Έκκληση ΚΕΔΕ για εγγραφή όλων των παιδιών στους Παιδικούς Σταθμούς
Αυτοδιοίκηση

Έκκληση ΚΕΔΕ για εγγραφή όλων των παιδιών στους Παιδικούς Σταθμούς

Έκκληση προς την υπηρεσιακή κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία απευθύνει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Γιώργος Πατούλης προκειμένου να μην βρεθεί κανένα παιδί από αυτά που πληρούν τις προϋποθέσεις εκτός του προγράμματος «Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής».

Την ίδια ώρα επισημαίνει ότι «είναι ανάγκη να υπάρξει πρωτοβουλία από την πλευρά της υπηρεσιακής κυβέρνησης προκειμένου να εξασφαλιστεί η τοποθέτηση όλων των παιδιών με αναπηρία στις υπάρχουσες δομές και στις διαθέσιμες θέσεις των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρει ακόμη, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης, ότι «η έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων του Προγράμματος “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής” για τη νέα περίοδο 2015-2016, το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και αφορά στη δωρεάν φιλοξενία παιδιών στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, στα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠμεΑ, ολοκληρώθηκε με σημαντική καθυστέρηση με συνέπεια τη μετάθεση υλοποίησης του από την 1η Σεπτεμβρίου στις 15 Σεπτεμβρίου. Επίσης από τα 121.683 παιδιά, που οι μητέρες τους υπέβαλαν αιτήσεις, στο πρόγραμμα εντάχθηκαν μόνο 81.003 παιδιά, μένοντας εκτός δομών και προγραμμάτων 40.680 παιδιά. Ένα μεγάλο ποσοστό από τα παιδιά αυτά διαθέτει όλα τα αναγκαία προαπαιτούμενα για να ενταχθεί στο πρόγραμμα».

Ο κ. Πατούλης, υπογραμμίζει ότι «η έλλειψη χρημάτων οδηγεί ουσιαστικά εκτός δομών αρκετές χιλιάδες παιδιά, γεγονός το οποίο οφείλεται στην άρνηση της απελθούσας κυβέρνησης να δεχθεί τις ομόφωνες αποφάσεις των συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης, που έκαναν λόγο για κατάργηση της ρήτρας 70%-30% και για έγκριση πλήρους χρηματοδότησης του προγράμματος».

«Με δεδομένο ότι οι δημοτικές δομές», συνεχίζει ο κ. Πατούλης, «αποσκοπούν αποκλειστικά και μόνο στο να στηρίζουν στον μέγιστο βαθμό τις τοπικές κοινωνίες, τους εργαζόμενους γονείς, τους άνεργους και τους χαμηλόμισθους, όχι μόνο δεν έπρεπε να υπάρξει μείωση των θέσεων αλλά και αύξηση της συνολικής χρηματοδότησης από τα αρχικά προϋπολογισθέντα 184 εκατ. ευρώ, στα 234 εκατ. ευρώ ώστε να ενισχυθεί η ευαίσθητη και κρίσιμη κοινωνική τους αποστολή».

Ιδιαίτερα σοβαρό είναι και το ζήτημα της χρηματοδότησης των δήμων, των Νομικών Προσώπων τους και των Δημοτικών Κοινωφελών Επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, καθώς, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, «η καταβολή της πρώτης δόσης προβλέπεται να γίνει μετά την πιστοποίηση του 30% του φυσικού αντικειμένου, ενώ στο προηγούμενο σύστημα διαχείρισης η αντίστοιχη καταβολή γινόταν μετά την πιστοποίηση του 10% του φυσικού αντικειμένου, ενώ αντίστοιχες μεταβολές επέρχονται και για τη δεύτερη και τρίτη δόση, με αποτέλεσμα οι χιλιάδες εργαζόμενοι να παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες».

Σύμφωνα με τα παραπάνω, και κατόπιν προηγούμενων ομόφωνων αποφάσεων της Ένωσης, η ΚΕΔΕ ζητά:

Α. Την άμεση αύξηση του ποσού της συνολικής χρηματοδότησης κατά 50.000.000,00 ευρώ προκειμένου να ικανοποιηθεί τουλάχιστον το σύνολο των έγκυρων αιτήσεων, ήτοι των 106.885 παιδιών. 

Β. Την άμεση κατάργηση του περιορισμού των προσφερόμενων θέσεων μόνο έως το 70% της δυναμικότητας της υφιστάμενης αδείας των δομών των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών. 

Γ. Την άμεση τροποποίηση ως προς τη ροή-καταβολή της χρηματοδότησης των δήμων, των Νομικών Προσώπων τους και των Δημοτικών Κοινωφελών Επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, με την αντίστοιχη καταβολή της πρώτης δόσης μετά την πιστοποίηση του 10% του φυσικού αντικειμένου, ενώ αντίστοιχες μεταβολές να επέλθουν για τη δεύτερη και τρίτη δόση.

Τέλος, η Ένωση ζητά «έστω και την ύστατη στιγμή, από την υπηρεσιακή κυβέρνηση και τις υπηρεσιακές πολιτικές ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων την πλήρη ανατροπή των κοινωνικά απαράδεκτων αποφάσεων της απελθούσας κυβέρνησης».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet