Φόβοι για «ελεγχόμενο ατύχημα» στο Αιγαίο
Πολιτική

Φόβοι για «ελεγχόμενο ατύχημα» στο Αιγαίο

Σοβαρές ανησυχίες διατυπώνουν τόσο κύκλοι της Ε.Ε. όσο και των Ηνωμένων Εθνών που κινούνται μεσολαβητικά για το Κυπριακό, για το ενδεχόμενο ενός «ελεγχόμενου (και όχι τυχαίου) ατυχήματος» στο Αιγαίο από την Άγκυρα και τη δημιουργία επικίνδυνου κλίματος έντασης.

Με προφανείς στόχους:

α) Την προαγωγή μείζονος εκβιασμού, όχι μόνο της Ελλάδος, αλλά και της ίδιας της Ευρώπης, σε ό,τι αφορά συγκεκριμένες απαιτήσεις για ενταξιακά και προσφυγικό.

β) Τη «διαφυγή» από δεσμευτικές συγκλίσεις στο Κυπριακό και ταυτόχρονα την ικανοποίηση των γνωστών στρατηγικών της αξιώσεων στο θέμα των «τεσσάρων ελευθεριών» και της εγγυοδοσίας.

Τους φόβους αυτούς δεν αγνοούν Αθήνα και Λευκωσία, ενώ αντιθέτως παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις κι ενημερώνουν άλλα ενδιαφερόμενα κέντρα, προκειμένου να υπάρξουν αποτρεπτικές παρεμβάσεις, καθώς ένα τέτοιο τυχόν «ελεγχόμενο ατύχημα» μπορεί να έχει ανεξέλεγκτες εκβάσεις με ασύμμετρα παράγωγα.

Αρμόδιοι πάντως κύκλοι στην Αθήνα και στη Λευκωσία τονίζουν στις εντεινόμενες τις τελευταίες ημέρες διαβουλεύσεις ότι δεν υπάρχει περίπτωση παλινδρομήσεως από τις θέσεις επί βασικών ζητημάτων αρχής όσον αφορά στο επιδιωκόμενο πλαίσιο επιλύσεως του Κυπριακού. Κι αυτό αφορά τόσο το θέμα των παρεκκλίσεων από το ευρωπαϊκό κεκτημένο που επιδιώκεται από την Άγκυρα, όσο και τις θέσεις ως προς ζητήματα ελληνικής εθνικής κυριαρχίας, καθώς η Άγκυρα προσπαθεί με την πρακτική των εντάσεων να εμπλέξει Κυπριακό κι ελληνοτουρκικά.

Στο μεταξύ, ενώ έχει ενεργοποιηθεί και προάγεται ταχύρρυθμα νέος κύκλος πρωτοβουλιακών προσπαθειών για το Κυπριακό (και ειδικότερα για συγκρότηση νέας Διασκέψεως στη Γενεύη) δεν διέλαθε της προσοχής το γεγονός ότι πριν συναντήσει τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, πήγε στην εδώ τουρκική πρεσβεία, όπου είχε μακρά συνάντηση με τον πρέσβη της γείτονος, που θεωρείται «τα μάλα έμπιστος του Ερντογάν».

Το γεγονός προκάλεσε κάποια ερωτηματικά στους αρμοδίους του ΥΠΕΞ, αλλά παρά τις (με διπλωματική αβρότητα) ερωτήσεις, ο Νορβηγός μεσολαβητής απέφυγε να αποσαφηνίσει σε τι ακριβώς σκοπούσε η «περαντζάδα» του από την τουρκική πρεσβεία, η οποία και ασφαλώς δεν ήταν τυχαία και άνευ σημασίας. Υποτίθεται όμως ότι σκοπούσε να προετοιμάσει επαφές του στην Άγκυρα.

Αθήνα και Λευκωσία ετοιμάζονται να ζητήσουν από κοινού «και με τη δέουσα-όπως ανεφέρθη στον γράφοντα – επιμονή», θεσμική παρέμβαση της Ε.Ε. για:

  • «Οριστικό ξεκαθάρισμα» σχετικά με την τουρκική απαίτηση (και κατ’ ακρίβειαν όρο) σχετικά με τις «τέσσερις ελευθερίες», τις οποίες η Τουρκία θέλει να ισχύσουν και για τους πολίτες της μετά τη λύση στην κυπριακή επικράτεια. Όπως δηλαδή ακριβώς θα συμβαίνει και με τους εξ Ελλάδος κι εννοείται όλους των άλλων χωρών – μελών της Ε.Ε. Η Τουρκία όμως θέτει «ζήτημα ισορροπιών» ειδικά για τους Έλληνες σε σχέση με την Κύπρο.
  • Προαποκλεισμό του ενδεχόμενου οι συμφωνίες και οποιεσδήποτε τυχόν προσωρινές παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο, να θεωρηθούν (και ν’ αποβούν τελικά) πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο. Κάτι που θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε καταστροφικό τετελεσμένο και για την Κύπρο και για την ίδια την Κοινότητα.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Αναστασιάδης επεξεργάζονται, με συνδρομή ομάδων εργασίας των δύο αδελφών κρατικών κέντρων, σχετικό έγγραφο, που θα θέσει εξ υπαρχής και κατά τρόπο που δεν θ’ αφήνει περιθώρια ασαφειών και παρεξηγήσεων αυτά τα ζητήματα και με το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποχρεωθεί να ενεργήσει ανάλογα. Όπως και στο επίσης κρίσιμο ζήτημα της αναβαθμίσεως της τελωνειακής ενώσεως της Τουρκίας. Κάτι για το οποίο η Άγκυρα κινείται το τελευταίο διάστημα, επιζητώντας ανάλογα κέρδη, έναντι συναινέσεών της στο Κυπριακό.

Πηγή: in.gr/Άνθος Λυκαύγης

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet