Στέλνει στο εδώλιο τη “Χρυσή Αυγή” ο Ισ. Ντογιάκος
Κοινωνία

Στέλνει στο εδώλιο τη “Χρυσή Αυγή” ο Ισ. Ντογιάκος

Tο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων «δείχνει» σε 70 από τους συνολικά 85 κατηγορουμένους για την υπόθεση της “Χρυσής Αυγής” ο Εισαγγελέας Εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος.

Τον τελικό λόγο για το ποιοι θα παραπεμφθούν και για ποια αδικήματα τον έχει το Συμβούλιο Εφετών που καλείται πλέον εντός δύο μηνών να εκδώσει το βούλευμά του.

Οι εφέτες είναι εκείνοι που θα αποφανθούν για την ποινική εμπλοκή των κατηγορουμένων, εάν και κατά πόσο θα κάνουν δεκτή την εισήγηση του Εισαγγελέα, ο οποίος προτείνει να παραπεμφθούν σε δίκη οι 18 βουλευτές της “Χρυσής Αυγής”, καθώς και άλλοι 52 συγκατηγορούμενοί τους.

Σε μία πρόταση που αριθμεί τις 700 σελίδες, ο εισαγγελικός λειτουργός που ήταν δίπλα στις ανακρίτριες που χειρίστηκαν την υπόθεση της “Χρυσής Αυγής” αναφέρεται αναλυτικά στην ίδρυση του κόμματος, στην οργανωτική δομή και ιεραρχία, στα τάγματα εφόδου, αλλά και στην εκπαίδευση, στον οπλισμό και την ενδυμασία.

Ολόκληρη η πρόταση:«Εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή»

Όπως αναφέρει ο κ. Ντογιάκος: «…Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας, κύρια χαρακτηριστικά της δράσεως της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία στη συνέχεια έλαβε τη μορφή πολιτικού κόμματος με τον τίτλο «ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ», ήταν η ιεραρχική δομή της, με επικεφαλής και απόλυτο κυρίαρχο τον Αρχηγό της Νικόλαο ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟ, στη συνέχεια τους Βουλευτές του κόμματος, οι οποίοι είχαν οριστεί και «Περιφερειάρχες» σε συνενωμένες μεγάλες εκλογικές περιφέρειες για το συντονισμό των δράσεων και τέλος τους υπεύθυνους κάθε Τοπικής Οργάνωσης, τους επονομαζόμενους και «Πυρηνάρχες». Ιστορικά, η έννοια του «Πυρηνάρχη» προέρχεται από την ονομασία του επικεφαλής της πρώτης μικρής ομάδας οπαδών και φίλων του κόμματος, δηλ. του «Πυρήνα», ο οποίος στη συνέχεια διευρύνθηκε και αναβαθμίστηκε σε Τοπική Οργάνωση. Ο «Πυρηνάρχης», από το μήνα Μάιο του έτους 2012, οπότε η εγκληματική οργάνωση, ως πολιτικό κόμμα, εξέλεξε Βουλευτές και συμμετέχει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, αναφερόταν απ΄ ευθείας στον τοπικό Βουλευτή – Περιφερειάρχη και αυτός με τη σειρά του στην ανώτατη ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης, από την οποία ελάμβανε την εντολή ή την έγκριση για την εκδήλωση οποιασδήποτε αξιοποίνου δράσεως ή την τέλεση οποιουδήποτε εγκλήματος».

Μεγάλος αριθμός κατηγορουμένων ανήκει ή σχετίζεται με τη δράση της Οργάνωσης Νίκαιας της “Χρυσής Αυγής”, τον έλεγχο της οποίας είχε ο βουλευτής Γιάννης Λαγός. Στην πρότασή του ο κ. Ντογιάκος αφιερώνει ειδικό κεφάλαιο υπό τον τίτλο “Τοπική Οργάνωση Νίκαιας”, καθώς η εν λόγω τοπική καταλαμβάνει μεγάλη θέση στη δικογραφία για την υπόθεση με τη δολοφονία Φύσσα, την επίθεση σε μέλη του ΠΑΜΕ, την επίθεση σε Αιγύπτιους ψαράδες, αλλά και με την εμπλοκή Λαγού σε επίθεση του κοινωνικού χώρου στην Ηλιούπολη.

«Τάγματα εφόδου»

Ο εισαγγελικός λειτουργός στην πρότασή του δίνει στρατιωτικό χαρακτήρα στην οργάνωση, αναφέροντας πως «.συμπερασματικά και με βάση τα παραπάνω αποδεικτικά στοιχεία, τεκμηριώνονται πλήρως ο στρατιωτικός χαρακτήρας της οργάνωσης, η μυστική ξεχωριστή δομή των Ταγμάτων Εφόδου, η παντοδυναμία του Αρχηγού και ο απόλυτος έλεγχος των «κατωτέρων» από τους «ανώτερους». Με τον τρόπο αυτό ήταν απόλυτα η υποταγή και χειραγώγηση των μελών των Ταγμάτων Εφόδου, ως ομάδων κρούσεως, με τη μετάδοση των εντολών από την κορυφή έως τη βάση και την εκτέλεσή τους, οποιοδήποτε περιεχόμενο και αν είχαν, ακόμα και εγκληματικό…».

Ο κ. Ντογιάκος αναφέρεται εκτενώς στην έννοια του «υποστηρικτή» -που χρησιμοποιήθηκε από κατηγορουμένους για δράση της “Χρυσής Αυγής”- ότι αυτή δεν ταυτίζεται με την κοινή έννοια της λέξεως, δηλαδή αυτή του οπαδού, του φίλου ή του ψηφοφόρου. «Αντίθετα, ο ‘υποστηρικτής’ αποτελούσε κατ΄ ουσίαν μέλος του κόμματος, κατατασσόταν στην κατώτερη βαθμίδα της ιεραρχίας, του είχε δοθεί σχετική κάρτα με κωδικό αριθμό, κατέβαλε εισφορά, είχε δε την υποχρέωση να παρουσιάζεται στα γραφεία, να συμμετέχει στις οργανωμένες δράσεις και εκδηλώσεις του, να φορά την ομοιόμορφη ενδυμασία, οι νεότεροι δε και οι πλέον ευσταλείς και σωματικά ρωμαλέοι να μετέχουν στην ‘ασφάλεια’ της αντίστοιχης Τοπικής Οργάνωσης και στα αντίστοιχα Τάγματα Εφόδου».

Περιγράφει επίσης την ηγεσία και τα υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος ως ανθρώπους που με την «εμπρηστική ρητορική τους, είχαν διαμορφώσει στα κατώτερα μέλη και στελέχη των Τοπικών Οργανώσεων, την αταλάντευτη απόφαση να ανταποκρίνονται σε οποιαδήποτε εντολή, οποτεδήποτε, χωρίς αντίρρηση, αμφισβήτηση ή τον παραμικρό, έστω, ενδοιασμό. Πράγματι, όπως αποδεικνύεται από τα γεγονότα, τα άτομα αυτά, χωρίς καμία απολύτως περίσκεψη, κριτική ή στοιχειώδη, έστω, σκέψη και ασφαλώς χωρίς καμία απολύτως αντίρρηση, πειθήνια και άβουλα όργανα των κομματικών επιταγών των ηγετικών στελεχών, έσπευδαν για την εκτέλεση των πάσης φύσεως εντολών, έναντι οποιουδήποτε κόστους και τιμήματος, έτοιμα και πρόθυμα να αφαιρέσουν ακόμη και ανθρώπινες ζωές, υποδυόμενοι τους ‘στρατιώτες’ σε μια φανταστική μάχη, έχοντας γαλουχηθεί και πεισθεί ότι ενεργούσαν σαν τους Σπαρτιάτες του Λεωνίδα ή το στρατό του Μ. Αλεξάνδρου».

«Ο Μιχαλολιάκος γνώριζε τις εγκληματικές ενέργειες»

Αναφερόμενος στις εγκληματικές ενέργειες ο Εισαγγελέας αναφέρει πως «…ο ισχυρισμός των ηγετικών στελεχών του κόμματος και ήδη κατηγορουμένων ότι σε ορισμένες εγκληματικές ενέργειες δεν εμπλέκονται πρόσωπα τα οποία είναι μέλη του, κατά την τυπική έννοια του όρου και ως εκ τούτου το κόμμα αγνοεί τα πάντα και ουδεμία ευθύνη φέρει, είναι αβάσιμος και προσχηματικός», ενώ για τον αρχηγό του κόμματος Νίκο Μιχαλολιάκο τονίζει: «…Κατόπιν των ανωτέρω, ο εν λόγω κατηγορούμενος Νικόλαος ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ, με την ιδιότητα του Γενικού Γραμματέα και Αρχηγού του κόμματος και από τον Ιούνιο του 2012 με αυτήν του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αυτού, έχοντας τον πλήρη, απόλυτο και αδιαμφισβήτητο έλεγχο των ενεργειών και δράσεων του κόμματος και των στελεχών του, ασφαλώς είχε πλήρη και απόλυτη γνώση των εγκληματικών δράσεων του κόμματος και των στελεχών του. Όπως δε όλοι, σχεδόν, οι Έλληνες, γνώριζε πλήρως και τις αλλεπάλληλες, σχεδόν καθημερινές και σε βάθος χρόνου, βίαιες και ρατσιστικές επιθέσεις από μέλη και στελέχη του σε βάρος αντιφρονούντων και αλλοδαπών».

Ο κ. Ντογιάκος κρίνει πως δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής για τους 15 κατηγορουμένους για τους οποίους προτείνει τηνμη παραπομπή τους.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet