Συγκινητική εκδήλωση «Η δεκαετία του ΄40 και οι Χαλανδραίοι»
Κοινωνία

Συγκινητική εκδήλωση «Η δεκαετία του ΄40 και οι Χαλανδραίοι»

Η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας του Δήμου Χαλανδρίου (ΟΠΙΔΗΧ) πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία, την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017, ημερίδα με θέμα «Η δεκαετία του ΄40 και οι Χαλανδραίοι» στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο Χαλανδρίου. Ήταν η πρώτη εκδήλωση της ΟΠΙΔΗΧ στο Χαλάνδρι, τα μέλη της οποίας εργάζονται από το 2015 καταγράφοντας τις μαρτυρίες των Χαλανδραίων για τη ζωή τους και την πόλη τους.

Με την προοπτική να δημιουργηθεί Μουσείο Μνήμης για το Χαλάνδρι, η ΟΠΙΔΗΧ τέθηκε σύντομα υπό την αιγίδα του Δήμου, ο οποίος είναι αρωγός στην προσπάθειά της.

Στην ημερίδα τα μέλη της ομάδας παρουσίασαν οπτικοακουστικό υλικό και αφηγήσεις από τις προφορικές μαρτυρίες κατοίκων του Χαλανδρίου που είτε ζούσαν στην περιοχή τη δεκαετία του ΄40, είτε μετοίκησαν στο Χαλάνδρι αργότερα. Η παρουσίαση περιελάμβανε τις ενότητες: Πόλεμος – Κατοχή, Αντίσταση – Απελευθέρωση και Δεκεμβριανά – Εμφύλιος.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση του έργου της ΟΠΙΔΗΧ από τη συντονίστρια της Ομάδας, Νάση Σιαφάκα. Ακολούθησε χαιρετισμός του αντιδημάρχου Πολιτισμού, Σέργιου Γκάκα, και στη συνέχεια ομιλία της ιστορικού Τασούλας Βερβενιώτη με θέμα «Η δεκαετία του ΄40 και η προφορική ιστορία».

Επίτιμος προσκεκλημένος στην εκδήλωση ήταν ο κ. Νικόλαος Ξένος, ο οποίος έχει τιμηθεί για την αντιστασιακή του δράση στο βουνό με την καθοδήγηση του Άρη Βελουχιώτη και από τις αρχές της δεκαετίας ΄50 ζει στο Χαλάνδρι. Παρευρέθηκαν, επίσης, και πολλοί από τους αφηγητές.

Η εκδήλωση που έγινε μέσα σε μια συγκινητική ατμόσφαιρα, έκλεισε με ρεμπέτικο τραγούδι, κρασάκι και μεζέ, αλλά και συζητήσεις που προκάλεσαν οι αφηγήσεις στο κοινό.

Η ανταπόκριση των κατοίκων του Χαλανδρίου, καθώς και άλλων περιοχών ήταν θερμή και εκδηλώθηκε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προσπάθεια της ΟΠΙΔΗΧ στην καταγραφή της κοινωνικής ιστορίας του Χαλανδρίου και τη διατήρηση της συλλογικής μας μνήμης.

Στον χώρο της εκδήλωσης στο Αετοπούλειο, η ΟΠΙΔΗΧ  οργάνωσε παράλληλα και έκθεση με φωτογραφικό υλικό και δημοσιεύματα της εποχής. Ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωρίζει το τελευταίο γράμμα που έστειλαν από τη φυλακή οι Χαλανδραίοι Ν. Μοσχόπουλος, ετών 23, και Ελ. Κιοσσές, ετών 19, λίγο πριν την εκτέλεσή τους από τους Γερμανούς στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet