Δ. Παπαστεργίου: Κομβικός ο ρόλος των Δήμων στην πανευρωπαϊκή προσπάθεια για ανάκαμψη
Θεσμικοί Φορείς

Δ. Παπαστεργίου: Κομβικός ο ρόλος των Δήμων στην πανευρωπαϊκή προσπάθεια για ανάκαμψη

Τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού για την αξιοποίηση των πόρων από το πρόγραμμα ανάκαμψης και ανθεκτικότητας παρουσίασε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δ. Παπαστεργίου, σε συνέδριο που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΙΟΒΕ με τίτλο «RRP – μετάβαση από το σχέδιο στην υλοποίηση».

Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Παπαστεργίου, επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια της πρόσφατης πανδημίας οι πόλεις και οι αστικές περιοχές έχουν αντιμετωπίσει νέες μορφές κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων και μάλιστα σε πρωτοφανή επίπεδα, στα οποία έπρεπε να αντιδράσουν, σε πολλές περιπτώσεις χωρίς τις απαραίτητες δυνάμεις και οικονομικούς πόρους. Οι δαπάνες τους αυξήθηκαν δραματικά ενώ τα έσοδά τους (από φόρους, τέλη) μειώθηκαν απότομα. Ως αντίδραση στη δεινή κατάσταση, η Ε.Ε. ανακοίνωσε το πακέτο «Next Generation EU (NGEU)». Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRP) είναι ένα οικονομικά ισχυρό και εξαιρετικά φιλόδοξο πρόγραμμα προσανατολισμένο σε έναν μετασχηματισμό με συγκεκριμένη αποστολή, όπου η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι ο «κινητήρας» για την ανάκαμψη της Ε.Ε., μαζί με την ψηφιακή και ενεργειακή μετάβαση.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, είναι κομβικός ο ρόλος των Δήμων στην πανευρωπαϊκή προσπάθεια για ανάκαμψη, μετά την περίοδο της πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό οι πόλεις και οι τοπικές μας κοινωνίες πρέπει να καταστούν και στην Ελλάδα βασικοί παράγοντες για την ανάκαμψη της χώρας.

Η παρουσίαση του Δ. Παπαστεργίου

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet