Λ. Κυρίζογλου: Ορθά οι δήμοι αντιδρούν στη βουλιμία πολεοδόμησης
Θεσμικοί Φορείς

Λ. Κυρίζογλου: Ορθά οι δήμοι αντιδρούν στη βουλιμία πολεοδόμησης

«Με δύο αποφάσεις του ίδιου του Συμβουλίου της Επικρατείας για ακόμη μία φορά κατοχυρώνεται η προέχουσα θέση των δήμων σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, φυσικού, πολιτιστικού και οικιστικού βάσει του Συντάγματος και της ισχύουσας νομοθεσίας. Το ΣτΕ αποφάνθηκε επίσης ότι είναι αδιανόητο να εισάγονται πολεοδομικές ρυθμίσεις ερήμην των ενδιαφερομένων κατοίκων και αρχών, ότι οι διατάξεις των άρθρων 10,15,19 και 25 του ΝΟΚ είναι αντισυνταγματικές και ότι σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η σωρευτική εφαρμογή τους. Άρα πολύ ορθά, ορθότατα ασχολούνται οι δήμοι και αντιδρούν με την εφαρμογή των επίμαχων διατάξεων του ΝΟΚ και πολύ ορθά προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Και είναι μονόδρομος η κατάργηση των εν λόγω διατάξεων».

Τα παραπάνω τόνισε, όπως αναφέρεται σε σχετικήανακοίνωση, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, αναφερόμενος στις αντιδράσεις δήμων και σε δημόσιες τοποθετήσεις για το θέμα. Και συμπλήρωσε:

«Φαίνεται πως έχουμε εθιστεί στην ασχήμια σε θέματα περιβάλλοντος και πολεοδόμησης. Έχουμε βάλει στη ζωή μας την ασχήμια. Έχουμε γίνει ίδιοι με αυτήν και τη θεωρούμε κανονικότητα. Με απαράδεκτες χάριν της αντιπαροχής πόλεις και τα μεγαθήρια που κτίστηκαν. Τί βουλιμία πολεοδόμησης είναι αυτή που μας έχει καταλάβει εν μέσω της κλιματικής αλλαγής και κλιματικής κρίσης; Έτσι την θα αντιμετωπίσουμε;».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, υπογραμμίζοντας ότι «σ΄ αυτό περιέχονται αντι – αυτοδιοικητικές διατάξεις, οι οποίες και μας εξοργίζουν και μας βρίσκουν αντίθετους. Ανέφερε δε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το άρθρο 66, που αφορά στον τρόπο καταβολής και απόδοσης των προστίμων για τα αυθαίρετα.

«Με τη μέχρι τώρα ισχύουσα νομοθεσία, είπε, το 25% αποδιδόταν στους δήμους, το 25% στις περιφέρειες και το 50% στο Πράσινο Ταμείο. Με τη εισαγόμενη διάταξη το 75% των προστίμων αποδίδεται στο Πράσινο Ταμείο, δηλαδή στο ΥΠΕΝ και το 25% στο υπουργείο Υποδομών. Δεν είναι δυνατόν να δεχτεί η Αυτοδιοίκηση μια τέτοια ρύθμιση».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet