Τα 94 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή τίμησε η Ένωση Μικρασιατών Μελισσίων
Κοινωνία

Τα 94 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή τίμησε η Ένωση Μικρασιατών Μελισσίων

Η Ένωση Μικρασιατών Μελισσίων πραγματοποίησε εκδήλωση – αφιέρωμα «στα 94 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή» στο Πολιτιστικό Κέντρο της Δημοτικής Ενότητας Μελισσίων του Δήμου Πεντέλης στις 31-10-2016, με αφορμή τη συμπλήρωση 94 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

H εκδήλωση ξεκίνησε με ένα ποντιακό τραγούδι από τη χορωδία του σωματείου «Ύμνος και Παράδοση» και με τη συνοδεία ποντιακής λύρας από τον Παναγιώτη Ιωαννίδη και νταουλιού από τη Χρυσούλα Κοκκίνη προς τιμήΝ του Παραολυμπιονίκη Παναγιώτη Τριανταφύλλου, που είναι Μικρασιάτης με ποντιακή καταγωγή και λάτρης της ποντιακής λύρας.

Η πρόεδρος της Ένωσης Καλλιόπη Θεοφιλίδου-Δημητράκη απηύθυνε σχετικό χαιρετισμό για τα 94 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή που αποτέλεσε, όπως σημείωσε, τη μεγαλύτερη εθνική συμφορά του Ελληνισμού. Υπογράμμισε ότι «φέτος για να τιμηθεί αυτή η μνήμη, το αφιέρωμα δεν θα είναι ένα μοιρολόι, αλλά μια αναπόληση σε έναν μεγάλο πολιτισμό που κράτησε από την αρχαιότητα μέχρι και τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, ανθίζοντας στις περιοχές της Ιωνίας, της Μικράς Ασίας, όπως ονομάστηκε μεταγενέστερα». Σ΄ αυτή την ακμή επικεντρώθηκε το αφιέρωμα, με αποκορύφωμα της τη Σμύρνη, όπου το ελληνικό στοιχείο κυριαρχούσε πληθυσμιακά, οικονομικά και πολιτισμικά, σφραγίζοντας καθοριστικά τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της πόλης.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Κέντρου Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕΜΙΠΟ) Δήμου Ν. Ιωνίας Λουκάς Χριστοδούλου, με γλαφυρό τρόπο παρουσίασε τη Σμύρνη μέσα από καρτ ποστάλ, μια ιστορική διαδρομή της Σμύρνης πριν το 1922 με έμφαση στον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της και την υπεροχή του ελληνικού στοιχείου σε όλους τους τομείς. Την τιμητική πλακέτα της Ένωσης Μικρασιατών προς τον κο Λουκά Χριστοδούλου για τη μεγάλη προσφορά του στον Μικρασιατικό Πολιτισμό επέδωσε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού-Αθλητισμού Δήμου Πεντέλης Άντα Μπούσουλα-Χάνου.

Η χορωδία «Ύμνος και Παράδοση» της Ένωσης Μικρασιατών υπό τη Διεύθυνση και διδασκαλία του Χάρη Γραικού και με τους ήχους του ντουμπελέκι από τον κο Ευριπίδη Αρμπιλιά ενθουσίασε το κοινό με μικρασιάτικα τραγούδια

Ακολούθησε η βράβευση του Παραολυμπιονίκη Παναγιώτη Τριανταφύλλου, για την κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου στο αγώνισμα της ξιφασκίας με σπάθη στους Παραολυμπιακούς του Ρίο 2016 με τους ήχους ποντιακής λύρας και νταουλιού για τη συνεχή προσφορά στον αθλητισμό και την πρόσφατη κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου. Η πρόεδρος Καλλιόπη Θεοφιλίδου-Δημητράκη συνεχάρη και ευχαρίστησε τον αθλητή γιατί μας έκανε υπερήφανους με τη συμμετοχή του, με τις νίκες του, μας έκανε υπερήφανους με το παράδειγμά του και απέδειξε ότι με τη δύναμή και τη θέλησή τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Την τιμητική πλακέτα στον Παναγιώτη Τριανταφύλλου επέδωσε ο αντιδήμαρχος Δήμου Πεντέλης Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο πατήρ Θεόδωρος από τον Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής Μελισσίων, ο αντιδήμαρχος Δήμου Πεντέλης Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου, η αντιδήμαρχος Δήμου Πεντέλης Α. Μπούσουλα-Χάνου, το μέλος του Δ.Σ. ΟΠΑΘ και υπεύθυνη του Πολιτιστικού Κέντρου Μελισσίων Κική Κοσμά-Μπάρα, η και Ευαγγελία Βλυσίδου-Λεονταρίδου πρόεδρος του Σ.Φ.Ε, η πρόεδρος της Πνευματικής Πολιτιστικής και Κοινωνικής Κίνησης Βορείων Προαστίων Μ. Αραμπάνου, ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Μελισσίων Κωνσταντίνος Μωυσίδης, η γενική γραμματέας της Κυπριακής Εστίας Γρηγορία Μπέη, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρασιατών, Γκιουλπαξιωτών «Νέα Ροδώνη» Χρ. Κάζος.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet