Εκδήλωση της ΕΝΑ στην Πάτμο για την κρουαζιέρα και τον θαλάσσιο τουρισμό
Αυτοδιοίκηση

Εκδήλωση της ΕΝΑ στην Πάτμο για την κρουαζιέρα και τον θαλάσσιο τουρισμό

Με επιτυχία διεξήχθη την Παρασκευή το απόγευμα 6 Ιουλίου 2018 η ημερίδα που διοργάνωσε η Ένωση Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ), σε συνεργασία με τον Δήμο Πάτμου, στο Πάτμιον Πολιτιστικό Κέντρο, στη Σκάλα Πάτμου και αφορούσε στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας και του θαλάσσιου τουρισμού, την οποία η ΕΝΑ χαρακτηρίζει ως «νέα μεγάλη πρόκληση για την Πάτμο».

Στο Πάτμιον, η αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου στη Σκάλα κατακλύστηκε από κόσμο, για ένα ζήτημα σημαντικό για όλη την Πάτμο, με παρουσία πλήθος φορέων του τουρισμού, όπως της αντιπροέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Πάτμου, Ελένης Μαυρογάλου, εκπροσώπους των επιμελητηρίων, των τοπικών Μέσων, καθώς και πολλών αυτοδιοικητικών από το νησί.

Το «παρών» έδωσε ο δήμαρχος Πάτμου, Γρηγόρης Στόικος, ο οποίος -αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές- στον χαιρετισμό του ανέφερε τη σημασία της κρουαζιέρας για την Πάτμο και τι κινήσεις έχουν γίνει έως σήμερα, καθώς και τα επόμενα βήματα. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ), Νεκτάριος Καλαντζής, είπε ότι η ΕΝΑ, γυρνώντας σε όλη την Ελλάδα, ανακαλύπτει συνεχώς τεράστιες αναπτυξιακές προοπτικές για τον κάθε τόπο ξεχωριστά, με συγκριτικά πλεονεκτήματα, ενώ δήλωσε την αγάπη του για το νησί της Πάτμου, τονίζοντας τις τεράστιες δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξής του, έχοντας ως βάση τον θρησκευτικό τουρισμό και την κρουαζιέρα.

Ο πατέρας Βαρθολομαίος, από την Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου, τόνισε την ανάγκη στήριξης της Ιεράς Μονής του Αγ. Ιωάννου, η οποία αποτελεί -όπως είπε- το επίκεντρο για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού και την προβολή του, αφού η Μονή και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης είναι πασίγνωστα σε όλο τον κόσμο και μπορούν να φέρουν επιπλέον επισκέπτες – προσκυνητές στην «Ιερουσαλήμ» του Αιγαίου.

Ο πρ. βουλευτής Δωδεκανήσου Γιάννης Παππάς ανέφερε την ανάγκη ενεργειών για την τουριστική ανάπτυξη της Πάτμου, καθώς και τι βήματα πρέπει να γίνουν, ενώ ο έπαρχος Καλύμνου, Γιάννης Θεμέλαρος, μίλησε για τις ενέργειες που γίνονται από την πλευρά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Χαιρετισμοί ακόμη έγιναν από εκπροσώπους φορέων του νησιού, όπως από την Ένωση Ξενοδόχων Πάτμου, από το Επιμελητήριο, τους επιτηδευματίες, ενώ έστειλε χαιρετισμό και ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, Χαράλαμπος Κόκκινος.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο Μάνος Κόνσολας, βουλευτής Δωδεκανήσου και τομεάρχης Τουρισμού Ν.Δ., που αναφέρθηκε στην πτώση της κρουαζιέρας στην Πάτμο την τελευταία τριετία, αφού από τις 192 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στην Πάτμο το 2015, το 2017 καταγράφηκαν 136 αφίξεις. Δηλαδή, μέσα σε δύο χρόνια ήρθαν 56 κρουαζιερόπλοια λιγότερα στο νησί.

Επίσης, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στην Πάτμο, επισημαίνοντας μεταξύ των άλλων:

  • Την ανάγκη βελτίωσης των λιμενικών εγκαταστάσεων, μέσω της παραχώρησης εγκαταστάσεων σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κρουαζιέρας για να επενδύσουν σε υποδομές και να προσφέρουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες. Η τεχνολογία έχει προχωρήσει, μπορούν να αναπτυχθούν πλωτές υποδομές και εγκαταστάσεις για την κρουαζιέρα, τόνισε.
  • Την ανάπτυξη υπηρεσιών πλοηγικής υπηρεσίας, αλλά και υπηρεσιών εφοδιασμού των κρουαζιερόπλοιων με πετρέλαιο και νερό.
  • Την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που μπορεί να δώσει η δημιουργία home port για την κρουαζιέρα στη Ρόδο, αφού με αυτή την επιλογή μπορεί να επωφεληθεί η Πάτμος, εντασσόμενη ως ενδιάμεσος σταθμός στα προγράμματα κρουαζιέρας, αλλά και με την αξιοποίηση ενός νέου προϊόντος, όπως είναι το  «Short Cruising», η δυνατότητα, δηλαδή, μιας μικρής σύντομης  κρουαζιέρας, με μικρότερα πλοία, από το home port με προορισμό νησιά, όπως η Πάτμος. Σήμερα,  δεν  μπορεί  να γίνει κυκλικό ταξίδι κρουαζιέρας με δικαίωμα transit, με αποτέλεσμα πολλές κρουαζιέρες, πλέον, να γίνονται ενδοκοινοτικά, κάτι που σημαίνει πρόσθετη και αυξημένη φορολόγηση, αλλά και μείωση της ανταγωνιστικότητας της κρουαζιέρας. Η άρση αυτών των αντικινήτρων θα ευνοήσει νησιά και προορισμούς, όπως η Πάτμος.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις προοπτικές ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού στο νησί, επισημαίνοντας ότι στην Πάτμο πρέπει να δημιουργηθεί μια νέα και σύγχρονη μαρίνα, με τη μέθοδο της παραχώρησης στον ιδιωτικό τομέα, όπως έγινε στη Λευκάδα, που έχει μετατραπεί σε κέντρο του θαλάσσιου τουρισμού στο Ιόνιο. Η προοπτική αυτή μπορεί να υλοποιηθεί με συνεργασία και συνεννόηση σε τοπικό επίπεδο, αλλά και με τη βούληση της Πολιτείας, ώστε να άρει όλα τα εμπόδια σε ό,τι αφορά στις αδειοδοτήσεις.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ), Θεόδωρος Κόντες, ανέφερε ότι ο θαλάσσιος τουρισμός αποτελεί στοίχημα για την Πάτμο και η ανάπτυξη της κρουαζιέρας στο νησί είναι πρόκληση για την πρόοδό του. Έκανε νύξη σε στατιστικά στοιχεία και αριθμητικά για την κρουαζιέρα σε όλα τα λιμάνια της χώρας, είπε τι γίνεται στο εξωτερικό και πρότεινε εφαρμόσιμες λύσεις για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στην Πάτμο, χωρίς περίπλοκες αδειοδοτήσεις, απλά με αγορά συγκεκριμένου εξοπλισμού, όπως γίνεται και στις σκανδιναβικές χώρες, ενώ τόνισε ότι το νησί δεν χρειάζεται κρουαζιερόπλοια των 6.000 – 7.000 επιβατών.

Τέλος , ο κ. Σταύρος Κατσικάδης, πρόεδρος της Ένωσης Μαρινών Ελλάδας (ΕΜΑΕ) και CEO της Μαρίνας του Φλοίσβου, της πιο κερδοφόρας στα Βαλκάνια, ανέπτυξε τις θέσεις του για μια σύγχρονη μαρίνα στην Πάτμο, ανέφερε το τι γίνεται σε άλλες περιοχές, ενώ με τη γνώση του στο αντικείμενο, έβαλε τους όρους και σε ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί το νησί για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, με συγκεκριμένες ενέργειες.

Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Σάκκης Ελισσαίου.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet