“Ενημέρωση και πρόληψη οι καλύτερες θεραπείες”
Κοινωνία

“Ενημέρωση και πρόληψη οι καλύτερες θεραπείες”

“Ο υγειονομικά ενημερωμένος πολίτης μπορεί να είναι και να παραμείνει υγιής πολίτης και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι καθοριστικός στην ενημέρωση και προαγωγή της υγείας” τόνισε ο δήμαρχος Αμαρουσίου, πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης στην ενημερωτική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στα μέλη του ΚΑΠΗ με θέμα “Πρόληψη, Καλύτερη Θεραπεία”.

Στην ομιλία του ο κ. Γ. Πατούλης, με θέμα «Οστεοπόρωση η πάθηση που προλαμβάνεται», τόνισε ότι «το 75% των γυναικών που έχουν οστεοπόρωση στον κόσμο δεν το γνωρίζουν, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, γεγονός που δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη για να ευαισθητοποιήσουμε και να παρακινήσουμε σε προληπτικό έλεγχο τις ομάδες υψηλού κινδύνου». “Είναι χαρακτηριστικό επίσης” –πρόσθεσε– “ότι μία στις τρεις γυναίκες και ένας στους πέντε άντρες άνω των 50 ετών παθαίνουν οστεοπλαστικά κατάγματα, ενώ σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας προβλέπεται ότι έως το 2050 τα οστεοπλαστικά κατάγματα θα τετραπλασιαστούν”.

«Στον Δήμο Αμαρουσίου αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες και μέσα από δημοτικά και διαδημοτικά προγράμματα προαγωγής υγείας και έγκαιρης διάγνωσης, στοχεύουμε να διατηρούμε υγιή τον κάθε πολίτη μας. Μέσα από το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο, που αποτελεί τον επίσημο συνεργάτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ελλάδα, το οποίο λειτουργεί με 160 Καλλικρατικούς Δήμους, στον οποίο έχω την τιμή να προεδρεύω, υλοποιούμε εδώ και 7 χρόνια πανελλαδικό πρόγραμμα πρόληψης της οστεοπόρωσης και εντοπισμού καταγματικού κινδύνου. 30.000 γυναίκες ελέγξαμε στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, τις οποίες παρακολουθούμε σε ετήσια βάση. Στόχος του προσυμπτωματικού ελέγχου είναι η ανίχνευση του πληθυσμού που έχει αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσει κάταγμα. Στη συνέχεια αυτός ο πληθυσμός πρέπει να ελεγχθεί με πιο εξειδικευμένες εξετάσεις διάγνωσης όπως οι ακτινογραφίες, οι εξετάσεις αίματος, και η DEXA, που σε 7 λεπτά ανιχνεύει τις παραμικρές απώλειες οστικής μάζας και το 0% ποσοστό ελάττωσης της οστικής πυκνότητας σε κάθε οστό».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο δήμαρχος Αμαρουσίου υπογράμμισε ότι “ποτέ δεν είναι αργά να πολεμήσει κανείς την οστεοπόρωση. Όμως το πιο σημαντικό μήνυμα είναι ότι η πρόληψή της καθορίζει την πορεία της σε κάθε ηλικία. Μέχρι την ηλικία των 20 ετών πρέπει να φροντίσουμε να σχηματίσουμε όσο γίνεται πιο γερά κόκαλα, από τα 20 έως τα 50 μα διατηρήσουμε σταθερή την ποσότητα του οστού που σχηματίσαμε, και αμέσως μετά, σε συνεννόηση με τον γιατρό μας, να διαγνώσουμε έγκαιρα τους υψηλού κινδύνου ασθενείς που χάνουν κάθε χρόνο μεγάλη ποσότητα της οστικής τους μάζας και θα κάνουν οστεοπόρωση. Σε κάθε βήμα της πρόληψης ή της θεραπείας, σε κάθε ηλικία, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο σκελετός μας είναι ο θησαυρός μας».

Στην ημερίδα ο διευθυντής – επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας Τζανείου Νοσοκομείου Πειραιώς κ. Φούσας, αναπτύσσοντας το θέμα «Από τους παράγοντες κινδύνου στις καρδιοπάθειες», υπογράμμισε ότι: «Ο σημερινός φονιάς στον Δυτικό Πολιτισμό, και όχι μόνο, είναι το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Προηγείται όλων των τροχαίων και όλων των καρκίνων σε ποσοστό θνησιμότητας, γι΄ αυτό πρέπει να γνωρίζουμε τι είναι το έμφραγμα του μυοκαρδίου και πώς πρέπει να το αντιμετωπίζουμε». “Είναι σημαντικό” –συμπλήρωσε- “να γνωρίζουν οι πολίτες ότι όταν εμφανισθεί ένας οξύς πόνος στο στήθος διάρκειας μισής ώρας, με χαρακτηριστικά πίεσης – σφίξιμο, με αντανάκλαση στην κάτω σιαγόνα και στο αριστερό άνω άκρο και σύνοδα ενοχλήματα με τάση προς έμετο και εφίδρωση, πρέπει αμέσως να ειδοποιήσουμε το ΕΚΑΒ. Αυτός είναι ο πρώτος και σημαντικός χρόνος και δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 3-5 λεπτά. Ο δεύτερος σημαντικός χρόνος είναι πόση ώρα θα κάνει το ΕΚΑΒ από το αίτημα να πάει ο ασθενής στο νοσοκομείο. Ο ιδανικός χρόνος είναι μισή ώρα. Τρίτος χρόνος είναι πόσο χρόνο θα κάνουν οι γιατροί να ανοίξουν το εμφαγματικό αγγείο. Αυτοί οι ιδανικοί χρόνοι δεν πρέπει να είναι περισσότερο από 2 ώρες. Συνήθως όμως το 70% των ασθενών που παθαίνουν έμφραγμα του μυοκαρδίου φθάνουν στο νοσοκομείο μετά από 3 ώρες, ενώ το 25% των ασθενών χάνεται την πρώτη ώρα από θανατηφόρες αρρυθμίες. Βάσει μετρήσεων που έχει διενεργήσει το Τζάνειο νοσοκομείο, ο δεύτερος και τρίτος χρόνος είναι ικανοποιητικοί αυτό που πάσχει είναι το έγκαιρο κάλεσμα του ΕΚΑΒ».

Τελειώνοντας την ανάπτυξη του θέματος ο κ. Φούσας τόνισε ότι «το σπουδαιότερο είναι η πρόληψη. Και πρόληψη σημαίνει μείωση των παραγόντων κινδύνου δηλαδή του καπνίσματος, του αυξημένου σακχάρου, της χοληστερίνης, του άγχους και της πίεσης, ενώ είναι απαραίτητη η καθημερινή άσκηση – βάδισμα μία ώρα την ημέρα- για τη μείωση των παραγόντων κινδύνου».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet