Γ. Σγουρός: Σε αδυναμία πληρωμών οδηγείται η Περιφέρεια Αττικής
Περιφέρεια Αττικής

Γ. Σγουρός: Σε αδυναμία πληρωμών οδηγείται η Περιφέρεια Αττικής

Ανοικτή επιστολή προς τους δημάρχους της Αττικής απευθύνει ο επικεφαλής της παράταξης Αττική Μόνο με Έργο, τέως περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός.

Ο κ. Γ. Σγουρός τονίζει ότι η διοίκηση της περιφερειάρχη Ρένας Δούρου «έχει υπερδεσμεύσει τρεις και τέσσερις φορές πάνω τον συνολικό προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής» πράγμα που «με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει λίαν συντόμως την Περιφέρεια Αττικής στην αδυναμία πληρωμών».

Η ανοικτή επιστολή έρχεται ως απάντηση σε επιστολή που απηύθυνε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, στους δημάρχους, όπως σημειώνεται στο ακόλουθο κείμενο του κ. Γ. Σγουρού:

Αξιότιμε κ. δήμαρχε,

Αγαπητέ δήμαρχε,

Οι σχέσεις μου με τους σημάρχους όλων των δήμων της Αττικής ανέκαθεν βασίζονταν στην ειλικρίνεια, την αμοιβαία εκτίμηση και τον αλληλοσεβασμό.

Δύο τετραετίες, ως νομάρχης Αθηνών και τριάμισι χρόνια ως περιφερειάρχης Αττικής, ποτέ δεν υποσχέθηκα πράγματα που δεν θα μπορούσα να κάνω, και ποτέ δεν έκανα πράγματα που δεν είχα υποσχεθεί.

Πάντοτε με κοινό γνώμονα το συμφέρον της Αττικής και των πολιτών της. Πάντοτε μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας και των αναγκών μας. Έτσι καταφέραμε να έχουμε έναν ΟΤΑ με το μεγαλύτερο οικονομικό πλεόνασμα στη χώρα, χάρη στη σωστή οικονομική διαχείριση επί σειρά ετών και να εκτελούμε χρήσιμα και βιώσιμα έργα για τις τοπικές κοινωνίες. Ένα πλεόνασμα που η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας λοιδορούσε ως «πλεόνασμα απραξίας» και που σήμερα, η ίδια διοίκηση, χρησιμοποιεί.

Μας κατηγόρησε πρόσφατα η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, με επιστολή της που εστάλη σε όλους τους δημάρχους της Αττικής, ότι δεν ψηφίζουμε τις προγραμματικές συμβάσεις που φέρνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Μας κατηγόρησε για έλλειψη συναίνεσης και για στείρα αντιπολίτευση, μια διοίκηση που η ίδια έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι είναι κατά των συναινέσεων.

Μας κατηγόρησε για μικροπολιτική τακτική, η διοίκηση της περιφέρειας που αποτελεί τον ορισμό της μικροπολιτικής διαχείρισης και του ασφυκτικού εναγκαλισμού με το κόμμα της. 

Μας κατηγόρησε για υποβάθμιση του κύρους του Περιφερειακού Συμβουλίου, μια  διοίκηση που έχει  με τις πρακτικές της διασύρει τον θεσμό του Περιφερειακού Συμβουλίου και έχει υποβαθμίσει το επίπεδό του σε τέτοιο βαθμό που τα γεγονότα, οι διαπληκτισμοί και οι παρεκτροπές αποτελούν το πρώτο θέμα σχεδόν σε κάθε ημερήσια διάταξή του.

Αυτά βέβαια που δεν λέει η επιστολή της διοίκησης είναι τα εξής:

Έναντι χρηματικών διαθεσίμων ύψους 377 εκατ. ευρώ έχει δεσμεύσει την Περιφέρεια Αττικής με έργα ύψους 2,1 δισ. ευρώ και ενώ είναι γνωστό ότι ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Αττικής κινείται κατά μέσο όρο στα 250-260 εκατ. ευρώ ετησίως συμπεριλαμβανομένου των επιχορηγήσεων για μισθοδοσία, πληρωμή επιδομάτων, πάσης φύσεως λειτουργικές και μεταβιβαστικές δαπάνες κ.λπ. Κοινώς δεν λέει ότι έχει υπερδεσμεύσει τρεις και τέσσερις φορές πάνω τον συνολικό προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής με την αλόγιστη πολιτική της, πράγμα που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει λίαν συντόμως την Περιφέρεια Αττικής στην αδυναμία πληρωμών. Οι δε δήμαρχοι θα πρέπει να απολογούνται για τα έργα που ενώ είχαν υποσχεθεί ότι θα γίνουν, δεν έγιναν ή έμειναν στη μέση…

Εμείς μέρος του δημοσιονομικού εκτροχιασμού της Περιφέρειας Αττικής δεν πρόκειται να γίνουμε.

Επίσης, δεν αναφέρει ότι δεν είναι δυνατόν για το γεγονός ότι δεν υλοποιούνται έργα στην Περιφέρεια Αττικής να μην ευθύνεται η διοίκηση, αλλά… η αντιπολίτευση που της άφησε τόσα χρήματα. Ειδικά όταν ο «Καλλικράτης» σε έχει εξοπλίσει με μια ευρεία πλειοψηφία 60 συμβούλων, έναντι 40 όλων των λοιπών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, απαιτεί τεράστιο θράσος, να τολμάς να λες ότι φταίει η αντιπολίτευση που δεν ψηφίζει τις προγραμματικές συμβάσεις. Πολλώ δε μάλλον όταν η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ κατά την προηγούμενη αυτοδιοικητική θητεία έλεγε σε όλα όχι, με πρόσχημα το γνωστό δίπολο μνημόνιο αντιμνημόνιο…

Το «βέρτιγκο» εδώ είναι ολοφάνερο. Διότι δεν μπορώ να πιστέψω ότι τριάμισι χρόνια στο τιμόνι της Περιφέρειας Αττικής, ακόμη δεν έχουν αντιληφθεί ποιος είναι ο ρόλος της διοίκησης και ποιος ο ρόλος της αντιπολίτευσης. Σε όσο πιο απλά ελληνικά γίνεται: η διοίκηση διοικεί, εκτελεί έργα και υλοποιεί το πρόγραμμά της, και η αντιπολίτευση ελέγχει, ασκεί κριτική, αναδεικνύει τα κακώς κείμενα και διατυπώνει προτάσεις. Να κατηγορείται όμως η αντιπολίτευση γιατί η διοίκηση δεν υλοποιεί το πρόγραμμα της, αυτό αποτελεί πράγματι παγκόσμια πρωτοτυπία.

Σε κάθε περίπτωση, επειδή οι «κατηγορίες» είναι από φαιδρές έως αστείες, το μόνο πράγμα που αποκαλύπτεται μέσα από αυτή την επιστολή της κυρίας περιφερειάρχου είναι η επίσημη παραδοχή της πλέον ότι δεν μπορεί να διοικήσει την Περιφέρεια Αττικής και η άγαρμπη προσπάθειά της να επιμερίσει σε όσο περισσότερους τις ευθύνες της.

Την ίδια τακτική θυμίζουμε ότι ακολουθεί και στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων όπου πετά την ευθύνη του επαπειλούμενου αδιεξόδου αποκλειστικά στην πλάτη των δήμων, αφού πέρασαν ήδη τριάμισι χρόνια που το μόνο που έγινε ήταν να ακυρωθούν ώριμες διαδικασίες για ιδεοληψίες προκειμένου να δώσουν τη θέση τους στο απόλυτο τίποτα.

Όσο όμως κι αν ψευδολογεί, ματαιοπονεί. Οι πολίτες, οι αιρετοί έχουν μνήμη και κρίση.

Η παράταξή μας με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους αιρετούς του α΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης και τους πολίτες της Αττικής θα συνεχίσει να προασπίζεται το όραμά της για μια βιώσιμη και ισχυρή Περιφέρεια, που θα αποτελεί κοινωνικό στήριγμα στους πολίτες και αναπτυξιακό πυλώνα για όλους ανεξαιρέτως τους δήμους της Αττικής, χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς.

Ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης Αττική

Γιάννης Σγουρός

Α΄ αντιπρόεδρος ΕΝΠΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet