περάσει για να γίνει το έργο
.

Διακοπτόμενος πολλές φορές από τους εκπροσώπους των συλλόγων, αλλά και δημοτικούς συμβούλους, ο δήμαρχος Αμαρουσίου έκανε μια σύντομη αναδρομή στο… περιπετειώδες ιστορικό του έργου, από τη στιγμή της ένταξής του, την εν συνεχεία απένταξή του και τον νέο «μαραθώνιο» προκειμένου να επανενταχθεί, αλλά και στα όσα μεσολάβησαν από τη στιγμή που ξεκίνησε η υλοποίησή του.

Ο κ. Γιώργος Πατούλης αναφέρθηκε ιδιαίτερα τόσο στις μεγάλες καθυστερήσεις που προκάλεσε το καθεστώς του ελέγχου κεφαλαίων (capital control), όσο και από τη στάση του πρώην υπουργού Ανάπτυξης, Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος -όπως υποστήριξε, «έπαιρνε τα χρήματα από το ΕΣΠΑ αλλά, για δικούς του λόγους, δεν τα απέδιδε στα έργα».

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε, για άλλη μια φορά, στα προβλήματα που δημιουργεί το γεγονός ότι «άλλοι αποφασίζουν για θέματα που αφορούν στους δήμους», σε αντίθεση με ό,τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ κατηγόρησε τη μειοψηφία για «μίζερη» αντιπολίτευση.

«Εμείς προσπαθούμε να φέρουμε έργα στην πόλη και είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό, αλλά έρχονται άλλοι και τα “κολλάνε” με διάφορες διαδικασίες» τόνισε ο δήμαρχος, κάνοντας αναφορά και στο πρόβλημα με τις φορολογικές ενημερότητες των Δήμων από το ΙΚΑ, που οδήγησαν σε «πάγωμα» δεκάδες έργα.

Ο κ. Γ. Πατούλης απέρριψε τις κατηγορίες περί εξαπάτησης του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ, απαντώντας στις μομφές για τις εκπτώσεις του έργου και ότι δεν πίεσε τον εργολάβο να ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις του, απάντησε ότι η διοίκηση δεν μπορεί να παρέμβει στο ποια έκπτωση θα δώσει ο κάθε ανάδοχος, προσθέτοντας: «Είναι εύκολο να ζητούν κάποιοι να προχωρήσουμε σε έκπτωση του εργολάβου από το έργο. Εμείς τρέχαμε να προλάβουμε τις προθεσμίες, μέχρι το τέλος του 2016, για να μην χαθούν τα κοινοτικά χρήματα και χρειαστεί ο Δήμος να πληρώσει τις υπόλοιπες εργασίες. Μια έκπτωση του αναδόχου και διαδικασία νέου διαγωνισμού, θα μας έβγαζε εκτός χρονοδιαγράμματος. Πού θα βρίσκαμε τα χρήματα τότε; Δεν θα επιβαρύναμε τους δημότες;».

Ο δήμαρχος είπε ότι είναι «αδιανόητο» το τι έχει «τραβήξει» η διοίκηση για να ολοκληρωθεί το έργο, παραδεχόμενος ωστόσο ότι δεν είναι πλήρως ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα. «Ούτε εμείς είμαστε ευχαριστημένοι εκατό τοις εκατό, αλλά το πολεμάμε, δεν ρίχνουμε ανάθεμα» τόνισε, για να προσθέσει: «Είμαστε υπερήφανοι που, ακόμη και με μια κακή κυβέρνηση, φέρνουμε έργα στην πόλη. Εμείς θα επιδιώξουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα να γίνουν οι διορθώσεις που χρειάζονται, γιατί για τη διοίκησή μας αυτό που προέχει είναι το “νοικοκύρεμα” σε όλα τα επίπεδα, προς όφελος του δημότη και του Δήμου».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet