Γ. Πατούλης: H Αυτοδιοίκηση μαζί με τους πολίτες θα δώσει τη μάχη της μέχρι τέλους για να μην εφαρμοστεί το ν/σ «Κλεισθένης»
Print Friendly, PDF & Email
Αυτοδιοίκηση

Γ. Πατούλης: H Αυτοδιοίκηση μαζί με τους πολίτες θα δώσει τη μάχη της μέχρι τέλους για να μην εφαρμοστεί το ν/σ «Κλεισθένης»

Σαφές μήνυμα ότι «οι Δήμοι θα είναι απέναντι σε κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να διαλύσει την Αυτοδιοίκηση και να φέρει χάος στη χώρα», έστειλε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, προς τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Κλεισθένης Ι», στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Στη συζήτηση συμμετείχε πλήθος δημάρχων μελών του Διοικητικού Συμβουλόιυ και του Εποπτικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, καθώς και πρόεδροι των Περιφερειακών Ενώσεων των Δήμων οι οποίοι προσήλθαν στη Βουλή μαζί με το προεδρείο της ΚΕΔΕ, προκειμένου να καταθέσουν τις θέσεις τους επί του νομοσχεδίου.

Ο κ. Πατούλης διαμήνυσε ότι η μάχη της Αυτοδιοίκησης προκειμένου να μην εφαρμοστούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί μέχρι τέλους.

Ακοολούθως, και με αφορμή το γεγονός ότι δημιουργήθηκαν προβλήματα στη διαδικασία εισόδου των δημάρχων στο κοινοβούλιο, με αποτέλεσμα να μπουν εντός της αίθουσας και μάλιστα οι περισσότεροι στα θεωρεία και όχι στα έδρανα με καθυστέρηση περίπου μισής ώρας, προανήγγειλε ότι την ημέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου, η παρουσία των δημάρχων στη Βουλή θα είναι δυναμική.

«Είναι ένα Νομοσχέδιο έκτρωμα που βάζει θηλιά στην Αυτοδιοίκηση»

Στην τοποθέτηση του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ χαρακτήρισε τον «Κλεισθένη» «νομοσχέδιο έκτρωμα, που όχι μόνον δεν μεταρρυθμίζει την Αυτοδιοίκηση, αλλά αντίθετα την απορρυθμίζει» και πρόσθεσε ότι «σφίγγει ακόμη περισσότερο τη θηλιά του κεντρικού κράτους στον λαιμό της Αυτοδιοίκησης».

«Ο “Κλεισθένης” είναι ένα νομοσχέδιο που θα οδηγήσει τους Δήμους σε ακυβερνησία. Θα διαλύσει τη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών και θα επιβαρύνει την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών» ανέφερε χαρακτηριστικά και επισήμανε ότι δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε ένα άρθρο που να προωθεί την αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Αυτοδιοίκηση, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. «Αποτυπώνει την ιδεοληψία μιας μικρής ομάδας ανθρώπων, που δεν αντιλαμβάνονται την αυτοδιοίκηση ως θεσμό με συνταγματικά κατοχυρωμένη οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια» σημείωσε.

Γ. Πατούλης προς Π. Σκουρλέτη: Αφήστε τους Δήμους να αποφασίσουν για το προσωπικό που χρειάζονται

Κληθείς από τον κ. Σκουρλέτη να απαντήσει εάν τάσσεται υπέρ του συστήματος ένα προς ένα, που καθιερώνει η κυβέρνηση, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ απάντησε:

«Η άποψη ένα προς ένα στις προσλήψεις είναι πολύ φειδωλή και θα έπρεπε να διεκδικήσετε καλύτερη λύση. Μην μιλάτε για μόνιμες θέσεις. Κάντε το. Είστε δύο χρόνια υπουργός. Μην μας συνδέετε με το όποιο κόμμα. Σκεφτείτε εθνικά. Εμείς θεωρούμε ότι οι δήμοι πρέπει να έχουν το προσωπικό που απαιτείται. Ούτε το ένα προς ένα φτάνει. Θα έπρεπε να είστε πιο διεκδικητικοί. Μην τάζετε συνεχώς μόνιμες θέσεις. Κάντε τις. Οι δήμοι πρέπει να πάρουν τους υπαλλήλους που χρειάζονται μέσω ΑΣΕΠ και να μην μπλέκονται τα κόμματα, γιατί οι Δήμοι είναι αυτοί που πληρώνουν».

Η απλή αναλογική θα φέρει ακυβερνησία στους Δήμους

Σχολιάζοντας την προωθούμενη ρύθμιση για την εφαρμογή της απλής αναλογικής στο εκλογικό σύστημα της Αυτοδιοίκησης, ο κ. Πατούλης τόνισε ότι οι δήμαρχοι δεν τη φοβούνται γιατί έχουν μάθει να εκλέγονται με ποσοστά άνω του 50%, εκφράζοντας τις πλειοψηφίες των κοινωνιών μας.

«Το ζήτημα είναι ότι ο υπουργός ακόμα δεν μας έχει απαντήσει πώς θα διασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα των Δήμων και πώς οι δήμαρχοι θα είναι σε θέση να υλοποιήσουν το προεκλογικό τους πρόγραμμα» τόνισε και πρόσθεσε: «Αυτό δεν είναι απλή αναλογική, είναι ένα αλλοπρόσαλλο εκλογικό σύστημα. Αλλού εισάγεται η απλή αναλογική για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων. Κι αλλού το πλειοψηφικό σύστημα. Ενώ ο δήμαρχος θα εκλέγεται με απόλυτη πλειοψηφία και με ευρεία δημοκρατική νομιμοποίηση, θα καλείται στη συνέχεια να ασκήσει διοίκηση, συναλλασσόμενος καθημερινά με ένα κατακερματισμένο Δημοτικό Συμβούλιο. Ουσιαστικά, ανοίγει “κερκόπορτα”, για να αποκτήσουν πρόσβαση στα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης οι “δυνάμεις των άκρων”».

«Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών συμπεριφέρεται λες κι έχει αυτισμό»

Ο κ. Πατούλης καυτηρίασε το γεγονός ότι η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών δεν συμπεριέλαβε στο νομοσχέδιο καμία από τις δεκάδες τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις της ΚΕΔΕ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «συμπεριφέρεται λες κι έχει αυτισμό».

«Δεν σκέφτονται εθνικά, αλλά με ορίζοντα τις επόμενες εκλογές» ανέφερε και υπογράμμισε: «Γνωρίζει η σημερινή κυβέρνηση, ότι δεν πρόκειται ποτέ να ελέγξει τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης. Κι αφού δεν μπορεί να μας ελέγξει, επιλέγει να μας διαλύσει».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του τόνισε ότι «η Αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού μαζί με τους πολίτες θα δώσει τη μάχη ώστε στη θέση του “Κλεισθένη” να έρθει στο άμεσο μέλλον ένα άλλο νομοσχέδιο, που θα έχει ως στόχο την ανάπτυξη της χώρας και την ευημερία των Ελλήνων». «Η Ελλάδα για να πάει μπροστά χρειάζεται ισχυρούς Δήμους. Γιατί αν διαλυθούν οι Δήμοι, θα διαλυθούν οι ζωές μας» σημείωσε.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet