Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Γ. Πατούλης: Φουσκώνει το ποτάμι της οργής στις τοπικές κοινωνίες

0
265 Προβολές

Εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχει στις τοπικές κοινωνίες και στη καθημερινότητα των δημοτών το πολυνομοσχέδιο που φέρει προς ψήφιση στη Βουλή η Κυβέρνηση ξεκινά η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού.

Κατά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ, ο πρόεδρος Γιώργος Πατούλης υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο εφησυχασμού.

«Φουσκώνει το ποτάμι της οργής στις τοπικές κοινωνίες. Ενώνουμε τη φωνή μας και βαδίζουμε μαζί με τους συνταξιούχους, τους χαμηλόμισθους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους άνεργους και όλους όσοι πλήττονται, διεκδικώντας την ανατροπή της αδιέξοδης κυβερνητικής πολιτικής που οδηγεί το λαό σε πλήρη φτωχοποίηση», σημείωσε ο κ. Πατούλης και πρόσθεσε:

«Η Αυτοδιοίκηση δεν αντέχει άλλες περικοπές. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να οδηγήσει σε κλείσιμο τους Δήμους μας. Η ανατροπή μιας αδιέξοδης πολιτικής, που υπηρετεί όχι το συμφέρον της χώρας, αλλά τις εντολές των δανειστών, αποτελεί για μας μονόδρομο πλέον. Ουσιαστικά μέσα από το νέο μεσοπρόθεσμο τιμωρούν τους Δήμους με περικοπές πόρων, επειδή λειτουργούν νοικοκυρεμένα, κι επιβραβεύουν το Κεντρικό Κράτος που εξακολουθεί να δημιουργεί ελλείμματα».

Η ΚΕΔΕ επισημαίνει ότι στο νομοσχέδιο:

 • Αποδομείται ο Ν. 3852/2010, ο οποίος ορίζει τη χρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης. Στο άρθρο 80Α του νομοσχεδίου, περιορίζεται η οροφή του συνολικού ποσού των επιχορηγήσεων για την Τ.Α. (Δήμοι και Περιφέρειες) σε 3,4 δισ. ευρώ. Στο Ν. 3986/2011 το αντίστοιχο ποσό ήταν 5,2 δισ. ευρώ. Η νέα αυτή μείωση ανέρχεται σε 35% σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο.
 • Οι υπολογισμοί είναι πρόχειροι. Οι επιχορηγήσεις του Τακτικού Προϋπολογισμού για τα έτη 2020 και 2021 ξεπερνούν το ποσό που οι ίδιοι ορίζουν (3,469 δισ. ευρώ).
 • Διατηρείται η απαίτηση για εξωπραγματικά πλεονάσματα της Τ.Α. Για το 2017, που δεν προβλέπεται κονδύλι για παρακρατηθέντα, προϋπολογίζεται ότι τα πλεονάσματα των ΟΤΑ θα ξεπεράσουν αυτά που προϋπολογίστηκαν στον Κρατικό Προϋπολογισμό 2016, κατά 87,6%.
 • Μειώνονται κι άλλο οι δαπάνες για επενδύσεις. Στον Ενοποιημένο Προϋπολογισμό προβλέπεται ότι οι χρηματοροές από το Πρόγραμμα Δημοσιών Επενδύσεων την περίοδο 2015-2021, θα μειωθούν κατά 25%.
 • Καμία κουβέντα για τη νέα γενιά παρακρατηθέντων. Δεν γίνεται λόγος για την απόδοση πόρων που προήλθαν από τη νέα γενιά παρακρατηθέντων της περιόδου 2010-2016, που ξεπερνούν τα 12 δισ. ευρώ.
 • Αποκλεισμός της Τ.Α. από τον πολιτικό σχεδιασμό που την αφορά. Για πολιτικές που θα κληθεί να εφαρμόσει η Τ.Α. (βρεφονηπιακοί σταθμοί, προνοιακά επιδόματα, σχολικά γεύματα κ.λπ.) ή θα μπορούσε αποτελεσματικά να συμμετάσχει (τοπικά επενδυτικά προγράμματα, καταπολέμηση της ανεργίας, υποδομές ενέργειας, υποδομές πρωτογενή τομέα) δεν ζητεί τη γνώμη της.
 • Φορολογούν και τον αέρα που αναπνέουμε, αλλά δεν επιστρέφουν τίποτε στις τοπικές κοινωνίες.
 • Προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο η αύξηση των αποδοχών των διορισμένων τομεακών γραμματέων, οι οποίες θα είναι μεγαλύτερες κι από αυτές των αιρετών δημάρχων.
 • Στα έσοδα για πληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων έχουν ενταχθεί μόνο 6 εκατ. ευρώ το 2015 και 81 εκατ. ευρώ το 2016 και πέραν τούτου τίποτα μέχρι το 2021.

«Τι αλλαγή του Καλλικράτη είναι αυτή που θα προβλέπει ακόμη λιγότερα χρήματα για τους Δήμους, όταν αυτοί θα κληθούν να αναλάβουν περισσότερες αρμοδιότητες κι ευθύνες;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο Γ. Πατούλης.

«Αντιμετωπίστε με υπευθυνότητα το θέμα των συμβασιούχων»

Στη συνέχεια ο κ. Γ. Πατούλης, αναφερόμενος στο θέμα των συμβασιούχων, τόνισε ότι η ΚΕΔΕ θα περιμένει να καθαρογραφεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ωστόσο, κάλεσε, για μια ακόμη φορά, τόσο τον κ. Σκουρλέτη, όσο και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να επιδείξουν υπευθυνότητα και να προχωρήσουν, με σεβασμό στο Σύνταγμα της χώρας, σε κάθε αναγκαία ενέργεια προκειμένου:

 • Να διασφαλιστεί η καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων με νόμιμο τρόπο, να παραταθούν με νόμιμο τρόπο κι ως τη λήξη τους όλες οι συμβάσεις,
 • Να μην αντιμετωπίσουν οι Δήμοι προβλήματα στη λειτουργία τους, ιδιαίτερα τώρα που ξεκινά η τουριστική περίοδος
 • Να διασφαλιστεί ότι δεν θα καταλογιστούν στους δημάρχους τα ποσά που έχουν καταβληθεί ως δεδουλευμένα στους εργαζόμενους.

Αφήστε ένα σχόλιο

Scroll Up