Βλάσσης Σιώμος: Προς τη σωστή κατεύθυνση οι θέσεις του Κ. Μητσοτάκη για την Αυτοδιοίκηση
Print Friendly, PDF & Email
Αυτοδιοίκηση

Βλάσσης Σιώμος: Προς τη σωστή κατεύθυνση οι θέσεις του Κ. Μητσοτάκη για την Αυτοδιοίκηση

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) και γενικός γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, Βλάσσης Σιώμος, συμμετείχε στη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης και ομάδα στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, με το Διοικητικό και το Εποπτικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, καθώς και προέδρους των ΠΕΔ απ’ όλη την Ελλάδα, με θέμα τη μεταφορά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στους Δήμους.

Της αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ ηγείτο ο πρόεδρός της και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, ενώ από πλευράς Νέας Δημοκρατίας συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκης, ο τομεάρχης Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο τομεάρχης Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Γεραπετρίτης. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο αντιπρόεδρος του ΣΠΑΠ και αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάτων – Αρτέμιδας, Πέτρος Πουλάκης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη δέσμευση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ για μεταφορά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στους Δήμους. Στο επίκεντρο βρέθηκαν, επίσης, οι πάγιες θέσεις της ΚΕΔΕ για τα ζητήματα που σχετίζονται με τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης.

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης που ξεκίνησε με την Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την πρόθεσή του να συσταθεί ομάδα εργασίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΚΕΔΕ, με αντικείμενο την επεξεργασία επιμέρους θεμάτων που σχετίζονται με την πρότασή της και το πώς θα λειτουργήσει η ενδιάμεση μεταβατική περίοδος μέχρι την εφαρμογή της.  Επιπρόσθετα κατά τη συζήτηση εξετάστηκαν ενδελεχώς και τα ζητήματα αντισυνταγματικότητας που θέτει η κυβέρνηση επί της πρότασης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα οποία, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Ν.Δ., δεν υφίστανται.

Παράλληλα, κατά τη συζήτηση, από πλευράς της ΚΕΔΕ τέθηκαν ζητήματα που σχετίζονται με τα προβλήματα κυβερνησιμότητας που προκαλεί στους Δήμους ο νόμος «Κλεισθένης» της κυβέρνησης, με έμφαση στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος των αιρετών, αλλά και οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν με στόχο την αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κατέστησε σαφές ότι η κατεύθυνση του σχεδιασμού θα πρέπει να κινείται γύρω από τη λογική ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει περαιτέρω μείωση στα έσοδα των Δήμων αλλά, αντιθέτως, ενίσχυση της χρηματοδότησης τους, ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ένα κόμμα εξουσίας για πρώτη φορά, καλεί την ΚΕΔΕ να συμμετάσχει στη διαβούλευση επί των μεταρρυθμιστικών του προτάσεων που αφορούν στην Αυτοδιοίκηση, κατά τη διαμόρφωση του κυβερνητικού του προγράμματος.

Σχετικά με τις θέσεις της ΚΕΔΕ για τα οικονομικά των Δήμων, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι το ζήτημα της χρηματοδότησης των ΟΤΑ δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση αποσπασματικά, αλλά ως μέρος μίας συνολικής και ριζικής μεταρρύθμισης που θα αξιοποιεί την ευρωπαϊκή εμπειρία και θα διασφαλίζει την οικονομική ανεξαρτησία και τη διοικητική αυτοτέλεια των Δήμων.

Και κατέληξε: «Η πρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί ένα πολύ θετικό βήμα στην κατεύθυνση της φορολογικής αποκέντρωσης, που αποτελεί πάγια θέση της ΚΕΔΕ».

Ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ μετά το πέρας της σύσκεψης δήλωσε:

«Η σημερινή (σ.σ.: χθεσινή) σύσκεψη είναι ιδιαίτερης σημασίας με δεδομένες τις πρόσφατες ανακοινώσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις σχετικές εξαγγελίες στην πρόσφατη ΔΕΘ και το πλαίσιο του προγράμματος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το Διοικητικό και το Εποπτικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ θεωρούν ότι οι θέσεις που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, τόσο στην προσπάθεια για την ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας και επάρκειας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσο και στην κατεύθυνση της φορολογικής αποκέντρωσης του Κράτους».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet