Τέλος χρονιάς για τις διαδικτυακές εικαστικές δράσεις της ΔΗΚΕΦΙΨ
Κοινωνία

Τέλος χρονιάς για τις διαδικτυακές εικαστικές δράσεις της ΔΗΚΕΦΙΨ

Ολοκληρώθηκαν, με επιτυχία, τα μαθήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών και ζωγραφικής που διοργάνωσε η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Φιλοθέης-Ψυχικού (ΔΗΚΕΦΙΨ), για παιδιά και ενήλικες, μέσω διαδικτύου.

Κατά τη διάρκεια του απολογισμού, από τους τρεις υπεύθυνους δασκάλους, αναφέρθηκαν τα εξής: 

O κ. Αναστάσης Λάππας μεταφέρει τις απαντήσεις των ενηλίκων μαθητών του με αντικείμενο την εξοικείωση με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. 

«Θα διαλέγατε τον τρόπο διδασκαλίας (εξ αποστάσεως, αλλά μόνος/η) εάν δεν υπήρχε η αναγκαστική επιβολή λόγω πανδημίας;».

Στη συγκεκριμένη ερώτηση το 66% (12 άτομα) απάντησαν ότι θα διάλεγαν αυτόν τον τρόπο διδασκαλίας ακόμα και αν δεν επιβαλλόταν. Μία εξήγηση μπορεί να είναι ότι τα μαθήματα ήταν ατομικά, επισημαίνει η διοίκηση.

«Σε αντίθεση με την άνοιξη του 2020», τονίζει ο κ. Λάππας, «οπότε και χρησιμοποιήσαμε μόνο το Webex, αυτήν τη χρονιά, αξιοποιήσαμε και άλλες πλατφόρμες: Google Meet, Messenger, Skype, Webex & Zoom».

Η κ. Ελένη Παναγιωτοπούλου, καθηγήτρια εικαστικών εργαστηρίων Δημοτικής Πινακοθήκης Ψυχικού Λέφα, δήλωσε:

«Ξεκινήσαμε μαζί, άλλη μια χρονιά με την Κορίνα, Αθηνά, Μαρία, Νικόλα, Παυλίνα, Κάτια, Κατερίνα, Άννα, Αλεξάνδρα, Ιωάννα, για το καλλιτεχνικό μας ταξίδι!

»Δεύτερη σχολική περίοδος και η εικαστική μας διαδραστική εμπειρία πέρασε μέσα από τις συναντήσεις με τηλεδιασκέψεις. Δεν βρεθήκαμε στον χώρο εκείνον της Δημοτικής Πινακοθήκης, που μας εμπνέει να φτιάξουμε κόσμους φανταστικούς! Είχαμε, όμως, τη δυνατότητα, που μας πρόσφερε ο Δήμος μας και ιδιαίτερα η πρόεδρος της ΔΗΚΕΦΙΨ, Παυλίνα Πανταζή, να πραγματοποιήσουμε αυτόν τον καλλιτεχνικό περίπατο. 

»Κρατήσαμε την επαφή μας με την εικαστική γλώσσα, συνομιλώντας με έργα, κάθε φορά και ξεχωριστά, μεγάλων δημιουργών του κόσμου. Ζωντάνεψε μπροστά μας, το έργο του Καντίνσκι, Τσαρούχη, Μοντιλιάνι, Βαν Γκογκ, Πικάσο, Σάμιου, Χατζηκυριάκου Γκίκα κ.ά. 

»Πλησιάσαμε την μανιέρα της πινελιάς τους και συζητήσαμε τον τρόπο και τις τεχνικές που κάνουν ξεχωριστό το έργο τους. Τις ιδιαιτερότητες και τη διαφοροποίηση της δικιάς τους γραφής, μέσα από τις μοναδικές τεχνικές τους. Άλλο φως, άλλα χρώματα, άλλες μορφές! Τις αλλάξαμε εκεί που ο παιδικός αυθορμητισμός και ο χαρακτήρας του κάθε μαθητή το επιβάλλει, αλλά και το ανασυνθέτει ως αναγκαιότητα στην προσωπική ελευθερία έκφρασης.

»Ως καθηγήτρια, είμαι ευχαριστημένη για τις δράσεις μας. Ο περίπατος αυτός μας έκανε να γελάσουμε, να παίξουμε, να πειράξει ο ένας τον άλλον, έχοντας ως βαθιά μας επιθυμία, να πετάξουμε μακριά με εικόνες, σχήματα και τα χαμόγελα μας αποσκευή, για καινούργια αντάμωση, για καινούργιες καλλιτεχνικές εξορμήσεις, με γνώμονα πάντα την αγάπη μας για δημιουργία και έκφραση».

Η κ. Άντα Τσιροπούλου, καθηγήτρια καλλιτεχνικών σημειώνει:

«Ήταν μια δημιουργική χρονιά, με πολύ κέφι και αισιοδοξία, μέσα στις δύσκολες ημέρες που ζούμε. Στο μάθημα ζωγραφικής για παιδιά υπήρχε πολύ κέφι και μάθαμε να συνεργαζόμαστε και να σεβόμαστε τους συμμαθητές μας. Δημιουργήσαμε έργα από τη φαντασία μας και από τη φύση, μιλήσαμε για τη σύνθεση, τα χρώματα, το φόντο, τον σουρεαλισμό και για πολλά άλλα θέματα. Το μάθημα και στα μικρά παιδιά και στους ενήλικες έγινε διαδικτυακά και η επιθυμία μας είναι να συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο. Ευχαριστώ τους μαθητές μου για την προσπάθεια και το ενδιαφέρον τους στο μάθημά μας».

Από την πλευρά της, η διοίκηση της ΔΗΚΕΦΙΨ επισημαίνει:

Απαριθμώντας τα οφέλη της ενασχόλησης των παιδιών με την τέχνη είναι εύκολο να συμπεράνουμε γιατί αξίζει να τα παροτρύνουμε σε εικαστικές δραστηριότητες: συγκέντρωση, ανάπτυξη λεκτικής και μη λεκτικής επικοινωνίας, επίλυση προβλημάτων, επιμονή, εφευρετικότητα, δημιουργικότητα, αυτοπεποίθηση, συνεργασία, σχολικές επιδόσεις! 

Η ΔΗΚΕΦΙΨ θα δώσει την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να ξαναβρούν τη χαρά μέσα από τις εικαστικές δράσεις και τον επόμενο χρόνο.

Εξάλλου, όπως είπε ο μέγιστος καλλιτέχνης Πάμπλο Πικάσο «η τέχνη είναι ένα ψέμα που μας βοηθά να ανακαλύψουμε την αλήθεια».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet