ΟΟΣΑ: Πιο μορφωμένες οι γυναίκες στις ανεπτυγμένες χώρες
Κόσμος

ΟΟΣΑ: Πιο μορφωμένες οι γυναίκες στις ανεπτυγμένες χώρες

Οι γυναίκες στις ανεπτυγμένες χώρες είναι τώρα περισσότερο μορφωμένες απ΄ ό,τι οι άνδρες, αλλά εξακολουθούν να κερδίζουν λιγότερα χρήματα και να υποεκπροσωπούνται στην πολιτική, ενώ είναι λιγότερο πιθανό να ανέλθουν στις ανώτατες θέσεις ευθύνης στις επιχειρήσεις ή να γίνουν οι ίδιες επιχειρηματίες, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη.

Από τον Καναδά, την Ιαπωνία, τη Νορβηγία έως την Αυστραλία, οι νέες γυναίκες κερδίζουν κατά μέσο όρο 15% λιγότερα χρήματα σε σχέση με τους άνδρες, αν και είναι πιο μορφωμένες, ανέφερε ο οργανισμός που έχει την έδρα του στο Παρίσι.

Το μισθολογικό χάσμα λόγω φύλου επιμένει σε σχέση με την περασμένη δεκαετία, παρά το γεγονός ότι έχουν βελτιωθεί οι πολιτικές για τους γονείς που εργάζονται, τη διαφάνεια στο μισθολογικό χάσμα στον χώρο εργασίας και τα συστήματα ποσοστώσεων, ώστε ν’ αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια και να τους ανατίθενται υψηλόβαθμοι ρόλοι, ανέφερε ο ΟΟΣΑ.

«Κάθε χώρα αντιμετωπίζει τα δικά της εμπόδια προκειμένου να φθάσει την ισότητα των φύλων και για να κάνουμε την πραγματική διαφορά θα πρέπει να αλλάξουμε τις δημόσιες πολιτικές παράλληλα με τα στερεότυπα, τις στάσεις και τις συμπεριφορές», αναφέρει σε δήλωσή του ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία.

Το γεγονός ότι οι γυναίκες αναγκάζονται να καθυστερήσουν τη σταδιοδρομία τους μετά τη γέννηση των παιδιών τους, λόγω ανελαστικών εργασιακών πολιτικών ή υποκείμενων στερεοτύπων φύλου, καθώς και οι διακρίσεις κατά των γυναικών στον χώρο εργασίας είναι παράγοντες-κλειδί που εμποδίζουν τις γυναίκες από το να κερδίζουν τα ίδια χρήματα με τους άνδρες, αναφέρεται στην έκθεση.

Εκτός από τα θέματα που συνδέονται με την εργασία, τα άνισα γονεϊκά καθήκοντα, η πολιτική υποεκπροσώπηση και τα βαθιά ριζωμένα κοινωνικά στερεότυπα είναι επίσης εμπόδια για την επίτευξη της ισότητας των φύλων, προστίθεται.

Όμως οι περισσότερες χώρες μέλη του ΟΟΣΑ που ερευνώνται στην έκθεση αναφέρουν ότι η αποτροπή της βίας κατά των γυναικών αποτελεί ύψιστη προτεραιότητά τους.

«Αυτές οι ανισότητες θα έπρεπε να έχουν επιλυθεί πριν από πολύ καιρό. Δεν υπάρχει λόγος οι γυναίκες να υπολείπονται των ανδρών σε κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά αποτελέσματα», ανέφερε ο Γκουρία.

«Η ισότητα των φύλων είναι απαραίτητη προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες μπορούν να συνεισφέρουν πλήρως στο σπίτι, στην εργασία και στη δημόσια ζωή για τη βελτίωση εν γένει των κοινωνιών και των οικονομιών», προστίθεται στην έκθεση.

Αν το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων μειωθεί κατά το ένα τέταρτο έως το 2025, θα μπορούσε να υπάρξει επιπρόσθετη αύξηση μίας ποσοστιαίας μονάδας στην προβλεπόμενη οικονομική ανάπτυξη των χωρών μελών του ΟΟΣΑ ανάμεσα στο 2013 και στο 2025, αναφέρεται στην έκθεση.

Ο ΟΟΣΑ προσθέτει ότι αν υπήρχε ίσος αριθμός γυναικών και ανδρών επιχειρηματιών, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 2%, ποσοστό που ισοδυναμεί περίπου με 1,5 τρισ. δολάρια.

«Απέναντι σε μια αργή ανάπτυξη, σε γηράσκουσες κοινωνίες και στα αυξανόμενα εκπαιδευτικά επιτεύγματα των νέων γυναικών η οικονομική επιχειρηματολογία για την ισότητα των φύλων γίνεται ξεκάθαρη», υποστηρίζει ο Γκουρία.

«Πρέπει να προοδεύσουμε καθιστώντας την ισότητα των φύλων προτεραιότητα».

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet