Nordic Monitor: Απόρρητα σχέδια της Τουρκίας για εισβολή σε 131 νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο
reader.gr
Πολιτική

Nordic Monitor: Απόρρητα σχέδια της Τουρκίας για εισβολή σε 131 νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο

«Η Τουρκία σχεδίαζε να εισβάλει σε 131 νησιά του Αιγαίου, νησίδες και βραχονησίδες που θεωρούνταν αμφισβητούμενες», σύμφωνα με τη σκανδιναβική ιστοσελίδα Nordic Monitor, που επικαλείται σχετικό απόρρητο έγγραφο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «ο τουρκικός στρατός έχει κατάλογο με 131 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο Πέλαγος και ετοίμασε σχέδια για την κατάληψή τους σε περίπτωση σύγκρουσης με την Ελλάδα».

Ο δημοσιογράφος Abdullah Bozkurt, από τη Στοκχόλμη -που υπογράφει το άρθρο- αναφέρει ότι πρόκειται για τα «αμφισβητούμενα» από την Τουρκία νησιά και βραχονησίδες

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τη Ζουράφα και άλλες δύο κοντινές νησίδες πλησίον της Σαμοθράκης, 13 νησίδες και βραχονησίδες στο σύμπλεγμα των Οινουσσών, 21 βραχονησίδες κοντά στη Θύμαινα, 18 στους Αρκιούς ,15 γύρω από την Ψέριμμο, 12 στην Καλόλιμνο, δύο στο Φαρμακονήσι, 10 κοντά στο Γυαλί -που βρίσκεται ανάμεσα στην Κω και τη Νίσυρο- 11 στη Λέβιθα, δύο στην Στρογγύλη και 24 βραχονησίδες και νησίδες γύρω από την Κρήτη.

Απόρρητο ντοκουμέντο με 16 διαφάνειες

Tο απόρρητο ντοκουμέντο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων είναι μια παρουσίαση PowerPoint με 16 διαφάνειες και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, χάρτη με τις «αμφισβητούμενες» τοποθεσίες.

«Φαίνεται να έχει προετοιμαστεί από τις τουρκικές Ακαδημίες Πολέμου και δεν έχει ημερομηνία», αναφέρει ο Bozkurt, που εκτιμά ότι το ντοκουμέντο αποτελεί «τμήμα μελέτης που εστιάζεται στον συντονισμό μεταξύ των κλάδων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σε περίπτωση κρίσης με την Ελλάδα και εξετάζει τις πιθανότητες των δύο συμμαχικών χωρών του ΝΑΤΟ σε μια σειρά διαφορών στο Αιγαίο και στον εναέριο χώρο».

«Η παρουσίαση αναφέρεται στο πώς ο τουρκικός στρατός θα κινηθεί για να καταλάβει τα νησιά, με την ανάπτυξη ειδικών δυνάμεων από τον αέρα και τη θάλασσα», αναφέρει η ιστοσελίδα, σημειώνοντας ότι βρέθηκε μέσα σε ένα φάκελο στη Σμύρνη.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η μελέτη φαίνεται πως βασίζεται στα μαθήματα από την κρίση των Ιμίων, που έφερε Τουρκία και Ελλάδα ένα βήμα πριν τον πόλεμο το 1996.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet