Γιούνκερ: «Τώρα» η διαπραγμάτευση για το διαζύγιο με τη Βρετανία
Κόσμος

Γιούνκερ: «Τώρα» η διαπραγμάτευση για το διαζύγιο με τη Βρετανία

Οι διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι τον Οκτώβριο, όπως δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά πρέπει να αρχίσουν άμεσα, διεμήνυσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Μετά τo αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ο Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί έως τον Οκτώβριο και σημείωσε ότι εναπόκειται στο νέο πρωθυπουργό να ζητήσει την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας που θα θέσει σε κίνηση την έως και διετή διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στις πρώτες δηλώσεις του μετά την έκβαση-σοκ στο βρετανικό δημοψήφισμα, ο Γιούνκερ είχε εκφράσει την πρόθεση της Ένωσης οι διαπραγματεύσεις για το διαζύγιο να αρχίσουν «το συντομότερο». Το απόγευμα, όμως, ο πρόεδρος της Κομισιόν επανήλθε λέγοντας αυτή τη φορά ότι θα ήθελε οι διαπραγματεύσεις «να ξεκινήσουν αμέσως».

«Οι Βρετανοί αποφάσισαν χθες ότι θέλουν να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επομένως δεν έχει κανένα νόημα να περιμένουμε μέχρι τον Οκτώβριο για να διαπραγματευτούμε τους όρους της αποχώρησής τους» δήλωσε ο Γιούνκερ στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ARD.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιδιώξει μια «λογική προσέγγιση» στις διαπραγματεύσεις, συμπληρώνοντας: «Δεν είναι ένα φιλικό διαζύγιο, αλλά δεν ήταν ακριβώς μια στενή ερωτική σχέση ούτως ή άλλως».

Αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε στον Guardian ότι οι νομικοί της Ε.Ε. εξετάζουν πώς είναι δυνατό να επιταχυνθεί η ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για την έξοδο από την Ένωση.

Ο Σουλτς τόνισε ότι η αβεβαιότητα είναι «το αντίθετο από αυτό που χρειαζόμαστε», προσθέτοντας ότι ήταν δύσκολο να δεχθούμε ότι «μια ολόκληρη ήπειρος θα παραμείνει όμηρος μίας εσωτερικής διαμάχης στο κόμμα των Τόρις».

«Αμφιβάλλω ότι είναι μόνο στα χέρια της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου», είπε ο Σουλτς. «Πρέπει να λάβουμε υπόψη αυτή τη μονομερή δήλωση, ότι θέλουν να περιμένουν μέχρι τον Οκτώβριο, αλλά αυτό δεν πρέπει να είναι η τελευταία λέξη».

Από γερμανικής πλευράς, η Άνγκελα Μέρκελ ξεκινά άμεσα επαφές για την επόμενη ημέρα με τους Ντόναλντ Τουσκ, Φρανσουά Ολάντ και Ματέο Ρέντσι να καταφθάνουν τη Δευτέρα στο Βερολίνο για συνομιλίες. «Πρόκειται για ισχυρό πλήγμα στην Ε.Ε.» παραδέχτηκε η Μέρκελ, σημειώνοντας όμως ότι η Ε.Ε. είναι αρκετά δυνατή ώστε να βρει «τις σωστές απαντήσεις».

Στόχος θα είναι μία «στενή» σχέση με τη Βρετανία στο μέλλον, δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος, ενώ επισήμανε ότι η Γερμανία έχει «ειδικό συμφέρον και ειδική ευθύνη» για να πετύχει η ευρωπαϊκή ενότητα.

Η εφημερίδα Handelsblatt δημοσίευσε στοιχεία ενός οκτασέλιδου γερμανικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση Brexit και σε αυτό αναφέρεται ότι το Βερολίνο θα προτείνει στο Λονδίνο «δημιουργικές διαπραγματεύσεις εξόδου», αλλά σημειώνει ότι οι διαδικασίες «διαζυγίου» θα είναι δύσκολες.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ότι οι διαπραγματεύσεις για έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. πρέπει να γίνουν γρήγορα και αναγνώρισε ότι η ψήφος υπέρ του Brexit αποτελεί βαθύτατη πρόκληση για την Ευρώπη. Παράλληλα υπογράμμισε πως πρέπει να ενισχυθεί η ζώνη του ευρώ.

Πηγή: in.gr/ Newsroom ΔΟΛ

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet