Συμβολή της Περιφέρειας Αττικής στο Κέντρο Επεξεργασίας Λημμάτων (ΚΕΛ) Κορωπίου-Παιανίας
Κοινωνία

Συμβολή της Περιφέρειας Αττικής στο Κέντρο Επεξεργασίας Λημμάτων (ΚΕΛ) Κορωπίου-Παιανίας

Η λειτουργία του Κέντρου Επεξεργασίας Λημμάτων (ΚΕΛ) Κορωπίου-Παιανίας βρέθηκε στο επίκεντρο διευρυμένης σύσκεψης η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα (4/3) διαδικτυακά, μετά από πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Πατούλη.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης ο δήμαρχος, Κ. Αλλαγιάννης, ο αν. διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Α. Τόσιος, η βοηθός γενική διευθύντρια Έργων Ανατολικής Αττικής της ΕΥΔΑΠ Α.Ε., Γ. Στεφανάκου, ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Αττικής, Δ. Δρόσης, ο διευθυντής Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Αττικής, Αλ. Καλογερόπουλος,  επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και υπηρεσιακά στελέχη  του Δήμου Μαρκοπούλου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Γ. Πατούλης επισήμανε ότι ως Περιφερειάρχης, αλλά και ως γιατρός, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε ζητήματα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος και την υγεία των πολιτών. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο έργο, υπογραμμίζοντας ότι θα πραγματοποιηθεί με τη χρήση νέων τεχνολογιών, μέσω των οποίων διασφαλίζεται ο βαθμός καθαρότητας του επεξεργασμένου νερού, το οποίο θα μπορεί να αξιοποιηθεί τόσο για απεριόριστη άρδευση όσο και για την αστική και περιαστική επαναχρησιμοποίηση. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ότι τηρούνται και οι κανονισμοί της Ε.Ε., η οποία απαιτεί από το 2023 τη δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης για απεριόριστη άρδευση από το παραγόμενο προϊόν νερού των Βιολογικών.

«Στόχος μας είναι να μπορεί να αξιοποιηθεί το σύνολο των επεξεργασμένων υδάτων και να μην καταλήγει ούτε μία σταγόνα στη θάλασσα. Οφείλουμε όλοι μαζί να συνεργαστούμε στενά και να βρούμε λύσεις μέσα από τις δράσεις μας που θα μας βγάλουν από την απραξία των προηγούμενων δεκαετιών και θα μας βοηθήσουν να απαλλαχθούμε από πρόστιμα που μας επιβάλλονται από την Ε.Ε. Διαθέτουμε τα αναγκαία χρηματοδοτικά εργαλεία, την αμέριστη βοήθεια χρηματοδότησης από την Ε.Ε., επάρκεια σε τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό. Για τον λόγο αυτόν οφείλουμε χωρίς καθυστερήσεις να γυρίσουμε σελίδα, να βρούμε λύσεις και να δημιουργήσουμε έργα που θα μείνουν και για τις επόμενες γενιές. Το νερό είναι πολύτιμο για να χάνεται στη θάλασσα και αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί για να αναβαθμιστούν οι υπάρχουσες αγροτικές καλλιέργειες» σημείωσε ο περιφερειάρχης.

Από την πλευρά του, ο αν. διευθύνων σύμβουλος, Α. Τόσιος επισήμανε ότι «πρόκειται για ένα έργο πνοής που κατασκευάζει η Περιφέρεια Αττικής και θα λειτουργεί η ΕΥΔΑΠ και αφορά στην ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων, καθώς θέτει σε πρώτο πλάνο την ανάκτηση, τον εμπλουτισμό και την αξιοποίηση των υδατικών πόρων προς όφελος των τοπικών κοινωνιών προβλέποντας, διάθεση ανακυκλωμένου νερού για πυρόσβεση, πότισμα δημοτικών πάρκων, άρδευση γεωργικών εκτάσεων και εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα».

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, τόσο ο δήμαρχος Μαρκοπούλου, όσο και επικεφαλής ορισμένων παρατάξεων, εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για τον σχεδιασμό μεταφοράς των ακαθάρτων του παραλιακού μετώπου του Δήμου Σαρωνικού στο ΚΕΛ Κορωπίου-Παιανίας, υποστηρίζοντας ότι  θα επιβαρυνθεί περιβαλλοντικά η περιοχή τους. Ωστόσο δεν ήταν λίγοι εκείνοι που τόνισαν ότι οι διευκρινήσεις που δόθηκαν από την Περιφέρεια και τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ είναι καθησυχαστικές, εφόσον η ποσότητα των επεξεργασμένων υδάτων θα μπορεί να αξιοποιηθεί και δεν θα καταλήγει στον υδροφόρο ορίζονται ή στη θάλασσα, αναφέρει η ανακοίνωση της Περιφέρειας. Επιπλέον, εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του περιφερειάρχη, ο οποίος δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε ζητήματα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος και την υγεία των πολιτών, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

Τέλος, οι εκπρόσωποι του Δήμου Μαρκοπούλου στάθηκαν στην ανάγκη αρωγής της Περιφέρειας και της ΕΥΔΑΠ για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το έργο του Δήμου για την αποχέτευση του Πόρτο Ράφτη. Ο περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι ο Δήμος, με τη βοήθεια της Περιφέρειας, της ΕΥΔΑΠ και της Διαχειριστικής Αρχής, θα πρέπει να προχωρήσει σε αναλυτική καταγραφή και χαρτογράφησή του έργου της αποχέτευσης της περιοχής Πόρτο Ράφτη, των προβλημάτων με τις πράξεις χρηματοδότησης, ώστε να βρεθεί η βέλτιστη λύση, η οποία θα πρέπει να εντάσσεται στο γενικό πλαίσιο της αποχέτευσης του Μαρκόπουλου.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet