Τεχνικό Πρόγραμμα και Προϋπολογισμός… ραμμένα στα μνημονιακά μέτρα
Πολιτική

Τεχνικό Πρόγραμμα και Προϋπολογισμός… ραμμένα στα μνημονιακά μέτρα

Δεν έκρυβε εκπλήξεις η συνεδρίαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου, την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015, σε ό,τι αφορούσε τα συζητούμενα θέματα (Τεχνικό Πρόγραμμα, Προϋπολογισμός και ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Δράσης του Δήμου για το 2016). Τόσο η επιχειρηματολογία της διοίκησης, όσο και εκείνη της μειοψηφίας κινήθηκαν στο ίδιο «μοτίβο» με ό,τι έχουμε συνηθίσει τα τελευταία «μνημονιακά» χρόνια κι έτσι η μόνη διαφοροποίηση εστιάστηκε στην υψηλών τόνων επίθεση του δημάρχου Γιώργου Πατούλη στην κεντρική και περιφερειακή διοίκηση (Ο δήμαρχος Γ. Πατούλης, οι «νταβατζήδες» και οι νόμοι του… βουνού).

Από τις τοποθετήσεις των υπολοίπων συμβούλων οι σημαντικότερες παρεμβάσεις ήταν οι εξής:

Ενότητα: «Υπερασπίζεστε τα επιχειρηματικά συμφέροντα»
Πέτρος Κούκουζας
Πέτρος Κούκουζας

Επί του Τεχνικού Προγράμματος τοποθετήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος Πέτρος Κούκουζας (σ.σ.: ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Λευτέρης Μαγιάκης απουσίαζε από τη συνεδρίαση), ο οποίος αρχικά εστίασε στην απουσία ουσιαστικής διαβούλευσης σε ό,τι αφορούσε την κατάρτιση προγράμματος, αλλά και στη μικρή συμμετοχή ιδίων κεφαλαίων του Δήμου για νέα έργα («λιγότερα από 2 εκατ. ευρώ», όπως σημείωσε). Την ίδια στιγμή κατηγόρησε τη διοίκηση ότι δαπανά 223.000 ευρώ για μελέτες που αφορούν ακόμη και έργα τα οποία δεν είναι σίγουρο ότι θα προχωρήσουν. Ο κ. Π. Κούκουζας προχώρησε σε αναλυτική αναφορά ανά διεύθυνση του Δήμου, ενώ ιδιαίτερο βάρος έριξε στην πολιτική του Δήμου αναφορικά με τα δημοτικά τέλη, επαναφέροντας το αίτημα της παράταξής του για μείωση των τελών για οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά και αντίστοιχη «γενναία αύξηση, έως το 20πλάσιο» σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Μάλιστα, επικαλέστηκε τον ν. 1828/1989 που επιτρέπει αυτήν την κατανομή, με την προϋπόθεση ότι τα έσοδα πηγαίνουν σε ανταποδοτικά έργα στη Δημοτική Ενότητα για την οποία αποφασίζεται η συγκεκριμένη πολιτική. Κατηγόρησε δε τη διοίκηση ότι, ενώ γνωρίζει τον συγκεκριμένο νόμο, δεν προβαίνει στην αύξηση των δημοτικών τελών για τις μεγάλες επιχειρήσεις, από «σαφή επιλογή να υπερασπίζεται τα επιχειρηματικά συμφέροντα».

Ηλίας Γιαννακάκος
Ηλίας Γιαννακάκος

Για τον Προϋπολογισμό τοποθετήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος της ίδιας παράταξης Ηλίας Γιαννακάκος, απηχώντας όπως είπε τις απόψεις του επικεφαλής της Ενότητας. Ο κ. Ηλ. Γιαννακάκος τόνισε την απουσία συμμετοχικότητας στην κατάρτιση του προϋπολογισμού, ο οποίος «υλοποιεί τις πολιτικές λιτότητας, μέσω του ασφυκτικού ελέγχου των εσόδων και των δαπανών». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, επίσης, στο «όργιο σπατάλης του παρελθόντος» μέσων και των Δημοτικών Επιχειρήσεων, «τα χρέη των οποίων πέρασαν στον Δήμο, με ταυτόχρονη απαλλαγή των ευθυνών για όσους τα δημιούργησαν». Ο κ. Ηλ. Γιαννακάκος κατηγόρησε τη δημοτική Αρχή ότι έχει επιλέξει την ανάπτυξη μέσω των ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), δηλώνοντας ότι η παράταξή του δεν στέκεται απέναντι στην υγιή επιχειρηματικότητα, αλλά απορρίπτει την «κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, της “σιγουράτζας” και της “ανθρώπινης εκμετάλλευσης”».  Παράλληλα, ζήτησε μειώσεις στα δημοτικά τέλη, κατάργηση τροφείων και αντιτίμου συμμετοχής στις πολιτιστικές κι αθλητικές δραστηριότητες του Δήμου, επαναλαμβάνοντας ότι «λεφτά υπάρχουν», αναφερόμενος στη δημιουργία εισπρακτικού μηχανισμού στον Δήμο για την ενίσχυση των εσόδων, αλλά και στην αύξηση των δημοτικών τελών για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Τέλος, κατηγόρησε τη δημοτική Αρχή ότι επιχειρεί την απαξίωση των δημοτικών υπηρεσιών, για να «ανοίξει τον δρόμο στην ιδιωτικοποίηση», ενώ δήλωσε ότι η παράταξή του θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, καθώς δεν «αποδεχόμαστε να εκλιπαρούμε τις κυβερνήσεις και τους χορηγούς» για να λειτουργήσει ο Δήμος.

Μαρούσι η Πόλη μας: «Απογοητευτικό Τεχνικό Πρόγραμμα & πλασματικός Προϋπολογισμός»
Κώστας Βλάχος
Κώστας Βλάχος

Για «απογοητευτική εικόνα του Τεχνικού Προγράμματος» έκανε λόγο ο επικεφαλής της παράταξης Μαρούσι η Πόλη μας, αναφερόμενος στην ύπαρξη πολλών κωδικών με εγγραφή μόλις 1 ευρώ, «μόνο και μόνο για να υπάρχει», όπως είπε. Ο κ. Κώστας Βλάχος κατηγόρησε τη διοίκηση ότι «σπαταλά λεφτά  σε μελέτες», για τις οποίες δεν «μπαίνει καν στον κόπο» να ενημερώνει το Σώμα. Επίσης έκανε λόγο για «ανύπαρκτο εισπρακτικό μηχανισμό» στον Δήμο, που έχει ως αποτέλεσμα την «τεράστια απώλεια εσόδων», ενώ δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το Τεχνικό Πρόγραμμα, αφού «είναι πλασματικό και ουδέποτε καταφέρατε να το υλοποιήσετε σε ικανοποιητικό βαθμό».

Για τον Προϋπολογισμό ο κ. Κ. Βλάχος, αν και αποδέχθηκε τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, κατηγόρησε τη διοίκηση ότι και την προ κρίσης εποχή «έφερνε πλασματικούς προϋπολογισμούς» και δεν «νοικοκύρεψε» τον Δήμο. Ο ίδιος, αφού τόνισε ότι η κεντρική διοίκηση θέλει την Τοπική Αυτοδιοίκησης ως «παράρτημά» της, πρόσθεσε ότι η δημοτική Αρχή οχυρώνεται πίσω από τις υπαρκτές απώλειες κεντρικών πόρων, για να δικαιολογήσει τη μη εκτέλεση των δημοτικών προϋπολογισμών.

Όπως εξήγησε ο κ. Κ. Βλάχος, η παράταξή του θα καταψηφίσει τον Προϋπολογισμό, «γιατί η διοίκηση κι όταν δεν υπήρχε κρίση δεν είχε δείξει καλύτερο πρόσωπο».

Λαϊκή Συσπείρωση: «Εσείς συντάσσετε, αλλά άλλοι υπαγορεύουν…»
Θανάσης Φωτόπουλος
Θανάσης Φωτόπουλος

Αντιπαραβάλλοντάς το με τον περσινό, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης πρόβλεψε ότι και το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2016 δεν πρόκειται να υλοποιηθεί στον μεγαλύτερο βαθμό του. Αλλά και από αυτό που θα υλοποιηθεί, πρόσθεσε ο κ. Θανάσης Φωτόπουλος, τα περισσότερα έργα δεν θα αφορούν στις «λαϊκές οικογένειες», θα είναι «πίσω από τις πραγματικές ανάγκες της πόλης» και θα φέρουν «εύκολα κέρδη στις τσέπες του επιχειρηματικού κεφαλαίου». Ο κ. Θ. Φωτόπουλος έκανε λόγο για τις τεράστιες ανάγκες που έχει το Μαρούσι σε έργα υποδομή, αθλητικές και σχολικές εγκαταστάσεις, την ίδια ώρα που «πετιούνται λεφτά στα πράσινα δώματα και τις άλλες “πράσινες” επενδύσεις».

Όσο για τον Προϋπολογισμό, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης είπε ότι «συντάχθηκε από τις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου, αλλά υπαγορεύτηκε από τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο Οικονομικό Παρατηρητήριο, καθώς και στον «οικονομικό κόφτη δαπανών», που επιβάλλει το 3ο μνημόνιο. Ο κ. Θ. Φωτόπουλος χαρακτήρισε τον νέο Προϋπολογισμό «εξ ορισμού αντιλαϊκό και βαθιά ταξικό», ενώ κατηγόρησε τον δήμαρχο για «υποκρισία», καθώς από τη μία «τα βάζει με την κεντρική διοίκηση» και από την άλλη υπογράφει διακηρύξεις (σ.σ.: αναφορά για την πρόσφατη ελληνογερμανική συνέλευση) για τον εξορθολογισμό των δαπανών των δήμων, τη μείωση της κρατικής συμμετοχής και την προσέλκυση επενδύσεων, που κατά τον ίδιο σημαίνει ότι το όραμα του κ. Γ. Πατούλη είναι να μετατραπεί «σε τροχονόμο των επενδυτών σε έναν Δήμο – Α.Ε.». «Οι νταβατζήδες υπάρχουν στον Δήμο» ανέφερε και είναι οι «αντιλαϊκές πολιτικές και οι ντιρεκτίβες των δανειστών». Τέλος, ζήτησε δυναμική διεκδίκηση των παρακρατούμενων από το κράτος («αποτελούν έναν ακόμη προϋπολογισμό» είπε χαρακτηριστικά),  «ξεπάγωμα» των προσλήψεων, μείωση τελών για τις «λαϊκές οικογένειες» και ταυτόχρονα «γενναία αύξηση» στα τέλη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ενώ τόνισε ότι η Λαϊκή Συσπείρωση θα μπει δυναμικά μπροστά σε κάθε προσπάθεια διακοπής ηλεκτροδότησης ή πλειστηριασμού σε μαρουσιώτικη οικογένεια.

Για Ένα Νέο Μαρούσι: «Είστε χρεοκοπημένοι και κακοί διαχειριστές»
Δορύλαος Κλαπάκης
Δορύλαος Κλαπάκης

Εκ μέρους της παράταξης, ο κ. Δορύλαος Κλαπάκης τοποθετήθηκε μόνο επί του Τεχνικού Προγράμματος, αφού αμέσως μετά αποχώρησε και δεν συμμετείχε στη συζήτηση επί του Προϋπολογισμού. Στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στο πλήθος των μελετών του Δήμου, «που είναι ένας τρόπος για να “φεύγει” το χρήμα», χαρακτήρισε τον Δήμο «χρεοκοπημένο», ενώ για όσα έργα γίνουν είπε ότι θα είναι «κακομελετημένα» και θα πραγματοποιηθούν με «δανεικά», με «υπέρογκους τόκους». Τέλος, μίλησε για «κάκιστη δημοτική διοίκηση που διασπάθισε το δημοτικό χρήμα», ζητώντας «να μπουν επιτηρητές στον Δήμο και να ελέγξουν τα πάντα».

Εκτός των Τειχών: «Ακολουθείτε πολιτική οικονομικού μαρασμού του Δήμου»
Τάσος Σπυρόπουλος
Τάσος Σπυρόπουλος

Ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης είπε ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2016 είναι μειωμένο ως προς τα έργα κατά 40% σε σχέση με το περσινό, ενώ το 62% αυτών αφορά στα όμβρια, τα οποία χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια Αττικής. Ο κ. Τάσος Σπυρόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα «τεράστια προβλήματα» των μαρουσιώτικων σχολικών μονάδων, αλλά και των αθλητικών χώρων, χαρακτηρίζοντας το Τεχνικό Πρόγραμμα «ενταγμένο στη συνολική πολιτική των μνημονίων», προσθέτοντας ότι κινείται «πολύ μακριά από τις πραγματικές ανάγκες της πόλης».

Για τον Προϋπολογισμό, ο κ. Τ. Σπυρόπουλος έκανε λόγο για «επαναλαμβανόμενο έργο», χαρακτηρίζοντάς τον «πλασματικό, κοινωνικά άδικο κι αντιλαϊκό», ο οποίος βασίζεται, στο μεγαλύτερο μέρος του, στη υπερχρέωση των νοικοκυριών. Ο ίδιος θεωρεί ότι υπάρχει στρατηγική οικονομικού μαρασμού του Δήμου, για να δοθούν οι υπηρεσίες σε ιδιώτες «οι οποίοι θα πάρουν το «σίγουρο και “ζεστό” χρήμα των τελών», καθιστώντας την ανταποδοτικότητα βασική προϋπόθεση για να απολαύσει ο δημότης οποιαδήποτε δημοτική υπηρεσία. Επίσης, χαρακτήρισε ως «υποκριτική» τη στάση της διοίκησης, την οποία κατηγόρησε ότι «πρωτοστάτησε» υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε. και τώρα τα «βάζει» με την κεντρική διοίκηση. Τέλος, ζήτησε τη ρήξη με τις «μνημονιακές πολιτικές» και τη δημιουργία ενός «πλατιού λαϊκού μετώπου διεκδίκησης».

Διοίκηση: «Τέρμα στους τζάμπα μάγκες και τους λαϊκιστές»
Γιώργος Πατούλης
Γιώργος Πατούλης

Από πλευράς Δήμου, σε ό,τι αφορά το Τεχνικό Πρόγραμμα υποστηρίχθηκε ότι η ύπαρξη μελετών είναι βασική προϋπόθεση για να απορροφηθούν πόροι από το ΕΣΠΑ και την Περιφέρεια, αφού οι σημαντικές περικοπές πόρων από την κεντρική διοίκηση έχει καταστήσει «μονόδρομο» τις παραπάνω πηγές χρηματοδότησης.

Μάλιστα, ο δήμαρχος Αμαρουσίου προχώρησε σε σκληρή επίθεση τόσο κατά της κεντρικής διοίκησης, όσο και της Περιφέρειας Αττικής, ενώ καταφέρθηκε και κατά της ΔΕΗ για την πολιτική της τόσο στο θέμα της απόδοσης των δημοτικών τελών, όσο και της διακοπής ηλεκτροδότησης κοινωνικών δομών δήμων.

Αναφορικά με τον Προϋπολογισμό, ο κ. Γιώργος Πατούλης έκανε αναφορά στην ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική κατάσταση και στις «παθογένειες» που κληροδότησαν στη χώρα «οι τελευταίοι επτά πρωθυπουργοί». Επίσης, αναφέρθηκε στην «αποψίλωση» των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου, οι οποίες «με ελάχιστο προσωπικό κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν», ενώ επιτέθηκε και στη μειοψηφία, με αφορμή το αίτημα για μείωση των τελών στα φτωχότερα στρώματα και αύξηση στις μεγάλες επιχειρήσεις, κάνοντας λόγο για «τζάμπα μάγκες» και «λαϊκιστές», που αγνοούν τον νόμο ή προτιμούν τους «νόμους του… βουνού».

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε, πάντως, στη βελτίωση των οικονομικών στοιχείων του Δήμου, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη μείωση των υποχρεώσεων προς τρίτους (σ.σ. από 80 εκατ. ευρώ το 2010 σε 3 εκατ. ευρώ σήμερα), καθώς και στην εξέλιξη των δεικτών αυτονομίας, ανεξαρτησίας και αποπλήρωσης δανειακών υποχρεώσεων του Δήμου.

Τέλος, αντέκρουσε τις αιχμές για σπατάλες, λέγοντας ότι η δημοτική Αρχή άσκησε «χρηστή διοίκηση», δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει όλους όσους έχουν ανάγκη μέσα από το «πλήθος των κοινωνικών δομών του Δήμου», ενώ ζήτησε από όλους να «ενωθούν, χωρίς λαϊκισμούς και όλοι μαζί να δώσουμε ό,τι καλύτερο για την πόλη».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet