Γ. Πατούλης: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλλει στην ανακύκλωση και την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων
Print Friendly, PDF & Email
Αυτοδιοίκηση

Γ. Πατούλης: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλλει στην ανακύκλωση και την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων

Στην αναγκαιότητα λήψης άμεσων και δραστικών μέτρων, με συγκεκριμένες ενέργειες και με δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, στο πλαίσιο υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης της  κυκλικής οικονομίας, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ημερίδα του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης για το μέλλον της παραγωγής και της διαχείρισης των πλαστικών, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Όπως επισήμανε ο Γιώργος Πατούλης, η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει τη βούληση και μπορεί να συμβάλλει στη μετάβαση από τον σχεδιασμό στην εκτέλεση έργων για την ανακύκλωση  και την ορθολογική διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

Ειδικότερα πρότεινε:

  • Να επικαιροποιηθούν τα  τοπικά σχέδια διαχείρισης στερεών αποβλήτων με διακριτή στοχοθέτηση και πρόβλεψη δράσεων για τη μείωση του πλαστικού μιας χρήσης και την κυκλική οικονομία.
  • Να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή των πράσινων σημείων και των ΚΑΕΔΙΣΠ, με παράλληλη οργάνωση Γωνιών Ανακύκλωσης.
  • Να καταρτιστεί ένα ειδικό πρόγραμμα και να εκδοθεί μια ειδική πρόσκληση από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ ή και το ΕΠΑΝΕΚ για δράσεις και εγκαταστάσεις επανάχρησης.
  • Να υλοποιηθούν δράσεις της κυκλικής οικονομίας με τελικούς δικαιούχους τους Δήμους και τους ΦΟΔΣΑ.
  • Να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο για θέματα πρόληψης παραγωγής αποβλήτων.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ εξέφρασε τον προβληματισμό και την ανάγκη υλοποίησης άμεσων και αποτελεσματικών λύσεων. Στην προσπάθεια αυτή, σημείωσε, είναι ανάγκη κεντρική διοίκηση και Αυτοδιοίκηση να συνεργαστούν στενά.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι, στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Εκτός από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, ομιλητές μεταξύ άλλων ήταν ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σ. Φάμελος και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Δημαράς.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet