«Τα 7 “φάλτσα” & το τρένο της ανάπτυξης της Περιφέρειας που χάθηκε»
Περιφέρεια Αττικής

«Τα 7 “φάλτσα” & το τρένο της ανάπτυξης της Περιφέρειας που χάθηκε»

Ο απολογισμός πεπραγμένων της Περιφέρειας Αττικής για το έτος 2016 που παρουσίασε σήμερα, Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, προκάλεσε την αντίδραση του τέως περιφερειάρχη, Γιάννη Σγουρού, ο οποίος έκανε λόγο για τα «επτά φάλτσα» της νυν διοίκησης και το «τρένο της ανάπτυξης που χάθηκε».

Ο τέως περιφερειάρχης άσκησε σφοδρή κριτική στη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής με τον κ. Γ. Σγουρό να σημειώνει ότι «παρά το γεγονός ότι η σημερινή διοίκηση παρέλαβε μια Περιφέρεια εύρωστη οικονομικά, με υψηλή απορρόφηση και άριστο επίπεδο λειτουργίας, κατάφερε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να διολισθήσει σε όλους τους τομείς».

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του τ. περιφερειάρχη, «είναι χαρακτηριστικό ότι η απορρόφηση ίδιων πόρων κυμάνθηκε και το 2016 σε μονοψήφια ποσοστά, της τάξης μόλις του 6,1% επί των εγγεγραμμένων πιστώσεων, ενώ η απορροφητικότητα του ΠΕΠ έκλεισε στο 8,4% κατατάσσοντας την Αττική, τρίτη από το τέλος ανάμεσα σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας».

Ο κ. Γ. Σγουρός έκανε λόγο για εμμονές και ολέθριες επιλογές της διοίκησης, για «επτά φάλτσα», όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, που έχουν ήδη αρνητικό αντίκτυπο στην Περιφέρεια και στους κατοίκους της. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε:

  1. Στην ψήφιση του νέου σχεδιασμού – ευχολογίου για τη διαχείριση των απορριμμάτων, που οδηγεί εκ των πραγμάτων σε ναυάγιο την ανακύκλωση και στη διαιώνιση του απαράδεκτου μοντέλου της ταφής των σκουπιδιών στη Φυλή.
  2. Στην τροποποίηση του νέου οργανισμού της Περιφέρειας που έγινε με γνώμονα την εξυπηρέτηση ημετέρων, πράγμα που κατήγγειλε και ο Σύλλογος των Υπαλλήλων.
  3. Στην εκπόνηση ενός προγράμματος εκτελεστέων έργων 1,5 δισ. ευρώ μόνο και μόνο για λόγους εντυπωσιοθηρίας, αφού δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα έσοδα.
  4. Στην κατανομή έργων σε δήμους με κριτήριο ποιοι είναι αρεστοί και ποιοι όχι, γεγονός που προκαλεί ενδοπεριφερειακές ανισότητες και δήμους πολλών ταχυτήτων.
  5. Στην εξαγορά κτηρίου με κόστος έως 22 εκατ. ευρώ για τη στέγαση των κεντρικών υπηρεσιών, όταν η κυβέρνηση παραχώρησε χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα κτηρίων στον Φαληρικό Όρμο δωρεάν.
  6. Στη μη εκπόνηση πενταετούς Επιχειρησιακού Σχεδιασμού αν και έχει παρέλθει ήδη το ήμισυ της περιφερειακής θητείας, γεγονός που δείχνει απίστευτη προχειρότητα και επιχειρησιακή ανεπάρκεια.
  7. Τέλος, αναφέρθηκε και στις οβιδιακές μεταμορφώσεις της διοίκησης της Περιφέρειας σε σχέση με τις μνημονιακές πολιτικές. Υπενθύμισε ότι προεκλογικά η Ρένα Δούρου έλεγε ότι είναι, άλλο ένας περιφερειάρχης που δέχεται το μνημόνιο και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας αδιαμαρτύρητα και άλλο ένας περιφερειάρχης που αντιστέκεται. Η ιστορία βέβαια έγραψε ότι επί Ρένας Δούρου προχώρησαν οι ιδιωτικοποιήσεις σε Ελληνικό, Αστέρα, ΟΛΠ, η δημιουργία του Υπερταμείου, χωρίς η Περιφέρεια Αττικής εν τέλει να αρθρώσει ούτε μία λέξη.

Κλείνοντας ο Γ. Σγουρός τόνισε ότι: «Από το 2003 διανύσαμε μια ιδιαίτερη, αυτόνομη πορεία, που επιτρέπει σήμερα στην Περιφέρεια Αττικής να έχει το προνόμιο να μην επαιτεί στην πόρτα κανενός υπουργείου, να μην εξαρτάται από τη χρηματοδότηση του κεντρικού κράτους, αλλά αντιθέτως να είναι σε θέση να ανταποκριθεί με επάρκεια στον κρίσιμο θεσμικό αναπτυξιακό της ρόλο. Δυστυχώς αν και τα βρήκατε όλα “στρωμένα”, καταφέρατε να κάνετε την Περιφέρεια να οπισθοδρομεί».

Αναφερόμενος στην απολογητικού χαρακτήρα, όπως τη χαρακτήρισε, τοποθέτηση της Ρένας Δούρου σχετικά με τη γενικότερη υστέρηση της Περιφέρειας, σημείωσε ότι: «Είναι ευκολότερο να κάνεις κάτι σωστά, παρά να εξηγείς μία ώρα γιατί το κάνεις λάθος».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet