Χαμός στο δημαρχείο Πεντέλης για το επίδομα των 176 ευρώ
Κοινωνία

Χαμός στο δημαρχείο Πεντέλης για το επίδομα των 176 ευρώ

Χαμός επικράτησε στο δημαρχείο Πεντέλης, τόσο το πρωί όσο και το βράδυ της Τρίτης 13 Ιουνίου 2017, με τους εργαζόμενους να εμποδίζουν τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου. Ο λόγος ήταν ότι στη συγκεκριμένη συνεδρίαση η δημοτική Αρχή θα ζητούσε την έγκριση ανάθεσης σε δικηγόρο της εκπροσώπησης του Δήμου στον Άρειο Πάγο, όπου θα συζητηθεί αίτηση αναίρεσης κατά της δικαστικής απόφασης που επιδικάζει σε 84 εργαζομένους του Δήμου και 25 του Οργανισμού Κοινωνικής Πρόνοιας & Αλληλεγγύης το «περιβόητο» επίδομα των 176 ευρώ, που αντιστοιχεί συνολικά σε ποσό περίπου 800.000 ευρώ.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Οι εργαζόμενοι κερδίζουν το 2012 με πρωτόδικη απόφαση τη χορήγηση του επιδόματος και για το διάστημα που μεσολαβεί έκτοτε από πλευράς του Δήμου δεν ασκείται καμία έφεση, οπότε -με την παρέλευση της τριετίας- η απόφαση καθίσταται τελεσίδικη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του Δήμου συμφωνεί με τους εργαζόμενους να καταβάλλει τα χρήματα σε τρεις δόσεις και τους ζητεί να του κοινοποιήσουν τη δικαστική απόφαση, κάτι που γίνεται στις 15 Μαΐου 2017. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η διοίκηση του Δήμου «πόνταρε» ότι αυτά τα χρήματα δεν θα έβγαιναν από το δημοτικό ταμείο, αλλά θα πληρώνονταν από το υπουργείο Εσωτερικών, μέσω προγράμματος πληρωμής παλαιών οφειλών. Κάτι που, ωστόσο, «σκόνταψε» στην έλλειψη χρημάτων…

«Μπροστά στο αδιέξοδο, η διοίκηση του Δήμου Πεντέλης επιλέγει την προσφυγή στον Άρειο Πάγο, προκειμένου να επιτύχει την αναίρεση της δικαστικής απόφασης και -αν μη τι άλλο- να κερδίσει χρόνο, προκειμένου να μην καταβάλει τα χρήματα στους εργαζόμενους», όπως λέει στο «Ε» δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Πεντέλης.

Οι εργαζόμενοι πληροφορούνται τα καθέκαστα και σπεύδουν στο δημαρχείο, αποτρέποντας (δις) τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής. Η παρουσία της Αστυνομίας δεν μπορεί ν’ αποτρέψει το γεγονός και πλέον όλα θα κριθούν στην τρίτη απόπειρα να συνεδριάσει η Επιτροπή, την Τετάρτη το πρωί (οι πληροφορίες μας λένε ότι η συνεδρίαση έχει καθοριστεί για τις 10:00).

Οι πληροφορίες του «Ε» θέλουν τους εργαζόμενους να είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν ούτε αυτή τη συνεδρίαση, καθώς θεωρούν τους εαυτούς τους εξαπατημένους από τη διοίκηση του δημάρχου Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη.

Αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι, που διαθέτουν νομικές γνώσεις, αναρωτιούνται για τη στάση της δημοτικής Αρχής, καθώς -όπως επισημαίνουν- ο Ν. 4447 του 2016, στο άρθρο 54, παρέχει το δικαίωμα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης να μην ασκούν ένδικα μέσα σε περιπτώσεις εργατικών διαφορών, χωρίς συνέπειες.

Σε κάθε περίπτωση, το σίγουρο είναι ότι το πρωί της Τετάρτης 14 Ιουνίου 2017 θα είναι «θερμό» στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημαρχείου Πεντέλης.

Λαϊκή Συσπείρωση: Οι εργαζόμενοι να μην υποκύψουν στην τρομοκρατία του δημάρχου

Ανακοίνωση για το όλο θέμα εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Πεντέλης, στην οποία κι αναφέρει τα εξής:

Η αντεργατική κατρακύλα της «ανεξάρτητης» διοίκησης Στεργίου συνεχίζεται και εντείνεται τούτη τη φορά σειρά έχουν 210 εργαζόμενοι αορίστου χρόνου που πρωτόδικα κέρδισαν το επίδομα των 176 ευρώ.

Με κινήσεις αιφνιδιασμού, παίρνοντας μαθήματα από τη  συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, συγκάλεσε έκτακτη οικονομική επιτροπή το μεσημέρι στις 12/6 για την επόμενη μέρα στις 13/6 προκειμένου να ορίσει πληρεξούσιο δικηγόρο με σκοπό να καταθέσει αίτηση αναίρεσης κατά της απόφασης του Ειρηνοδικείου που δικαίωσε τους εργαζόμενους.

Μάλιστα, μπροστά στην έγκαιρη μαζική κινητοποίηση των εργαζομένων δεν δίστασε να καλέσει και την αστυνομία προκειμένου να τους τρομοκρατήσει που δεν επέτρεψαν να συνεδριάσει η Οικονομική Επιτροπή. Γεγονός που επαναλήφθηκε και το απόγευμα, οπότε συγκάλεσε ξανά ο δήμαρχος συνεδρίαση.

Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων το συμπέρασμα που βγήκε είναι ότι η διοίκηση του Δήμου είναι απέναντι από κάθε δικαίωμα και κατάκτηση των εργαζομένων. Η διοίκηση του Δήμου Πεντέλης ουσιαστικά είναι στην ίδια μεριά με τη κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλοι τους έχουν ένα κοινό αντίπαλο κι αυτός είναι οι εργαζόμενοι.

Καταγγέλλουμε και τη συμπεριφορά του και τη πολιτική του. Είναι απαράδεκτοι.

Όπως στον Δήμο Πατρέων η δημοτική Αρχή προχώρησε στην καταβολή δώρου Χριστουγέννων – Πάσχα και επιδομάτων αδείας στους εργαζομένους της, όπως ο Δήμος Ικαρίας προχώρησε στην ανανέωση των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων στην Καθαριότητα, όπως οι δήμαρχοι Καισαριανής, Πετρούπολης και Χαϊδαρίου στέκονται στο πλευρό των εργαζόμενων συμβασιούχων για την ανανέωση των συμβάσεών τους, καλούμε να προχωρήσει τώρα στην καταβολή όλων όσων τους χρωστάει.

Καλούμε τους εργαζόμενους του Δήμου Πεντέλης να μην υποκύψουν στη τρομοκρατία του δημάρχου, να μην φοβηθούν, αντιθέτως να περάσουν στην αντεπίθεση, να ενώσουν τη δύναμη τους με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και να διεκδικήσουν ό,τι τους έχουν κλέψει κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση, δήμαρχοι, κατά τη διάρκεια της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης. 

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Το «επίμαχο επίδομα»

Το  επίδομα των 176 ευρώ θεσπίστηκε με το άρθρο 14 του Ν. 3016/2002 επί κυβέρνησης Σημίτη, με στόχο την εξομοίωση των επιδομάτων και την άρση των όποιων αδικιών μεταξύ των διαφόρων κλάδων προσωπικού του Δημοσίου. Ωστόσο, με πλείστες όσες υπουργικές αποφάσεις δόθηκε, μέχρι την κατάργησή του το 2011 με το Ενιαίο Μισθολόγιο (Ν. 4024), κυρίως, σε υπαλλήλους των υπουργείων, αλλά και σε γιατρούς και οδοντιάτρους του ΙΚΑ, σε εκκλησιαστικούς υπαλλήλους και σε εργαζόμενους σε διάφορους άλλους φορείς του Δημοσίου, όπως της Βουλής, του Πολιτικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, της Γενικής Γραμματείας του Υπουργικού Συμβουλίου, της Προεδρίας της Δημοκρατίας, του ΕΟΤ, του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), της Ακαδημίας Αθηνών, των Περιφερειών, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, του ΟΓΑ, του ΟΠΑΔ κ.λπ., αφήνοντας έξω βασικές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων όπως εργαζόμενους στους δήμους, εκπαιδευτικούς, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό νοσοκομείων, δικαστικούς υπαλλήλους αλλά και εργαζόμενους σε ΝΠΔΔ.

Οι υπάλληλοι των συγκεκριμένων κατηγοριών, με προεξάρχοντες αυτούς των δήμων, διεκδίκησαν και σε πολλές περιπτώσεις κέρδισαν πρωτόδικες αποφάσεις. Μάλιστα, παρότι η παρ. 3 του άρθρου 14 του Ν. 3016/2002, με την οποία θεσμοθετήθηκε το επίδομα των 176 ευρώ, τονίζει ότι «αν καταβάλλονται οποιουδήποτε είδους πρόσθετες μισθολογικές παροχές, που υπολείπονται του ποσού των εκατόν εβδομήντα έξι (176) ευρώ, επιτρέπεται να χορηγείται μόνο η διαφορά μέχρι του ποσού αυτού» και ότι «οι ρυθμίσεις αυτές όσον αφορά το προσωπικό των ΟΤΑ και το προσωπικό των λοιπών ΝΠΔΔ, περιορίζονται στις υφιστάμενες από τον προϋπολογισμό τους δυνατότητες», δικαστικές αποφάσεις επισημαίνουν ότι: «Το δικαίωμά τους δε αυτό είναι νόμιμο για τον λόγο ότι η επίδικη παροχή έχει χορηγηθεί σε ευρείες και ετερόκλητες κατηγορίες μισθωτών επί σχέσει δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, υπηρετούντες σε πλείστες κατηγορίες υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης και των ΝΠΔΔ, χωρίς ειδικές προϋποθέσεις και χωρίς την οποιανδήποτε συνάρτηση προς το είδος ή το εύρος της παρεχόμενης εργασίας, με αποτέλεσμα η χορήγησή της να έχει προσλάβει, λόγω και της εν γένει κανονιστικής αντιμετώπισής της εξ αρχής, χαρακτήρα επιμισθίου εργασίας, ήτοι γενικής προσαυξήσεως των τακτικών αποδοχών των εργαζομένων (ΣτΕ 828/2002) σωρευτικά με την ενιαία και απρόσβλητη μισθολογική βάση του N. 2470/1997 με τις ύστερες τροποποιήσεις του αλλά και την αντίστοιχη του N. 3205/2003».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet