«Βλέπουμε, συζητάμε, μαθαίνουμε από και για το σινεμά» στα Βριλήσσια
Πολιτισμός

«Βλέπουμε, συζητάμε, μαθαίνουμε από και για το σινεμά» στα Βριλήσσια

Η 12η συζήτηση του κύκλου «Βλέπουμε, συζητάμε, μαθαίνουμε από και για το σινεμά» που διοργανώνει το Cine Δράση με κεντρικό τίτλο «100 και κάτι χρόνια ελληνικού σινεμά – Ο ελληνικός εικοστός αιώνας μέσα από το κινηματογραφικό πανί» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017 στις 20:00 στο στέκι της «Δράσης» Βριλησσίων (Πίνδου 30 και Μαραθώνος). Εισηγητής ο κ. Παναγιώτης Δενδραμής.

Λίγα λόγια για τη συνάντηση από το Cine Δράση

Την ερχόμενη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου πραγματοποιείται η 12η συζήτηση με θέμα «Βλέπουμε, Συζητάμε, Μαθαίνουμε από και για το Σινεμά» – «100 και κάτι χρόνια ελληνικού σινεμά – Ο ελληνικός εικοστός αιώνας μέσα από το κινηματογραφικό πανί». 

Η συζήτηση αυτή θα είναι η τελευταία για το 2017, αλλά ο κύκλος συζητήσεων δεν τελειώνει εδώ.

Αρχικά είχαμε προγραμματίσει να κλείσουμε το θέμα σε δώδεκα συναντήσεις. Αλλά κάτι το πολύπλευρο του θέματος, κάτι ο πολύ ενδιαφέρον τρόπος παρουσίασης του εισηγητή Παναγιώτη Δενδραμή, κάτι η ζωηράδα των παρευρισκομένων που πάντα έχουν να κάνουν μια παρατήρηση, μια ερώτηση ή να προσθέσουν μια λεπτομέρεια, έριξαν έξω το χρονοδιάγραμμα.

Έτσι οι συζητήσεις θα είναι 14 και μετά από μία διακοπή για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα συνεχιστούν τη Δευτέρα 8/1/2018 και θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου.

Τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου θα μιλήσουμε λοιπόν για όλα όσα δεν προλάβαμε προχτές. Τη δεκαετία του 1990 και την επανεκκίνηση του Ελληνικού Κινηματογράφου. Για σκηνοθέτες όπως οι Νίκος Γραμματικός, Σωτήρης Γκορίτσας, Κωνσταντίνος Γιάνναρης, Ρένος Χαραλαμπίδης, Δήμος Αβδελιώδης, Φίλιππος Κουτσάφτης. Για τον ρόλο της νεοεμφανισθείσας, εκείνη τη δεκαετία, ιδιωτικής τηλεόρασης, την επονομαζόμενη «χρυσή εποχή των ελληνικών σήριαλ», το πέρασμα των μοτίβων του ελληνικού κινηματογράφου στις σειρές: κωμωδία, μελόδραμα (Φώσκολος, Δαλιανίδης, Ρέππας, Παπαθανασίου, Παπαδοπούλου).

Τέλος και πάλι θα δούμε αποσπάσματα από ταινίες όπως: «Παρακαλώ γυναίκες μην κλαίτε» (Σταύρος Τσιώλης, 1992), «Απόντες» (Νίκος Γραμματικός, 1996), «Βαλκανιζατέr» (Σωτήρης Γκορίτσας, 1997), «Από την άκρη της πόλης» (Κωνσταντίνος Γιάνναρης, 1998), «Η εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων» (Δήμος Αβδελιώδης, 1999), «Safe Sex» (Μιχάλης Ρέππας – Θανάσης Παπαθανασίου, 1999), «Φτηνά τσιγάρα» (Ρένος Χαραλαμπίδης, 2000), «Αγέλαστος Πέτρα» (Φίλιππος Κουτσάφτης, 2000) και άλλες.

Και εννοείται ότι μετά το τέλος αυτού του κύκλου το ανήσυχο Cine-Δράση θα οργανώσει νέες συζητήσεις. Άλλωστε θέματα υπάρχουν…

Οι συζητήσεις για το σινεμά, «100 και κάτι χρόνια ελληνικού σινεμά – Ο ελληνικός εικοστός αιώνας μέσα από το κινηματογραφικό πανί», γίνονται κάθε Δευτέρα στις 8:00μμ, στο στέκι της «Δράσης» (Πίνδου 30 & Μαραθώνος). Mε αυτές, το Cine-Δράση επιχειρεί να εμβαθύνει στην ιστορία του εγχώριου κινηματογράφου και τη διαδραστική του σχέση με την σύγχρονη ελληνική ιστορία. Οι διαλέξεις περιλαμβάνουν εισήγηση και προβολή αποσπασμάτων από ταινίες.

*Ο Παναγιώτης Δενδραμής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη συνέχεια όμως ακολούθησε σπουδές σχετικές με τον κινηματογράφο. Αρχικά στη σχολή Σταυράκου και έπειτα στο μεταπτυχιακό Ιστορίας και Θεωρίας του Κινηματογράφου του Πανεπιστημίου της Κρήτης. Έχει δουλέψει ως βοηθός σκηνοθέτη, κάμεραμαν, μοντέρ και βοηθός παραγωγής για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, ενώ η μικρού μήκους ταινία του «Tο δωμάτιο» συμμετείχε στο φεστιβάλ Δράμας το 2009. Επιπλέον έχει συμμετάσχει ως εκπαιδευτής σε επιμορφωτικά προγράμματα σε σχολεία της Αττικής, με στόχο την εξοικείωση των μαθητών με την οπτικοακουστική κουλτούρα και τα μέσα της. Αυτή την περίοδο ολοκληρώνει τη διδακτορική του διατριβή πάνω στον ελληνικό κινηματογράφο.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet