Θα πάρει χρόνο να μειωθεί η ανεργία στα προ κρίσης επίπεδα
Κοινωνία

Θα πάρει χρόνο να μειωθεί η ανεργία στα προ κρίσης επίπεδα

Με τους υπάρχοντες ρυθμούς μεταβολής θα χρειαστεί να περάσουν αρκετά χρόνια έτσι ώστε η ελληνική αγορά εργασίας, σε ό,τι αφορά στην ανεργία και στην απασχόληση, να επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα, επισημαίνει η Eurobank. Οι αναλυτές παρατηρούν δε ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρείται επιβράδυνση στον ρυθμό πτώσης του ποσοστού ανεργίας και στον ρυθμό αύξησης της απασχόλησης. Τονίζουν, ωστόσο, ότι η βελτίωση των προσδοκιών για την πορεία της οικονομίας αποτελεί βασικό παράγοντα για την επιτάχυνση του ρυθμού μείωσης της ανεργίας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο εβδομαδιαίο της δελτίο «7 ημέρες Οικονομία» της Eurobank, το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας, δηλαδή ο λόγος των ανέργων ως προς το εργατικό δυναμικό (εργατικό δυναμικό = άνεργοι + απασχολούμενοι) σημείωσε οριακή μηνιαία πτώση τον Φεβρουάριο 2017. Διαμορφώθηκε στο 23,2% από 23,3% τον Ιανουάριο 2017 και 23,9% τον Φεβρουάριο 2016. Ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 7,6 χιλιάδες άτομα (0,2%) και ο αριθμός των ανέργων και του εργατικού δυναμικού μειώθηκε κατά -43,4 (-3,8%) και -35,8 (-0,7%) χιλιάδες άτομα αντίστοιχα.

Όπως επισημαίνει η Eurobank, με τους υπάρχοντες ρυθμούς μεταβολής θα χρειαστεί να περάσουν αρκετά χρόνια έτσι ώστε η ελληνική αγορά εργασίας (σε ό,τι αφορά στις προαναφερθείσες μεταβλητές) να επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα.

Επιπρόσθετα, τους τελευταίους μήνες παρατηρείται επιβράδυνση στον ρυθμό πτώσης του ποσοστού ανεργίας και στον ρυθμό αύξησης της απασχόλησης. Για παράδειγμα, από τον Μάρτιο 2014 μέχρι τον Σεπτέμβριο 2016 η μέση ετήσια μεταβολή του ποσοστού ανεργίας ήταν -1,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Το αντίστοιχο μέγεθος για την περίοδο Οκτωβρίου 2016 – Φεβρουαρίου 2017 ήταν -0,9 ποσοστιαίες μονάδες. Σε ό,τι αφορά στη μέση ετήσια μεταβολή της απασχόλησης, καταγράφηκε πτώση από 1,9% (Μάιος 2014 – Σεπτέμβριος 2016) στο 0,5% (Οκτώβριος 2016 – Φεβρουάριος 2017).

Η βελτίωση των προσδοκιών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αποτελεί έναν βασικό παράγοντα για την επιτάχυνση του ρυθμού μείωσης του ποσοστού ανεργίας και την ενίσχυση της ποσοστιαίας μεταβολής της απασχόλησης, καταλήγει η τράπεζα.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet