Το αρχείο του Φ. Κόντογλου… ξεδιπλώθηκε στην Ένωση Μικρασιατών
Πολιτισμός

Το αρχείο του Φ. Κόντογλου… ξεδιπλώθηκε στην Ένωση Μικρασιατών

Η Ένωση Μικρασιατών Μελισσίων, με αφορμή τα 50 χρόνια από τον θάνατό του Φώτη Κόντογλου και την ανακήρυξη του 2015 ως έτος Φώτη Κόντογλου, πραγματοποίησε εκδήλωση τιμής για τον διακεκριμένο Μικρασιάτη ζωγράφο, αγιογράφο, και λογοτέχνη με θέμα «Ο Φώτης Κόντογλου μέσα από το αρχείο του», στην  αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Δημοτικής Ενότητας Μελισσίων του Δήμου Πεντέλης στις 14-12-2015.

Καλ. Θεοφιλίδου-Δημητράκη
Καλ. Θεοφιλίδου-Δημητράκη

Η πρόεδρος της Ένωσης Καλ. Θεοφιλίδου-Δημητράκη προλόγισε και παρουσίασε την εκδήλωση.

Φώτης Μαρτίνος
Φώτης Μαρτίνος

Ομιλητής ήταν ο εγγονός του ζωγράφου, Φώτης Μαρτίνος, ο οποίος μέσα από τα βιώματά του και τα ακούσματα από τη μητέρα του, που ήταν η κόρη του Φώτη Κόντογλου, αναφέρθηκε στο ταλέντο του στη αγιογραφία, ζωγραφική και λογοτεχνία, στα οποία ήταν εξίσου καλός.

Ο Φ. Κόντογλου υπήρξε από τα επίλεκτα μέλη της γενιάς του ΄30, που αναζήτησε την ελληνικότητά της μέσα από την επιστροφή στις ρίζες. Μαθητές του υπήρξαν οι διακεκριμένοι ζωγράφοι Σπύρος Βασιλείου, Γιάννης Τσαρούχης και Νίκος Εγγονόπουλος.

Γεννήθηκε στο Αϊβαλί (τις αρχαίες Κυδωνίες) στις 8 Νοεμβρίου 1895 και ήταν γιος του Νικολάου Αποστολέλλη και της Δέσποινας Κόντογλου. Νήπιο ακόμη έχασε τον πατέρα του και ανατράφηκε από τη μητέρα του και τον θείο του, ιερομόναχο Στέφανο Κόντογλου. Γι΄ αυτό και όταν μεγάλωσε υιοθέτησε το οικογενειακό επίθετο της μητέρας του.

Σπούδασε στη Σχολή  Καλών Τεχνών στην Αθήνα, αλλά και στο Παρίσι. Μοίρασε τον χρόνο του ανάμεσα στον χρωστήρα και τη γραφίδα, ενώ αξιόλογη είναι η θητεία του ως συντηρητή έργων τέχνης.

Ο Κόντογλου εμπνέεται από την ελληνική παράδοση και προσηλώνεται με φανατισμό σε ό,τι θεωρεί καθαρά ελληνικό, βγαλμένο από την παράδοση του Βυζαντίου και της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Οι εγγονοί του Φώτης και Παναγιώτης Μαρτίνος συγκέντρωσαν μετά τον θάνατο των γονέων τους το αρχείο του Φώτη Κόντογλου, που αποτελείτο από 8.000 έγγραφα, πολλά εκ των οποίων είναι ακόμη και πενηντάφυλλα τετράδια, το ψηφιοποίησαν και θεωρώντας ότι είναι ένα ιστορικό και όχι προσωπικό αρχείο, το δώρισαν στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας, υπό τον όρο ότι θα μείνει για πάντα στην κατοχή του, ώστε να γίνει κτήμα του ελληνικού λαού. Ως επιπρόσθετος όρος της δωρεάς τέθηκε από πλευράς τους η υποχρέωση του Μουσείου να μελετήσει και να αξιοποιήσει άμεσα το αρχείο, να το εκθέτει περιοδικά και κατά τμήματα και να παρέχει ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό σε όποιον θέλει να μελετήσει ή απλώς να γνωρίσει καλύτερα τον Κόντογλου. Επιδίωξή τους υπήρξε, με τη δημοσιοποίηση του αρχείου, να ολοκληρωθεί η εικόνα της προσωπικότητας του Κόντογλου.

Η ξεχωριστή παρουσίαση από τον Φώτη Κόντογλου διανθίστηκε με τη αφήγηση λογοτεχνικών κειμένων από  την γεν. γραμματέα της Ένωσης, Στέλλα Μπεκιράκη.

 Η χορωδία «Ύμνος και Παράδοση» της Ένωσης Μικρασιατών, υπό τη διεύθυνση και διδασκαλία του κ. Χάρη Γραικού και με του ήχους βιολιού, λαούτου και ντουμπελέκι ενθουσίασε το κοινό με Μικρασιάτικα τραγούδια και Χριστουγεννιάτικα κάλαντα.

Ακολούθησαν Μικρασιάτικοι χοροί από την ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης, από το τμήμα Παραδοσιακών Χορών Πνευματικής, Πολιτιστικής και Κοινωνικής Κίνησης Βορείων Προαστίων, σε διδασκαλία Χάρη Μπακόπουλου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η κα Κ. Μπάρα, μέλος του Δ.Σ. του ΟΠΑΘ και υπεύθυνη του Πολιτιστικού Κέντρου της Δ.Κ. Μελισσίων, η κα Ε. Βλυσίδου-Λεονταρίδου, πρόεδρος του ΣΦΕ, η κα Μ. Αραμπάνου, πρόεδρος της Πνευματικής Πολιτιστικής και Κοινωνικής Κίνησης Βορείων Προαστίων, ο κ. Βασ. Ζευγώλης, πρόεδρος του Πολιτιστικού συλλόγου Λαλητάδες Βορείων Προαστίων και ο κ. Χρ. Κάζος, πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρασιατών, Γκιουλπαξιωτών «Νέα Ροδώνη.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet