Προσμετρούνται στη σύνταξη των πρώην δημάρχων όλες οι καταβληθείσες από πλευράς τους εισφορές
Print Friendly, PDF & Email
Θεσμικοί Φορείς

Προσμετρούνται στη σύνταξη των πρώην δημάρχων όλες οι καταβληθείσες από πλευράς τους εισφορές

Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, ένα χρόνιο αίτημά της και των αιρετών αυτοδιοικητικών «ικανοποιείται με δίκαιο και ισότιμο προς όλους τους ασφαλισμένους τρόπο, μετά την έκδοση της ερμηνευτικής εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας, που αφορά το ζήτημα των διπλών εισφορών που είχαν καταβληθεί από πρώην δημάρχους, οι οποίες μέχρι πρότινος δεν προσμετρούνταν στις συντάξεις που λάμβαναν. Πλέον, η αδικία αυτή αποκαταστάθηκε και οι εισφορές που κατέβαλαν θα προσμετρούνται στις συντάξεις τους».

Ειδικότερα, η ΚΕΔΕ αναφέρει: «Η αποκατάσταση αυτής της αδικίας ήταν ένα από τα ζητήματα που έθετε προς τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του συγκεκριμένου υπουργείου η ΚΕΔΕ. Η σημερινή της μάλιστα διοίκηση το είχε βάλει ψηλά στην ατζέντα της από την αρχή της θητείας της, λαμβάνοντας κι ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Οι πρώην δήμαρχοι θα αντιμετωπίζονται πλέον όπως ο κάθε ασφαλισμένος που καταβάλλει εισφορές στα ασφαλιστικά του ταμεία.

Υπενθυμίζεται πως με τον Ν.4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου) αναγνωρίστηκε η ύπαρξη ανταποδοτικότητας των εργοδοτικών εισφορών. Με την υπ´αριθ. εγκύκλιο 38416/20-04-2022 του υπουργείου Εργασίας, διευκρινίζεται περαιτέρω ο παραπάνω νόμος και δίνεται έτσι η δυνατότητα προσμέτρησης των διπλών εισφορών που έχουν καταβληθεί από τους πρώην δημάρχους.

Η αποκατάσταση της αδικίας σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως “χαριστική ρύθμιση” που ωφελεί πρώην δημάρχους, όπως κάποιοι ανεύθυνα έσπευσαν να υποστηρίξουν, γιατί αφ’ ενός η απόφαση που πάρθηκε στηρίζεται στον ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Αφ’ ετέρου, αφορά χρήματα που έχουν ήδη καταβληθεί ως ασφαλιστικές εισφορές από τους πρώην δημάρχους, κι όχι χρήματα που καταβλήθηκαν από τους φορολογούμενους και τους δίνονται χαριστικά.

Η ΚΕΔΕ αισθάνεται την ανάγκη να καταδικάσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο αναφορές και δημοσιεύματα που αναφέρονται υποτιμητικά στους αιρετούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο που η πλειοψηφία των πολιτών των τοπικών μας κοινωνιών εκφράζει την ισχυρή εμπιστοσύνη της προς τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, περισσότερο μάλιστα από οποιονδήποτε άλλον θεσμό του Κράτους.

Η εμπιστοσύνη των πολιτών είναι η δική μας πειστική απάντηση σε όσους συστηματικά επιχειρούν να απαξιώσουν ένα θεσμό, που δεν κρύβεται ποτέ στα δύσκολα αλλά αντίθετα βγαίνει πάντα μπροστά σε κάθε κρίση, για να στηρίξει με επιτυχία τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Τέλος, θέλουμε με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσουμε δημόσια τη σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη και τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Παναγιώτη Τσακλόγλου, γιατί αντιμετώπισαν το αίτημα της ΚΕΔΕ με υπευθυνότητα και ρεαλισμό κι έδωσαν μια αυτονόητη λύση, που κανείς μέχρι σήμερα δεν μπόρεσε να δώσει».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet