Δ. Παπαστεργίου: Η αλλαγή του εκλογικού νόμου θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης
dimitris.papastergiou/FB
Print Friendly, PDF & Email
Θεσμικοί Φορείς

Δ. Παπαστεργίου: Η αλλαγή του εκλογικού νόμου θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης

Με τη συμμετοχή του υπ. Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, του αν. υπουργού. Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα και του γενικού γραμματέα του ΥΠ.ΕΣ., Μ. Σταυριανουδάκη, συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), όπως ενημερώνει η Ένωση.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, τόνισε την πολύ καλή συνεργασία που έχει ήδη ξεκινήσει με την νέα ηγεσία του ΥΠ.ΕΣ. και αναφέρθηκε στα βασικά θέματα που αποτελούν προτεραιότητα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση,

Ειδικότερα, ο κ. Παπαστεργίου τοποθετήθηκε ως εξής:

  • Εκλογικός νόμος – Πρέπει να αλλάξει, χωρίς να αφήσουμε σε δεύτερη μοίρα την αλλαγή των αρμοδιοτήτων. Με χαρά ακούμε ότι επιτέλους θα λυθεί το πρόβλημα στην κυβερνησιμότητα των Δήμων, που δημιούργησε η απλή αναλογική.
  • Αρμοδιότητες – Η ΚΕΔΕ θα καταθέσει μέσα στις επόμενες μέρες τις θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως προέκυψαν από τον εξαντλητικό συνεδριακό διάλογο με τους Δήμους όλης της Ελλάδας. Είναι η ώρα να ξεκαθαρίσουν οι αρμοδιότητες και μέσα από την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση να προχωρήσουμε στην βελτιστοποίηση του έργου της Τ.Α., προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.
  • Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» – Οφείλουμε να τρέξουμε τις διαδικασίες, αλλά και από την πλευρά του υπουργείου πρέπει να συμφωνήσουμε στον ορισμό πλαφόν ανά ομάδα έργων, ώστε να μην υπάρξουν αποκλεισμοί από το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα.
  • ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης – Θέλουμε αρωγό το ΥΠ.ΕΣ. που το θεωρούμε σπίτι μας για να κατοχυρώσουμε την ουσιαστική συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των προγραμμάτων. Οι θέσεις της ΚΕΔΕ έχουν έγκαιρα κατατεθεί και ελπίζουμε ότι θα γίνουν δεκτές. Η ΚΕΔΕ θα αποστείλει επιστολή στον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς με τις προτάσεις της που είναι μελετημένες και δεν χρειάζονται περαιτέρω νομοθετικές ρυθμίσεις. Η ΚΕΔΕ θέλει να συμμετέχει στην προετοιμασία, στον σχεδιασμό, στην υλοποίηση και την αξιολόγηση με τη συμμετοχή της στις αντίστοιχες επιτροπές που ήδη υπάρχουν.
  • Κινητικότητα – Η αποψίλωση των Δήμων μας πρέπει να σταματήσει και να μπορέσουμε με ικανά στελέχη να προωθήσουμε τις πολιτικές μας που θα μας κάνουν ακόμη πιο χρήσιμους στους πολίτες.
  • Πλατφόρμα τετραγωνικών – Η επιτυχία της πλατφόρμας είναι δεδομένη και εκείνο που πρέπει να δούμε μαζί με το ΥΠ.ΕΣ., είναι η επαναλειτουργία της, με διαφοροποιημένος όρους.
  • Διαχείριση Απορριμμάτων – Θέλουμε να είναι ξεκάθαρο ότι τα απορρίμματα και η διαχείρισή τους είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Α’ Βαθμού Αυτοδιοίκησης.
  • Εμβολιασμός προσωπικού ΟΤΑ και Δημοτικής Αστυνομίας.

Ζητάμε να υπάρξει ισότιμη μεταχείριση του ανθρώπινου δυναμικού της Αυτοδιοίκησης, όσον αφορά τον εμβολιασμό κατά της Covid-19. Δηλαδή να υπάρξει μέριμνα για τον εμβολιασμό δημοτικών υπαλλήλων κρίσιμων υπηρεσιών (δημοτική αστυνομία, κοινωνικές δομές, βοήθεια στο σπίτι, καθαριότητα κ.λπ.), που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» για την καταπολέμηση της πανδημίας από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα, μαζί με το πολιτικό προσωπικό της Αυτοδιοίκησης, χωρίς όμως αυτό να αποβεί  σε βάρος άλλων ομάδων πολιτών, των οποίων είναι προγραμματισμένος βάση των οδηγιών της αρμόδιας εθνικής επιτροπής ο εμβολιασμός.

Συνηγορούμε στο αίτημα δημάρχων για παράταση του υφισταμένου προγράμματος και έγκαιρη προκήρυξη νέου προγράμματος απασχόλησης κοινωφελούς χαρακτήρα.

Η επείγουσα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας, υποχρεώνει τους Δήμους να αναζητήσουν τρόπους παραμονής των εργαζόμενων που απασχολούνται σήμερα μέσω του καθεστώτος κοινωφελούς εργασίας, για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους.

Αν η παράταση των συμβάσεων δεν είναι εφικτή, τότε είναι απαραίτητο η νέα προκήρυξη του προγράμματος να γίνει έγκαιρα , ώστε το νέο προσωπικό να αναλάβει καθήκοντα πριν ακόμη λήξουν οι υφιστάμενες συμβάσεις. Τα οκτάμηνα αποτελούν λύση για τις εποχικές ανάγκες των Δήμων. Πρέπει να ζητήσουμε η εκκίνηση του οκταμήνου να προσμετράται από την ημερομηνία υπογραφής και όχι τον Νοέμβριο, ώστε να μην χρειάζεται να απολύουμε εργαζόμενους που μας χρειάζονται το καλοκαίρι. Για το θέμα αυτό θα ενημερώσουμε το ΥΠ.ΕΣ. και τον ΟΑΕΔ αλλά και θα ζητήσουμε να υπάρξει συνάντηση με τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης .

Μ. Βορίδης: Αλλάζει άμεσα ο εκλογικός νόμος για την Αυτοδιοίκηση

Ο υπ. Εσωτερικών κ. Βορίδης ενημέρωσε ότι στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, που θα γίνει μέσα στην εβδομάδα, θα παρουσιαστεί ο νέος εκλογικός νόμος, που θα λύνει τα προβλήματα κυβερνησιμότητας στους Δήμους που έχουν παρατηρηθεί στην καθημερινή λειτουργία τους, λόγω της απλής αναλογικής.

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι από τα βασικά αιτήματα της ΚΕΔΕ και των δημάρχων, όπως μάλιστα ρητά διατυπώθηκε στις Συνεδριακές Διασκέψεις που έγιναν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, όπως αναφέρει η Ένωση.

Στην ίδια τοποθέτηση, ο κ. Βορίδης επεσήμανε ότι για το ζήτημα του νομοσχεδίου που αφορά την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση θα υπάρξει μια επιμήκυνση του χρόνου επεξεργασίας του περιεχομένου του, αφενός γιατί δεν υπάρχει ακόμη τελικό κείμενο της αρμόδιας επιτροπής που έχει συσταθεί, αφετέρου για να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή νομική αρτιότητα και να αντιμετωπιστεί συνολικά το ζήτημα της ανακατανομής των αρμοδιοτήτων.

Όσον αφορά το ζήτημα της κινητικότητας, επεσήμανε ότι αντιλαμβάνεται τα προβλήματα που δημιουργεί στη λειτουργία και τον προγραμματισμό των Δήμων, γι’ αυτό θα εξετάσει να υπάρξει μια συνολική ρύθμιση που θα προωθεί τον εκσυγχρονισμό του θεσμού, που δεν θα αφορά μόνον την Αυτοδιοίκηση.

Σ. Πέτσας: Μετά τα χρόνια της κρίσης, έχει έρθει η ώρα να δούμε πώς μπορούν να βρεθούν νέοι πόροι για την Τ.Α.

Ο αναπληρωτής υπ. Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε ότι σε συνεννόηση με το υπ. Οικονομικών θα δοθεί έκτακτη ενίσχυση για στήριξη των τουριστικών Δήμων που επλήγησαν από την πανδημία.

Επιπλέον, ανέφερε ότι τις επόμενες μέρες, σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ θα γίνουν αλλαγές στην ΕΕΤΑΑ για να μπορεί να επιτελέσει το υποστηρικτικό της έργο που είναι καίριο για τους Δήμους, ενώ επεσήμανε ότι ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου είναι το ζήτημα της αλλαγής του τρόπου κατανομής των ΚΑΠ στους Δήμους και η εξεύρεση περισσότερων πόρων για την Αυτοδιοίκηση, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της.

Επίσης, τόνισε ότι είναι πλέον επιβεβλημένη και η προώθηση συγκεκριμένων ρυθμίσεων για την αναβάθμιση της καταστατικής θέσης των αιρετών.

Στο θέμα της κινητικότητας επεσήμανε ότι εκείνο που πρέπει να λυθεί άμεσα είναι το γεγονός πως οι διαδικασίες πρόσληψης νέου προσωπικού είναι πολύ πιο αργές, σε σχέση με τις αποχωρήσεις. «Κι αυτό θα διορθωθεί» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για τις αρμοδιότητες, είπε ότι περιμένει τις προτάσεις και προσβλέπει στη συνεργασία της ΚΕΔΕ,  αλλά παραδέχθηκε ότι χρειάζεται ακόμη δουλειά στο υπουργείο για να ωριμάσουν τα θέματα.

Για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» το υπουργείο στηρίζει την πρόταση της ΚΕΔΕ να μπει πλαφόν ανά Δήμο, και παράλληλα θα προτείνει την προτεραιοποίηση των έργων με στόχευση στις υποδομές. Στοίχημα είναι η αύξηση της απορροφητικότητας, αλλά και να διασφαλιστεί ότι όλοι οι Δήμοι πρέπει να συμμετάσχουν ισότιμα στο πρόγραμμα, δήλωσε ο κ. Πέτσας, ενώ για την πολιτική προστασία και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών ενημέρωσε ότι αυξάνεται το ποσό, μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που θα είναι διαθέσιμοι στους Δήμους.

Για το σοβαρό θέμα που αντιμετωπίζουν πολλοί Δήμοι με τα υποκαταστήματα τραπεζών και ΕΛ.ΤΑ., ο κ. Πέτσας δήλωσε καμία έδρα Δήμου δεν θα μείνει χωρίς τραπεζικό υποκατάστημα και γραφείο ΕΛ.ΤΑ. Για το θέμα είναι ενήμερος και ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο κ. Σταυριανουδάκης τόνισε την ανάγκη εξορθολογισμού και προτεραιοποίσης των έργων για το «Αντώνης Τρίτσης» με στόχευση στις υποδομές. «Στόχος και βούληση όλων και του πρωθυπουργού είναι να μην μείνει κανένας Δήμος εκτός του προγράμματος», είπε χαρακτηριστικά.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο κ. Παπαστεργίου δήλωσε:

Είναι πολύ θετική η αντιμετώπιση των θεμάτων που έχουμε θέσει στη νέα ηγεσία του ΥΠ.ΕΣ. και ξεκινάμε τη νέα χρονιά με αισιοδοξία. Σταθήκαμε όρθιοι στα δύσκολα και είμαστε πάντα παρόντες για κάθε δυσκολία που μπορεί να παρουσιαστεί.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα προχωρήσουμε μπροστά γρήγορα και αποτελεσματικά, σε άμεση συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών.

Τόσο η αλλαγή του εκλογικού νόμου που μας προανήγγειλε ο υπουργός, όσο και οι αλλαγές που θα ψηφιστούν στον 4412 θα δώσουν έναν αέρα δυναμικής στην Τ.Α. Γρήγορα, αποτελεσματικά και με διαφάνεια θα επιτελούμε το έργο για το οποίο μας ψήφισαν οι πολίτες.

Η έκτακτη οικονομική βοήθεια, λόγω πανδημίας, αλλά και το γεγονός ότι ανοίγει το θέμα της διεύρυνσης των πόρων δείχνουν ότι υπάρχει βούληση για πιο ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οι αρμοδιότητες στο πλαίσιο της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, εφόσον οι θέσεις μας που θα κατατεθούν άμεσα στο υπουργείο γίνουν δεκτές, θα φέρουν ένα ξεκαθάρισμα και θα μας λύσουν τα χέρια για πιο αξιόπιστη, αποτελεσματική Αυτοδιοίκηση.

Ψήφισμα της Επιτροπής Ισότητας της ΚΕΔΕ για την σεξουαλική παρενόχληση

Σύσσωμο το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ εξέδωσε ψήφισμα της Επιτροπής Ισότητας για την σεξουαλική παρενόχληση και βία, με αφορμή τις αποκαλύψεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, όπως ενημερώνει η Ένωση.

«Η πρόληψη και αποτροπή έχουν πολύ μικρότερο κόστος σε ανθρώπινο πόνο από ότι η εκ των υστέρων δικαίωση και ανακούφιση της επιζήσασας. Η μακρόχρονη σιωπή, η αδιανόητη δυσκολία γνωστοποίησης των περιστατικών ακόμα και στα πιο οικεία άτομα, το αποδεικνύει περίτρανα», σημειώνει το Δ.Σ.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet