H νέα γενιά «θα ζήσει στο έλεος της κλιματικής αλλαγής»
Περιβάλλον

H νέα γενιά «θα ζήσει στο έλεος της κλιματικής αλλαγής»

Ο στόχος που έχει θέσει η διεθνής κοινότητα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ήδη δείχνει σχεδόν ανέφικτος: έξι κορυφαίοι ειδικοί προειδοποιούν με έκθεσή τους ότι η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας θα ξεπεράσει το κρίσιμο όριο των 2 βαθμών μέχρι τα μέσα του αιώνα, 50 ολόκληρα χρόνια νωρίτερα σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις.

Η συμφωνία για το κλίμα στην οποία κατέληξαν πέρυσι 195 χώρες προβλέπει ότι η άνοδος της θερμοκρασίας έως τα τέλη του 21ου αιώνα πρέπει να συγκρατηθεί «αρκετά κάτω» από τους 2,0 βαθμούς Κελσίου, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, και αν είναι δυνατόν κάτω από τους 1,5 βαθμούς.

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση, με τίτλο «Η Αλήθεια για την Κλιματική Αλλαγή», ακόμα κι αν η διεθνής κοινότητα υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις της, η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη είναι πιθανό να φτάσει τους 1,5 βαθμούς στις αρχές της δεκαετίας του 2030 και τους 2,0 βαθμούς μέχρι το 2050.

«Η κλιματική αλλαγή συμβαίνει σήμερα, και συμβαίνει πολύ ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν» προειδοποίησε ο Ρόμπερτ Ουάτσον, πρώην επικεφαλής της Διακυβερνητικής Υπηρεσίας του ΟΗΕ για το Κλίμα (IPCC), ο οποίος έχει επίσης εργαστεί για τη NASA, την Παγκόσμια Τράπεζα και τον Λευκό Οίκο.

«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να πετύχουμε το στόχο των 1,5 βαθμών» ξεκαθάρισε.

Για να πετύχουμε το όριο των 2 βαθμών, είπε, οι προσπάθειες θα πρέπει να τριπλασιαστούν σε σχέση με ό,τι προβλέπει η περυσινή Συμφωνία του Παρισιού.

Η θερμοκρασία έχει ήδη ανέβει κατά 1,0 βαθμό σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, έπειτα από μια θεαματική άνοδο κατά 0,15 βαθμούς σε διάστημα μόλις τριών ετών.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα ακραία καιρικά φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή έχουν ήδη διπλασιαστεί από το 1990 ως σήμερα και αναμένεται να διπλασιαστούν εκ νέου τα επόμενα 20 χρόνια.

Το 2015 ήταν το θερμότερο έτος από τότε που άρχισαν οι επίσημες καταγραφές της θερμοκρασίας στα τέλη του 19ου αιώνα, και όλα δείχνουν ότι το 2016 θα σπάσει εκ νέου το ρεκόρ.

Αν οι δυσοίωνες προειδοποιήσεις της έκθεσης επιβεβαιωθούν, πολλοί από τους ανθρώπους που ζουν σήμερα θα έχουν να αντιμετωπίσουν φονικούς καύσωνες, πλημμύρες, ερημοποίηση μεγάλων εκτάσεων, καθώς και άνοδο της στάθμης των ωκεανών που θα οδηγήσει στην εκκένωση παράκτιων περιοχών.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, η έκθεση προτείνει ταχύτερη υιοθέτηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, χρήση τεχνολογιών κατακράτησης και αποθήκευσης των εκπομπών άνθρακα, καθώς και δραστικό περιορισμό της αποψίλωσης δασών.

Πηγή: in.gr/Βαγγέλης Πρατικάκης

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet