Παρέμβαση Συμπολιτείας στο υπ. Περιβάλλοντος για θέματα της Πεντέλης
Πολιτική

Παρέμβαση Συμπολιτείας στο υπ. Περιβάλλοντος για θέματα της Πεντέλης

Επιστολή στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη για ρύθμιση πολεοδομικών ζητημάτων, για το Δάσος Παπαδημητρίου και για τα προβλήματα της παραρεμάτιας περιοχής του Δήμου Πεντέλης απέστειλε η δημοτική παράταξη της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, Συμπολιτεία, στο πλαίσιο παρεμβάσεών της για σημαντικά θέματα της πόλης.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της παράταξης:

Η Συμπολιτεία, συνεχίζοντας τις πρωτοβουλίες της για την προώθηση επίλυσης βασικών προβλημάτων της πόλης μας, απέστειλε την 12/3/2015 ενημερωτικό σημείωμα προς το νέο αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Τσιρώνη.

Στο σημείωμα θίγονται δύο βασικά θέματα πολεοδομικού χαρακτήρα, που όμως αφορούν στην πόλη μας, αλλά και δύο ειδικότερα ζητήματα του Δήμου μας.

Συνοπτικά τα κυριότερα σημεία της ενημερωτικής επιστολής της Συμπολιτείας είναι:

1. Προβλήματα στην εφαρμογή του πολεοδομικού σχεδιασμού για την απόκτηση των κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων

Επισημαίνεται στον αναπληρωτή υπουργό ότι, με τις αλλεπάλληλες τροποποιήσεις της Πολεοδομικής Νομοθεσίας σχετικά με τη διαδικασία της απαλλοτρίωσης των προβλεπόμενων από το Σχέδιο Πόλης, Κοινοχρήστων και Κοινωφελών Χώρων, περιεπλάκει ακόμη περισσότερο το θέμα και διευκολύνθηκε χρονικά η αποδέσμευση των χώρων αυτών.

Σημειώνεται ότι με τη σημερινή οικονομική συγκυρία, όπου Δήμοι και ιδιώτες αδυνατούν να αντιμετωπίσουν μεγάλες οικονομικές δαπάνες, θα έπρεπε να ληφθεί νομοθετική πρόνοια χρονικής διευκόλυνσης και όχι συμπίεσης του χρόνου για την εφαρμογή των Σχεδίων Πόλης. Ως αποτέλεσμα έχουμε την απομείωση των Δημόσιων Χώρων και τελικά την υποβάθμιση των λειτουργιών της πόλης.

Στο σημείο αυτό προτείνονται νομοθετικές παρεμβάσεις σχετικά με τις πολεοδομικές απαλλοτριώσεις των σχεδίων πόλης του Ν.Δ./1923 ώστε:

  • Να έχει ο Δήμος τη δυνατότητα να επιλέγει, σε κάθε περίπτωση, τον τρόπο επιμερισμού του κόστους της απαλλοτρίωσης (πράξη αναλογισμού ή επιμερισμό κατά ζώνες).
  • Να περιοριστεί η υποχρέωση των παροδίων ιδιοκτησιών των εχόντων πρόσοψη σε μεγάλους Κοινόχρηστους Χώρους (όπως π.χ. πλατείες, άλση). Σήμερα ισχύει η υπερβολική εικοσάμετρη λωρίδα.
  • Να ενισχυθεί οικονομικά το Πράσινο Ταμείο, για να μπορεί να παρεμβαίνει ουσιαστικά, ώστε να μην “κουτσουρεύονται” τα Σχέδια Πόλης.

2. Πολεοδομικές μελέτες επέκτασης σχεδίου πόλεως με το Ν.1337/83

Με τον Ν.4315/2014 τροποποιήθηκε ο Ν.1337/83. Η εισφορά σε γη μειώθηκε ακόμη και στις εν εξελίξει μελέτες και μάλιστα η μείωση αφορά κυρίως στις μεγάλες ιδιοκτησίες. Επ΄ αυτού προτείνεται:

  • Η άμεση επαναφορά της παλιάς κλίμακας που θα επιβαρύνει τις μεγαλύτερες ιδιοκτησίες, με ταυτόχρονη κατάργηση όλων των εξαιρέσεων.
  • Στις περιπτώσεις όπου κατά τη σύνταξη της πολεοδομικής μελέτης κρίνεται αναγκαίο να συμπεριληφθούν στο Σχέδιο Πόλης και εκτάσεις δασικού χαρακτήρα, ως κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου, να προβλεφθεί μειωμένη υποχρέωση του Δήμου προς τους ιδιοκτήτες τέτοιων “ειδικών εκτάσεων” μειωμένης αξίας.

3. Κοινόχρηστος Χώρος – Άλσος στην περιοχή του Νοσοκομείου «Παπαδημητρίου» στα Μελίσσια

Στο ενημερωτικό της σημείωμα της Συμπολιτείας θίγεται εκτενώς το θέμα αυτό. Επισημαίνεται ότι σήμερα ζητούμενο είναι η ολοκλήρωση της προβλεπόμενης από το Π/Δ απαλλοτρίωσης έκτασης δάσους εμβαδού περίπου 80 στρεμμάτων, για τους σκοπούς που προβλέπονται στο Π/Δ. Δηλαδή, η διαχείριση της έκτασης να γίνεται από τον Δήμο, αντί από τις ιδιοκτήτριες εμπορικές επιχειρήσεις

Σημειώνεται στον κ. υπουργό ότι οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες δημιουργούν προβλήματα και ανακαλύπτουν εμπόδια για την εφαρμογή του Π/Δ προστασίας, τα οποία, σε συνδυασμό με τη σημερινή αδράνεια της δημοτικής αρχής, έχουν φέρει το θέμα σε επικίνδυνο τέλμα.

Επισημαίνεται στο σημείωμα ότι, με την έως τώρα διαχείριση του θέματος, δεν μένει αμφιβολία πως αν συνεχιστεί η ίδια κωλυσιεργία, οδηγούμαστε σε άρση της απαλλοτρίωσης βοηθούντων και των στενών προθεσμιών που τέθηκαν με τις τελευταίες τροποποιήσεις της σχετικής νομοθεσίας.

4. Ρέμα Πεντέλης – Χαλανδρίου

Το τέταρτο θέμα που θίγεται στον ενημερωτικό σημείωμα της Συμπολιτείας προς τον υπουργό κ. Τσιρώνη αφορά στα θέματα που υπάρχουν με το Π/Δ της 9-8-1995 (ΦΕΚ 659 Δ΄, 6/9/1995) με το οποίο χαρακτηρίστηκε το ρέμα Πεντέλης – Χαλανδρίου ως προστατευόμενο τοπίο και καθορίσθηκαν ζώνες προστασίας, καθώς και περιορισμοί και απαγορεύσεις.

Σημειώνεται ότι με το Π/Δ επετεύχθη πράγματι, σε μεγάλο βαθμό, η διατήρηση και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Παράλληλα όμως επισημάνεται ότι ανεδείχθησαν και προβλήματα στην εφαρμογή του, με κυριότερο το θέμα των χρήσεων γης λόγω του ότι τα σχέδια που συνοδεύουν το Π/Δ είναι σε κλίμακα που δεν μπορεί να περιλάβουν λεπτομέρειες που έχουν τα ρυμοτομικά σχέδια των πόλεων που διασχίζει το ρέμα (Χαλάνδρι, Βριλήσσια, Μελίσσια, Νέα Πεντέλη, Πεντέλη), με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εφαρμοστούν τα ισχύοντα ρυμοτομικά σχέδια.

Δεδομένου ότι οι υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ μελετούν το θέμα και συγκεντρώνουν στοιχεία, προτείνεται από τη Συμπολιτεία να μελετηθούν αυτά τα μικρά προβλήματα, όπως και τα προβλήματα στον καθορισμό περιορισμών στις υφιστάμενες χρήσεις γης και να αντιμετωπισθούν χωρίς να επηρεάζουν την ουσία και το σκοπό του Π/Δ προστασίας του ρέματος.

Τέλος η Συμπολιτεία ζητεί συνάντηση με τον κ. Τσιρώνη, με στόχο να τον ενημερώσει από κοντά για τα θέματα αυτά.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet