Μήνυμα αποκλιμάκωσης στο Αιγαίο, αλλά και αυστηρές προειδοποιήσεις από Κοτζιά
Πολιτική

Μήνυμα αποκλιμάκωσης στο Αιγαίο, αλλά και αυστηρές προειδοποιήσεις από Κοτζιά

Στη μετάδοση εικόνας αποκλιμάκωσης της κρίσης στο Αιγαίο, μετά το θερμό επεισόδιο στα Ίμια, επιμένει το Μαξίμου, έχοντας παράλληλα στραμμένο το βλέμμα στην Άγκυρα και την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών. Ο Ρεξ Τίλερσον συνοδεύεται μάλιστα από τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, κίνηση που μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται.

Ο Αλέξης Τσίπρας, στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του για το επεισόδιο με την τουρκική ακταιωρό και το σκάφος του Λιμενικού στα Ίμια, καταδίκασε την τουρκική προκλητικότητα, ωστόσο ήταν φανερό στα λόγια του ότι δεν επιδιώκει να σηκώσει τους τόνους. Ενδεικτικό ήταν, άλλωστε, ότι εκτίμησε πως το περιστατικό οφείλεται σε ανευθυνότητα της τουρκικής Ακτοφυλακής και όχι σε εσκεμμένη ενέργεια, ενώ επιχείρησε να εμψυχώσει τους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος -συμπεριλαμβανομένων αυτών του σκάφους «Γαύδος» που βρέθηκε τη νύχτα της Δευτέρας στο επίκεντρο της έντασης- συνιστώντας γενναιότητα και ψυχραιμία.

Το καθαρό μήνυμα που έστειλε έτσι ο πρωθυπουργός στην Άγκυρα συνοψίζεται στη φράση ότι «κάποιοι φαντασιώνονται γκρίζες ζώνες και αμφισβητούν στοιχειώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου». Επίσης, έκανε για πρώτη φορά σαφή αναφορά σε θαλάσσια σύνορα, αν και στο πρόσφατο παρελθόν είχε υποστηρίξει -αναφερόμενος στο προσφυγικό- ακριβώς το αντίθετο.

Πιο σκληρό ήταν πάντως το μήνυμα που έστειλε ο Νίκος Κοτζιάς. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον Alpha, προειδοποίησε ότι «την επόμενη φορά δεν θα υπάρξει ειρηνική συμπεριφορά από την ελληνική πλευρά», ενώ πρόσθεσε πως «η Τουρκία έφτασε στην κόκκινη γραμμή και με κάποια έννοια την προσπέρασε».

Την ίδια στιγμή, ο Πάνος Καμμένος είχε στις Βρυξέλλες συναντήσεις στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Άμυνας των χωρών του ΝΑΤΟ τόσο με τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ όσο και με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, Τζέιμς Μάτις. «Τα Ίμια είναι ελληνικά νησιά» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, προειδοποιώντας ότι η Τουρκία προκαλεί στο Αιγαίο και φτάνει πολύ κοντά σε ένα ατύχημα.

Ζεσταίνοντας παράλληλα το κλίμα για τη συζήτηση της ερχόμενης εβδομάδας στη Βουλή, σχετικά με τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis, το Μαξίμου συντηρεί την ανοιχτή αντιπαράθεση με τη Ν.Δ. και προσωπικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αντώνη Σαμαρά -ιδιαίτερα μετά την ενέργεια του πρώην πρωθυπουργού να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά του Αλέξη Τσίπρα, του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και δικαστικών λειτουργών. Ενδεικτικές είναι οι εξής αποστροφές από τα δελτία Τύπου του Μαξίμου: «Ευχόμαστε στον κ. Μητσοτάκη καλά ξεμπερδέματα» και «ο κ. Σαμαράς τελεί σε μόνιμη μανία καταδιώξεως».

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet