Εκλογές: Πόσους σταυρούς θα βάλουμε
Αυτοδιοίκηση

Εκλογές: Πόσους σταυρούς θα βάλουμε

Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών καθορίζεται ο αριθμός των σταυρών που θα μπορεί να βάλει ο ψηφοφόρος για την εκλογή δημοτικών συμβούλων στις εκλογές της 18ης Μαΐου, καθώς επίσης και η μορφή και το περιεχόμενο των ψηφοδελτίων των παρατάξεων.

Πιο συγκεκριμένα, σε δήμους με ενιαία εκλογική περιφέρεια χωρίς δημοτικές ή τοπικές κοινότητες μπορούν να μπουν μέχρι τρεις σταυροί προτίμησης.

Σε δήμους με ενιαία εκλογική περιφέρεια που υπάρχουν όμως δημοτικές ή τοπικές κοινότητες οι ψηφοφόροι μπορούν να βάλουν έως τρεις σταυροί, ενώ κάθε συνδυασμός θα παρέχει ιδιαίτερο ψηφοδέλτιο για κάθε δημοτική ή τοπική κοινότητα. Για τους υποψήφιους της δημοτικής κοινότητας μέχρι δύο σταυροί και της τοπικής μέχρι ένας.

Ιδιαίτερο ψηφοδέλτιο για κάθε συνδυασμό θα υπάρχει και στους δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες με δυνατότητα επιλογής με έως τρεις σταυρούς. Στην περίπτωση που στην εκλογική περιφέρεια εκλέγονται μέχρι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι θα μπαίνει ένας σταυρός. Για τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους των λοιπών εκλογικών περιφερειών θα μπαίνει μέχρι ένας σταυρός, για τους υποψήφιους της δημοτικής κοινότητας μέχρι δύο και της τοπικής κοινότητας μέχρι ένας.

Η απόφαση καθορίζει και τις διαστάσεις των ψηφοδελτίων.

14 x 60 εκατοστά: Για τους δήμους στους οποίους εκλέγονται δημοτικά συμβούλια από σαράντα εννέα ή σαράντα πέντε μέλη, συμβούλια δημοτικών κοινοτήτων και συμβούλια τοπικών κοινοτήτων.

14 x 56 εκατοστά: Για τους δήμους στους οποίους εκλέγονται δημοτικά συμβούλια από σαράντα ένα μέλη, συμβούλια δημοτικών κοινοτήτων και συμβούλια τοπικών κοινοτήτων.

14 x 50 εκατοστά: Για τους δήμους στους οποίους εκλέγονται δημοτικά συμβούλια από τριάντα τρία μέλη, συμβούλια δημοτικών κοινοτήτων και συμβούλια τοπικών κοινοτήτων.

14 x 46 εκατοστά: Για τους δήμους στους οποίους εκλέγονται δημοτικά συμβούλια από είκοσι επτά μέλη, συμβούλια δημοτικών κοινοτήτων και συμβούλια τοπικών κοινοτήτων.

14 x 34 εκατοστά: Για τους δήμους στους οποίους εκλέγονται δημοτικά συμβούλια από είκοσι ένα, από δεκαεπτά ή από δέκα τρία μέλη, καθώς και συμβούλια δημοτικών κοινοτήτων και συμβούλια τοπικών κοινοτήτων.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet