Στο τριήμερο ευρωπαϊκό συνέδριο/σεμινάριο EuroGEO Workshop συμμετείχε ο Δήμος Αμαρουσίου
Κοινωνία

Στο τριήμερο ευρωπαϊκό συνέδριο/σεμινάριο EuroGEO Workshop συμμετείχε ο Δήμος Αμαρουσίου

Με μεγάλη επιτυχία, ο Δήμος Αμαρουσίου συμμετείχε στο τριήμερο ευρωπαϊκό συνέδριο/σεμινάριο EuroGEO Workshop, υπό τον τίτλο «Towards an integrated and convergent EuroGEO», το οποίο διεξήχθη στις 7-9 Δεκεμβρίου 2022, στην Αθήνα.

Στο συνέδριο, οι εκπρόσωποι του Δήμου Αμαρουσίου δρ. Μαρία Κοτζαγιάννη και Ανάργυρος Ρούσσος πραγματοποιήσαν ομιλία με θέμα:

«Ενίσχυση της ευαισθητοποίησης των πολιτών και της συμμετοχικότητάς τους προς την υιοθέτηση “πράσινων” καθημερινών συνηθειών για τις μετακινήσεις τους – Το πιλοτικό του ευρωπαϊκού προγράμματος Socio-Bee στο Δήμο Αμαρουσίου».

Επιπλέον, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις εργασίες και τις μελλοντικές δράσεις του EuroGEO, να συναντηθούν με ακαδημαϊκούς, ερευνητές, επιχειρηματίες και εκπροσώπους διαφορετικών φορέων από τον Τομέα της Γεωσκόπησης (Earth Observation) και να έρθουν σε επαφή με συναφή ευρωπαϊκά έργα που λαμβάνουν χώρα αυτή την περίοδο στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας με σκοπό την δικτύωση και το συντονισμό των δράσεων των πιλοτικών προγραμμάτων. Η συμμετοχή του κοινού στο συνέδριο ήταν ιδιαιτέρως αυξημένη ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, ενώ η ποικιλομορφία των συμμετεχόντων, οι οποίοι κατέφθασαν από διαφορετικές χώρες (Ευρωπαϊκές και μη), ενίσχυσε σημαντικά τον διεθνή χαρακτήρα του τριημέρου με αποτέλεσμα η απήχηση των περιβαλλοντικών δράσεων του Δήμου Αμαρουσίου να λάβει ακόμα μεγαλύτερο εύρος.

Τo GEO και οι στόχοι του συνεδρίου

Το GEO είναι η δράση αρωγός για το συντονισμό διεπιστημονικών συνεργασιών και ανταλλαγής απόψεων σε παγκόσμιο επίπεδο πάνω σε θέματα Γεωσκόπησης (Earth Observation), συνδυάζοντας τις συνεισφορές περισσότερων από 100 εθνικών κυβερνήσεων και πάνω από 100 συμμετέχοντων/εμπλεκόμενων οργανισμών. Το GEO οραματίζεται ένα μέλλον όπου οι αποφάσεις και τα μέτρα, που λαμβάνονται προς όφελος της ανθρωπότητας, να σχεδιάζονται και να αξιοποιούν τις διαθέσιμες παρατηρήσεις, απεικονίσεις και δεδομένα από την επιφάνεια της Γης, όλα αυτά συμπεριλαμβανόμενα σε ένα Παγκόσμιο Σύστημα Συστημάτων Παρατήρησης της Γης (Global Earth Observation System of Systems (GEOSS).

Συγκεκριμένα, το EuroGEO, αναπόσπαστο κομμάτι του GEO, εστιάζει στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ενώ η διοργάνωση αυτή θα επικεντρωθεί στη σκιαγράφηση των μελλοντικών στόχων για το EuroGEO στηριζόμενη στα τεχνολογικά επιτεύγματα που έχουν σημειωθεί μέχρι τώρα και προσαρμοσμένη στις νέες ανάγκες που προέκυψαν από το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Αυτό το χρόνο, το συνέδριο διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Κομισιόν, την Ελληνική Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Καινοτομίας και από το Ελληνικό Γραφείο του GEO που εδρεύει στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών .

Ομάδα αστικής δράσης – Urban Action Group

Κατά την πρώτη ημέρα της διοργάνωσης, ο Δήμος συμμετείχε στην ομάδα αστικής δράσης. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, συζητήθηκαν εκτενώς οι περιβαντολλογικές προκλήσεις που συναντώνται στον αστικό ιστό ενώ υπήρξε συμφωνία μεταξύ των συμμετεχόντων ότι ο Τομέας της Γεωσκόπησης θα μπορούσε να παίξει καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη τεχνολογιών για την καταγραφή και αποτελεσματική αντιμετώπιση της μόλυνσης των πόλεων.

Ομιλία δρ. Μαρίας Κοτζαγιάννη, υπεύθυνης Διαχείρισης Έργου Socio-Bee εκ μέρους του Δήμου Αμαρουσίου.

Παρουσίαση πιλοτικού Δήμου Αμαρουσίου

Η δρ. Μαρία Κοτζαγιάννη, υπεύθυνη του έργου Socio-Bee εκ μέρους του Δήμου Αμαρουσίου έδωσε ομιλία σχετικά με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Socio-Bee καθώς και τις πιλοτικές δράσεις που έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει ο Δήμος Αμαρουσίου μέσα στους επόμενους μήνες. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, εστίασε στη σπουδαιότητα της ποιότητας του αέρα στις μεγαλουπόλεις και την επίδραση που έχει η ατμοσφαιρική ρύπανση τόσο στην υγεία των πολιτών όσο και στο ίδιο το περιβάλλον. Επιπλέον, παρουσίασε συνοπτικά την ιδέα του προγράμματος Socio-Bee, ενώ ανέδειξε την ανάγκη για δράσεις ευαισθητοποίησης και συμμετοχικότητας των πολιτών για την ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος. Στο περιεχόμενο της ομιλίας, αποτύπωσε την κατάσταση που επικρατεί στο Δήμο Αμαρουσίου ενώ τόνισε το έντονο ενδιαφέρον από πλευράς του Δήμου Αμαρουσίου να αναλάβει ενεργό ρόλο στην ευρωπαϊκή προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών για τον περιορισμό των εκπομπών αέριων ρύπων από τον τομέα των μεταφορών, όπως αυτή υπαγορεύεται από στρατηγικούς στόχους που έχουν τεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τέλος, προσκάλεσε σε συνεργασία εκπροσώπους από άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα για το συντονισμό των πιλοτικών ενεργειών τους για θέματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης με ενεργό εμπλοκή των πολιτών.

Έκθεση πόστερ (Poster Session)

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης και τρίτης ημέρας του συνεδρίου και παράλληλα με τις ομιλίες, πραγματοποιήθηκε έκθεση πόστερ (poster session). Φορείς από την κοινοπραξία του Socio-Bee, δηλ. η ομάδα συντονισμού του έργου Socio-Bee από το ΕΚΕΤΑ – Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης, η εταιρία τεχνολογίας Hypertech S.A. και ο Δήμος Αμαρουσίου είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν αναλυτικότερα τις προγραμματισμένες δράσεις ευαισθητοποίησης, τις τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του έργου καθώς και να συνομιλήσουν με άλλους συμμετέχοντες του συνεδρίου.

Τέλος, οι εκπρόσωποι του Δήμου Αμαρουσίου ευχαρίστησαν θερμά την οργανωτική επιτροπή και συγκεκριμένα τον διευθυντή Ερευνών δρ. Ευάγγελο Γερασόπουλο, για την άψογη διοργάνωση του συνεδρίου που χάρη στη συμβολή του ιδίου και της ομάδας του πραγματοποιήθηκε με τόση επιτυχία.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του συνεδρίου και τους προσκεκλημένους ομιλητές.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet