20 εκατοστά “ανέβηκε” η θάλασσα από την αρχή του 20ού αιώνα
Περιβάλλον

20 εκατοστά “ανέβηκε” η θάλασσα από την αρχή του 20ού αιώνα

Τα τελευταία χρόνια η στάθμη των ωκεανών σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο εδώ και 6.000 χρόνια, σύμφωνα με νέα μελέτη Αυστραλών επιστημόνων.

Υπάρχουν δύο τρόποι που μπορούν να αυξήσουν το ύψος των επιπέδων της θάλασσας. Ο πρώτος είναι η θερμική διαστολή, κατά την οποία το νερό των ωκεανών διαστέλλεται, καθώς ανεβαίνει η θερμοκρασία του, και ο δεύτερος είναι η εισροή επιπλέον νερού, το οποίο εισέρχεται στη θάλασσα από την τήξη των πάγων. Είναι αποδεδειγμένο εδώ και καιρό ότι τα επίπεδα της θάλασσας αυξάνονται, καθώς και ότι οι πάγοι λιώνουν πολύ ταχύτερα από ό,τι προηγουμένως νομίζαμε.

Αυτό που δεν είχε επαληθευθεί ακόμα ήταν αν η εξέλιξη αυτή είναι πρόσφατη ή όχι, δηλαδή αν κατά τη διάρκεια των τελευταίων αρκετών χιλιάδων ετών, η στάθμη της θάλασσας εμφάνιζε διακυμάνσεις. Τώρα μια νέα μελέτη του Εθνικού Πανεπιστημίου Αυστραλίας δείχνει ότι ο ωκεανός ήταν εκπληκτικά στατικός από το 4.000 π.Χ. και μετά.

Ωστόσο αυτό άλλαξε τα τελευταία 150 χρόνια. Προσομοιώνοντας 35.000 χρόνια διακυμάνσεων της θάλασσας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ωκεανοί παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη άνοδο στάθμης από οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια των τελευταίων 6.000 ετών. «Πιστεύω ότι αυτό οφείλεται ξεκάθαρα στην επίδραση της αύξησης της θερμοκρασίας» δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Κερτ Λάμπεκ, καθηγητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας.

Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τα επίπεδα της θάλασσας έχουν αυξηθεί ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα, η παγκόσμια μέση στάθμη της θάλασσας ανέβηκε κατά 1,7 χιλιοστά ετησίως, ενώ τα τελευταία χρόνια μεταξύ 1993 και 2010, ο ρυθμός αυτός αυξήθηκε στα 3,2 χιλιοστά τον χρόνο, αναφέρει η έρευνα. Συνολικά, η θάλασσα έχει ανέβει κατά περίπου 20 εκατοστά από την αρχή του 20ου αιώνα.

Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα από 1.000 αρχαία δείγματα ιζημάτων από τις ακτές της Αυστραλίας και της Ασίας, καθώς και από νησιά του Ειρηνικού και του Ινδικού Ωκεανού, οι ερευνητές συνέδεσαν την ιστορία των θαλασσών μελετώντας δείκτες όπως οι ρίζες των δέντρων ή μαλάκια. Αυτό που ανακάλυψαν ήταν ότι ένα μεγάλο στρώμα πάγου έλιωσε πριν από 16.000 χρόνια, το οποίο σταθεροποιήθηκε πριν από 8.000 χρόνια. Στη συνέχεια, τα τελευταία 6.000 χρόνια, ελάχιστα πράγματα άλλαξαν μέχρι την κλιματική αλλαγή των τελευταίων ετών.

«Όλες οι μελέτες δείχνουν ότι δεν μπορούμε απλά να αναστρέψουμε αυτή την τάση», δήλωσε ο Λάμπεκ. «Η στάθμη της θάλασσας θα συνεχίσει να αυξάνεται για μερικούς αιώνες αν διατηρήσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στα σημερινά επίπεδα», πρόσθεσε.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet