Τι ειπώθηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΝΠΕ παρουσία των Τ. Θεοδωρικάκου και Κ. Χατζηδάκη
Θεσμικοί Φορείς

Τι ειπώθηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΝΠΕ παρουσία των Τ. Θεοδωρικάκου και Κ. Χατζηδάκη

Συνεδρίασε την Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020 το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη και του γενικού γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλη Γραφάκου, με βασικά θέματα την εφαρμογή των μέτρων υπό την απειλή του κορωνοϊού, την υλοποίηση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», ζητήματα στελέχωσης των Περιφερειών, αλλά και τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση εστίασε στον ρόλο των Περιφερειών, σημειώνοντας ότι «η αποκέντρωση στην υπόλοιπη Ευρώπη έχει ήδη πετύχει» και κάτι αντίστοιχο επιτάσσεται να γίνει και στην Ελλάδα. Ο κ. Τζιτζικώστας επανέλαβε, για μία ακόμα φορά, την ανάγκη μετάβασης από την περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση, τονίζοντας ότι η επιτυχία του εγχειρήματος θα στηριχθεί στην αξιοπιστία που έχουν επιδείξει οι Περιφέρειες, όπως αποδείχθηκε τόσο στην οικονομική όσο και στην υγειονομική κρίση, αλλά και την άριστη συνεργασία που έχουν ήδη χτίσει μεταξύ τους. 

Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε εκτενώς και στα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι Περιφέρειες με κυριότερο το θέμα της υποστελέχωσης και της έλλειψης πόρων. «Αυτό που χρειαζόμαστε άμεσα είναι ενίσχυση των Περιφερειών σε προσωπικό, στελέχωση και επιπλέον πόρους» ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα έθεσε και το θέμα του ρόλου των Περιφερειών στην ανάταξη της οικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι «οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα είναι πολλές και σε αυτή την προσπάθεια οι Περιφέρειες θα σταθούν αρωγοί και σύμμαχοι».

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, χαρακτηρίζοντάς το «φιλόδοξο, ρεαλιστικό και κοστολογημένο».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, ξεκινώντας την τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στη συνεισφορά των Περιφερειών στην αντιμετώπιση της απειλής του κορωνοϊού. Κατά τη συνεδρίαση αναφέρθηκε επίσης στον σχεδιασμό για τη μεταρρύθμιση που αφορά στο ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στο κεντρικό κράτος και τους δύο βαθμούς Αυτοδιοίκησης, με την αντίστοιχη μεταφορά αρμοδιοτήτων, πόρων και προσωπικού στους Δήμους και στις Περιφέρειες, αλλά και στην υλοποίηση του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», στο οποίο δικαιούχοι είναι και οι Περιφέρειες.

Τέλος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο γ.γ Διαχείρισης Αποβλήτων παρουσίασαν στο Δ.Σ της ΕΝΠΕ το νέο εθνικό σχέδιο για την διαχείριση των απορριμάτων.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet