«Humanae», γιατί το χρώμα του δέρματος δεν κάνει τη διαφορά
Πολιτισμός

«Humanae», γιατί το χρώμα του δέρματος δεν κάνει τη διαφορά

Την ισότητα των ανθρώπων μέσα από την ποικιλία των χρωμάτων του ανθρώπινου δέρματος αναδεικνύει το φωτογραφικό έργο της Bραζιλιάνας καλλιτέχνιδος Αντζέλικα Ντας, που φέρει τον τίτλο «Humanae».

Το έργο αποτελείται από τα πορτρέτα χιλιάδων εθελοντών που στάθηκαν για να φωτογραφηθούν μπροστά σε ένα φόντο που ταυτιζόταν με το χρώμα του δέρματος τους. Οι εθελοντές ξεπέρασαν τους 2.000 σε αριθμό, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ηλικιών, εθνικοτήτων, θρησκειών και τάξεων και δεν επιλέχθηκαν από την Ντας, αλλά συμμετείχαν με τη θέλησή τους, επικοινωνώντας αρχικά μαζί της μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα.

Η Ντας πήρε δείγμα του κάθε διαφορετικού χρώματος δέρματος από μια μικροσκοπική περιοχή του προσώπου του κάθε εθελοντή και χρησιμοποίησε την χρωματική κωδικοποίηση Pantone, ώστε να δώσει έμφαση στα πραγματικά χρώματα του προσώπου και όχι «στα ψεύτικα κόκκινα και κίτρινα, άσπρα και μαύρα», όπως λέει η ίδια χαρακτηριστικά.

Αποκαλεί το έργο της «χρωματική καταγραφή» της ανθρωπότητας και στις εκθέσεις των φωτογραφιών που διοργανώνονται ανά τον κόσμο, αφήνει το κοινό να καταλάβει από μόνο του την σημασία του εγχειρήματος, χωρίς τη δική της παρέμβαση.

Η χρωματική καταγραφή βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη καθώς η Ντας επιθυμεί να αποτυπώσει όσα περισσότερα χρώματα δέρματος γίνεται. Επιδίωξή της να τονίσει «τη συνέχεια στις αποχρώσεις που μας οδηγούν περισσότερο στην ισότητα, παρά στη διαφορετικότητα». «Ο τελικός στόχος» τονίζει «είναι να προκαλέσω συζητήσεις στο διαδίκτυο γύρω από το θέμα της εθνικής ταυτότητας».

Η Αντζέλικα Ντας γεννήθηκε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο και τώρα ζει και εργάζεται στη Μαδρίτη. Έχει σπουδάσει φωτογραφία στην Ισπανία και καλές τέχνες στη Βραζιλία. Έχει διακριθεί από το περιοδικό Time ως μία από τους εννιά Βραζιλιάνους φωτογράφους που πρέπει να ακολουθήσεις.

Το σύστημα χρωματικής κωδικοποίησης Pantone εφευρέθηκε το 1963 από τον Λώρενς Χέρμπερτ και ουσιαστικά είναι τα χρώματα σε μορφή «βεντάλιας», ώστε  να υπάρχει η ακριβής αναπαραγωγή συγκεκριμένων αποχρώσεων.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet