Έργα ύψους 292 εκατ. ευρώ στη Δυτ. Αττική ανακοίνωσε η Ρ. Δούρου
Περιφέρεια Αττικής

Έργα ύψους 292 εκατ. ευρώ στη Δυτ. Αττική ανακοίνωσε η Ρ. Δούρου

Κατά την ομιλία της την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017, δεύτερη και τελευταία ημέρα του 8ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση και την Ανάταξη της Δυτικής Αττικής, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής «δεν ανακάλυψε τη Δυτική Αττική στις 15 Νοεμβρίου, αλλά γνώριζε τα προβλήματα και τις ανάγκες της από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την ευθύνη της διοίκησης».

«Για αυτό και επί τρία χρόνια επιχειρούμε σοβαρές παρεμβάσεις, αντιμετωπίζοντας τις δομικές και χρόνιες ανισότητες των ταξικών πολιτικών του παρελθόντος», τόνισε η περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι «μετά από σκληρή, σοβαρή και συστηματική δουλειά, είμαστε σήμερα σε θέση, να ανακοινώσουμε από εδώ, από τη Δυτική Αττική, για τη Δυτική Αττική, έργα υποδομής προϋπολογισμού 292 εκατομμυρίων – από αυτά, έργα προϋπολογισμού 160 εκατομμυρίων ξεκινούν εντός του 2018. Πρόκειται για μια σοβαρή τονωτική, αναπτυξιακή ένεση για τη Δυτική Αττική, αλλά και συνολικά για την εθνική οικονομία».

Συγκεκριμένα, η περιφερειάρχης επισήμανε ότι πρόκειται για έργα μικρής, μεσαίας και μεγάλης κλίμακας: έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, έργα οδοποιίας, έργα άρδευσης, ύδρευσης και αποχέτευσης, έργα κοινωνικών υποδομών και αστικών αναπλάσεων, τα οποία, όπως είπε, «στηρίζουν τους συμπολίτες μας στη Δυτική Αττική», βάζοντας τις βάσεις «των υποδομών για μια στέρεα, βιώσιμη ανάπτυξη που παράγει αξιοπρεπείς δουλειές, τις βάσεις για αλλαγή πορείας: από την αναπαραγωγή των αδικιών και των ανισοτήτων στη δίκαιη ανάπτυξη, με το πρόσημο της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Η ίδια ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια «στο πλαίσιο της αποκατάστασης των υποδομών του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση σημαντικών έργων, τα οποία ζήτησε ο ίδιος ο Δήμος, που ο προϋπολογισμός τους εκτιμάται να ανέλθει στα 30 εκατομμύρια ευρώ».

Η περιφερειάρχης Αττικής, αφού τόνισε ότι η τραγωδία της Μάνδρας έφερε στο προσκήνιο το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, που «δεν κάνει χωροταξικές διακρίσεις, δεν μπορεί να αγνοηθεί και απαιτεί συνειδητοποίηση των σοβαρών συνεπειών της, σοβαρή επιστημονική αντιμετώπιση και όχι επιφανειακές προσεγγίσεις και παραπληροφόρηση», στηλίτευσε την ευθύνη, όπως είπε, των προηγούμενων κυβερνήσεων σχετικά με την αγνόηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας του 2007, σχετικά με την εκπόνηση Σχεδίου για την αντιμετώπιση Πλημμυρικού Κινδύνου. «Προφανώς επειδή δεν επρόκειτο για περικοπή μισθών και συντάξεων, οι τότε κυβερνήσεις δεν έσπευσαν να συμμορφωθούν στις ευρωπαϊκές επιταγές – κάτι που προωθεί στις αρχές του 2018 ο νυν υπουργός Περιβάλλοντος», είπε η ίδια χαρακτηριστικά.

Η περιφερειάρχης, αφού επανέλαβε την ανάγκη αλλαγής του θεσμικού πλαισίου σχετικά με την επίσπευση των διαδικασιών των έργων υποδομής, τόνισε ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει εκπονήσει «συγκεκριμένη αντιπλημμυρική στρατηγική, αφιερώνοντας το 30% του προϋπολογισμού μας σε αντιπλημμυρικά έργα υποδομής». «Αυτές οι παρεμβάσεις μας γίνονται στη βάση στρατηγικού σχεδιασμού, και όχι αποσπασματικά – δεν είναι το αποτέλεσμα πελατειακών ή ρουσφετολογικών σχέσεων, όπως συνέβαινε συχνά στο παρελθόν και δυστυχώς συμβαίνει ακόμη», είπε χαρακτηριστικά η ίδια, προσθέτοντας: «Όμως πόσες τραγωδίες και πόσους νεκρούς πρέπει να μετρήσουμε, πόση καταστροφή του περιβάλλοντος, για να καταλάβουμε επιτέλους ότι το κράτος δικαίου, το δημόσιο συμφέρον και η νομιμότητα πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτα;».

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα της στρεβλής αντίληψης περί πολιτικού κόστους η πολιτική που ασκήθηκε ή ορθότερα δεν ασκήθηκε επί δεκαετίες στην Αττική είναι η διαχείριση των απορριμμάτων», τόνισε στη συνέχεια η περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι «πρώτη προτεραιότητα» της σημερινής διοίκησης της Περιφέρειας ήταν η εκπόνηση και η έγκριση νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων Αττικής: «Όχι για να μοιράσουμε τη δυσοσμία και τη βρωμιά αλλά για να κάνουμε τη ρήξη με το παρελθόν. Να εφαρμόσουμε μια διαχείριση που παράγει δουλειές και δημιουργεί πλούτο στην Αττική. Να απαλλάξουμε τους συμπολίτες μας από τις “καμπάνες” των προστίμων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για μη τήρηση των περιβαλλοντικών οδηγιών της Ε.Ε.».

Υπογράμμισε δε, απευθυνόμενη «σε όλα τα επίπεδα της εξουσίας», την ανάγκη να εφαρμοστεί «αυτό που από πέρσι τον Δεκέμβριο έχει γίνει νόμος της ελληνικής Πολιτείας». Συγκεκριμένα, είπε: «Για να πάψει να είναι η Δυτική Αττική ο “σκουπιδοτενεκές” όλης της Περιφέρειας». «Η Περιφέρεια Αττικής έχει επιτελέσει το χρέος της»: «σε πλήρη εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή και εθνική ισχύουσα νομοθεσία, στη βάση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων, στη βάση των αρχών της κυκλικής οικονομίας, της εγγύτητας και της αποκέντρωσης, στη βάση του ισότιμου επιμερισμού της ευθύνης διαχείρισης», η Περιφέρεια Αττικής αποφάσισε και χωροθέτησε μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ), Μονάδες Επεξεργασίας προδιαλεγμένων Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ), και χώρους υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), σε όλη την Αττική. Χώρους με ονοματεπώνυμο, συγκεκριμένους, με εξασφάλιση της χρηματοδότησης, στο πλαίσιο υλοποίησης του νέου σχεδιασμού».

Η ίδια πρόσθεσε ότι έχει γίνει επεξεργασία και εναλλακτικού σχεδιασμού λειτουργίας ΧΥΤΥ, σε περίπτωση καθυστερήσεων και αδυναμίας έγκαιρης επίτευξης των στόχων των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης των Δήμων, παρατηρώντας ότι «ορισμένοι θα επιθυμούσαν τη διαιώνιση της λειτουργίας της χωματερής της Φυλής σε βάρος της υγείας, του περιβάλλοντος και σε βάρος της δημιουργίας εργασίας και πλούτου, που συνεπάγεται το δικό μας μοντέλο διαχείρισης».

«Κοινή η μήτρα Φυλής και Μάνδρας»

Η κα Ρ. Δούρου πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια Αττικής «έχει επιλέξει στρατόπεδο: βρισκόμαστε απέναντι σε όλους όσοι, σε όποιο επίπεδο εξουσίας κι αν βρίσκονται, επιλέγουν την αδράνεια και το χάιδεμα των αυτιών, αιρετών, δημάρχων και όλων εκείνων που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε». Είτε πρόκειται για τη Φυλή είτε για την τραγωδία της Μάνδρας, «όπου το 2003 επεκτάθηκε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο πάνω στην κοίτη του ρέματος, προδιαγράφοντας τη φετινή τραγωδία». «Γιατί η μήτρα και των δύο περιπτώσεων – Φυλής, Μάνδρας – είναι κοινή: ονομάζεται φαύλη αδράνεια αιρετών σε βάρος του Δημοσίου συμφέροντος, που οδηγεί σε εγκλήματα διαρκείας και εμείς, στην Περιφέρεια Αττικής δεν θα είμαστε συνένοχοι σε εγκλήματα διαρκείας σε βάρος του μέλλοντος των παιδιών μας».

«Η διατήρηση του status quo σημαίνει επανάληψη τραγωδιών», είπε η ίδια χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, «από την παραδοσιακή εργατούπολη που δοκιμάζεται σκληρά από την οικονομική κρίση, από την Πολιτιστική Πρωτεύουσα του 2021», την οποία η Περιφέρεια στηρίζει με 8 εκατομμύρια για άυλες δράσεις, η περιφερειάρχης απηύθυνε “τριπλό μήνυμα”: «Μήνυμα αντοχής, μήνυμα ελπίδας, μήνυμα δημιουργίας», μέσα από τις πολιτικές μιας σύγχρονης Τοπικής Αυτοδιοίκησης «που δεν διστάζει να πει αλήθειες, να γκρεμίσει το παλιό, όπως αυτό ορθώνεται εμπόδιο στην πρόοδο, μέσα από τα αυθαίρετα, τα ρέματα, τις χωματερές, τις παράνομες επιχειρήσεις». «Λέμε σήμερα, από την Ελευσίνα, τις αλήθειες που απαιτεί το αύριο των παιδιών μας», κατέληξε η περιφερειάρχης.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet