Συγκρατημένη αισιοδοξία στην Ευρώπη – Οι ΗΠΑ το νέο επίκεντρο της πανδημίας
REUTERS/CARLO ALLEGRI
Κόσμος

Συγκρατημένη αισιοδοξία στην Ευρώπη – Οι ΗΠΑ το νέο επίκεντρο της πανδημίας

Ενθαρρυντικά σημάδια έρχονται από την Ευρώπη και τη δική της μάχη απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού, καθώς χώρες που πλήττονται επί εβδομάδες κατέγραψαν την Κυριακή 5/4 σημαντική μείωση τόσο σε θανάτους όσο και σε επιβεβαιωμένα κρούσματα. Το επίκεντρο της πανδημίας, όπως είχε από μέρες προβλέψει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μετατίθεται τώρα στις ΗΠΑ, όπου τις τελευταίες μόνο 24 ώρες έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου «Johns Hopkins».

Η Ιταλία ανέφερε χθες 525 θανάτους χθες, τους λιγότερους εδώ και δύο εβδομάδες, γεγονός που γεννά συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η χώρα βγαίνει από την πιο θανατηφόρα καταστροφή που έχει βιώσει μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε κάθε περίπτωση, οι αρχές επιμένουν ότι οι πολίτες πρέπει να παραμείνουν «σε θέση μάχης». Η Ιταλία άλλωστε παραμένει η χώρα με τους περισσότερους θανάτους στον πλανήτη (15.887) και τα περισσότερα κρούσματα (περίπου 129.000).

Ομοίως και η Γαλλία, η οποία κατέγραψε κατέγραψε χθες 357 νέους θανάτους από τον «Covid-19» στο νοσοκομείο, σε σχέση με τους 441 το προηγούμενο 24ωρο, και σημείωσε το χαμηλότερο ποσοστό εδώ και μια εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα η Γενική Διεύθυνση Υγείας.

Συνολικά, η χώρα μετρά 8.078 νεκρούς από την αρχή της επιδημίας, την 1η Μαρτίου, στους οποίους περιλαμβάνονται 5.889 που κατέληξαν σε νοσοκομεία και 2.189 σε οίκους ευγηρίας και άλλα κέντρα φροντίδας και κοινωνικά ιδρύματα.

Μικρότερο αριθμό θανάτων κατέγραψε για τρίτη συνεχή ημέρα και η Ισπανία. Από το Σάββατο έως την Κυριακή, 674 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, πολύ λιγότεροι από τους 950 που κατέληξαν την Πέμπτη 2 Απριλίου.

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων στην Ισπανία από την αρχή της πανδημίας ανέρχεται σε 12.418, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, και είναι ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων παγκοσμίως μετά την Ιταλία.

Τα αισιόδοξα μηνύματα στην Ισπανία έρχονται ενόσω ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ τονίζει ότι τώρα είναι η κρίσιμη ώρα για την επιβίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καλεί την Ευρώπη να εφαρμόσει το δικό της «σχέδιο Μάρσαλ» για την ανοικοδόμηση των οικονομιών της Ε.Ε.

«Η Ευρώπη πρέπει να οικοδομήσει μια πολεμική οικονομία και να προωθήσει την ευρωπαϊκή αντίσταση, ανασυγκρότηση και ανάκαμψη. Η Ευρώπη γεννήθηκε από τις στάχτες της καταστροφής και των συγκρούσεων. Έμαθε τα διδάγματα της ιστορίας και κατάλαβε κάτι πολύ απλό: αν δεν κερδίσουμε όλοι, στο τέλος όλοι χάνουμε», υπογράμμισε ο Ισπανός πρωθυπουργός σε άρθρο που δημοσίευσε ο «Guardian» και εννέα εφημερίδες σε όλη την Ευρώπη.

Η Γερμανία επιβεβαίωσε σήμερα ότι τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού αυξήθηκαν κατά 3.677 το τελευταίο 24ωρο σε 95.391, σημειώνοντας ωστόσο πτώση για τέταρτη διαδοχική ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ».

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ήταν σήμερα χαμηλότερος από τα 5.936 που είχαν καταγραφεί χθες Κυριακή. Ο αριθμός των νεκρών από τον «Covid-19» αυξήθηκε σήμερα κατά 92 στους 1.434.

Στις ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, επεσήμανε τα θετικά σημάδια αλλαγής στην Ευρώπη σαν φάρο ελπίδας. «Αρχίζουμε να βλέπουμε φως στο τέλος του τούνελ», τόνισε, αν και νωρίτερα προειδοποιούσε τους πολίτες της χώρας του για τις δύσκολες στιγμές που έρχονται: «Τις επόμενες ημέρες η Αμερική θα πληγεί από την κορύφωση αυτής της φρικτής».

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet